ΤΑΞΙΔΙΑ

Τήνος: Πίστη σε έναν κοινό Θεό

pasxa-kai-thalassa19
014-tripotamos

Η συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων στο νησί της Μεγαλόχαρης κάνει ιδιαίτερο το Πάσχα στην Τήνο, ενώ τα δρώμενα είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στις 10.30 το πρωί βρεθείτε στον καθολικό καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαριού στο χωριό Ξινάρα, για να παρακολουθήσετε την Αποκαθήλωση του Σταυρού και τη Λιτανεία της Πονεμένης Παναγίας, η οποία απεικονίζεται καρφωμένη με ξίφος. Επτά επιτάφιοι από ισάριθμες εκκλησίες συγκεντρώνονται στην εξέδρα στην παραλία της Χώρας. Από εκεί ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου θα κατευθυνθεί προς την παραλία Σπιτάλια ή Καλάμια. Μέσα από τη θάλασσα θα ευλογήσει τους ναυτικούς και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Την ίδια ώρα στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν τρεις μεγάλοι σταυροί, ενώ καΐκια συμμετέχουν αποδίδοντας τιμές.

Τήνος: Πίστη σε έναν κοινό Θεό-1
Οι επιτάφιοι της Χώρας συναντιούνται στην παραλία. (Φωτογραφία: ΕΒΕΛΥΝ ΦΩΣΚΟΛΟΥ)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης, στην πρώτη Ανάσταση, στις 12 το μεσημέρι, σκορπίζονται λεμονόφυλλα, τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη. Για εκκωφαντική Ανάσταση και περίτεχνα βαρελότα, επιστρέψτε εδώ το βράδυ, ενώ για πιο ήσυχα προτιμήστε κάποια εκκλησία ή μονή σε χωριό.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Εδώ το κατσικάκι ή το αρνάκι γίνεται στον φούρνο και σε κάποιες  ταβέρνες του νησιού σερβίρουν και ψητά ή σούβλας. Το έθιμο του Πύργου, τα λεγόμενα «τριμπόνια», κρατάει από παλιά: πρόκειται για ειδικές κατασκευές-όπλα που βαρούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να ξορκίσει ο κρότος το κακό.

Τήνος: Πίστη σε έναν κοινό Θεό-2
Την Κυριακή του Πάσχα, στον γραφικό Πύργο αναβιώνουν τα «τριμπόνια». (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Για δημιουργική κουζίνα με ντόπια υλικά στο Θαλασσάκι (όρμος Υστερνίων, τηλ. 22830-31366), στο Ήταν ένα μικρό καράβι (Τριών Ιεραρχών, Χώρα, τηλ. 22830-22818) και στο Μαραθιά (παραλία Αγίου Φωκά, τηλ. 6986-305051). Για ωραίες πίτσες και ψαγμένα κοκτέιλ στο Dough & Shaker (Πύργος, τηλ. 22830-31119).