Πάμε στη Λάρισα για καφέ

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας ξέρει από καλό speciality, βγάζει τραπεζάκια έξω και απολαμβάνει τη λιακάδα.

Καφές το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα. Καφές στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο Αρχαίο Θέατρο, στον πεζόδρομο της Παπακυριαζή και στις παρόδους του. Καφές εσπρέσο μονοποικιλιακός, φίλτρου με την τεχνική V60 ή Chemex, σπανιότερα ελληνικός, ποτέ πια φραπέ. Καφές στο χέρι ή με τις ώρες στον ήλιο. Οι Λαρισαίοι πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα –σχεδόν κανέναν από αυτούς στο σπίτι τους–, γεγονός που αναδεικνύει την πόλη πανηγυρικά πρώτη σε κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με παλαιότερες μετρήσεις. Όπως λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας, Γιάννης Μπιώτης, «η Λάρισα διαθέτει 680 επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον καφέ, μόνο μέσα στην πόλη. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι είναι πρώτη σε κατανάλωση, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσω. Αν κρίνω από τα δικά μου μαγαζιά πάντως, πράγματι οι Λαρισαίοι πίνουν πάρα πολλούς καφέδες».

Η τέχνη του καφέ έχει εισχωρήσει στα νέα μαγαζιά και οι Λαρισαίοι εκτιμούν την ποιότητα: χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ o speciality coffee (από συγκεκριμένη τοποθεσία και με καθορισμένες μεθόδους συγκομιδής και παραγωγής που δίνουν υψηλό προϊόν) αντιπροσωπεύει μόλις το 5%-10% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, στη Λάρισα ολοένα και αυξάνονται οι καφετέριες που τον επιλέγουν.

Καθώς ο speciality coffee απαιτεί τεχνικές γνώσεις ώστε να αναδειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις του, πληθαίνουν διαρκώς και οι baristi. «Κάποια στιγμή το να είσαι barista έγινε μόδα. Οι νεαροί φοιτητές πίστευαν ότι αρκεί να είσαι ωραίος για να μπορείς να δουλέψεις σε καφετέρια. Δεν είναι έτσι. Ο καφές θέλει μεράκι και εκπαίδευση. Πρέπει να ξέρεις κατ’ αρχάς το προϊόν σου, από πού έχει ξεκινήσει και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές του για να το φροντίσεις όπως του αρμόζει», εξηγεί η νεαρή barista trainer Φωτεινή Βουγά. Την άποψή της συμμερίζεται και ο επιχειρηματίας Γιάννης Νικολάου, ο οποίος διοργανώνει σεμινάρια μέσω του νεοϊδρυθέντος χώρου Larissa School of Coffee: «Γίνονται για να εκπαιδεύουμε τους δικούς μας εργαζομένους στο café Kaveh Kanes, αλλά παρακολουθούν και πολλοί άλλοι, αφού τα σεμινάρια είναι ανοιχτά».

Πάμε στη Λάρισα για καφέ-1

Καφές «στο πόδι» στο De-Tox, μία από τις εταιρείες που ξεκίνησαν από τη Λάρισα. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Επιπλέον συζητιέται η δημιουργία φεστιβάλ αφιερωμένου στον καφέ, ενώ από τη Λάρισα ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους τρεις εταιρείες, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί πλέον και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα Mikel, που έφτασαν έως το Ντουμπάι. Ακολούθησαν το Bruno και το De-Tox, που άνοιξε πρόσφατα κατάστημα και στην Αθήνα.

Πεταχτήκαμε στη Λάρισα για καφέ και σας προτείνουμε πέντε χώρους που ξεχωρίζουν είτε για τον καφέ τους είτε για άλλους λόγους.

Πάμε στη Λάρισα για καφέ-2

Ώρα για speciality coffee στο Kubrick. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

KUBRICK: ΦΡΑΠΕ…ΤΕΛΟΣ

Διαλεγμένοι κόκκοι από μικρές ποιοτικές φάρμες: στο Kubrick δίνεται προτεραιότητα στην ποιότητα του καφέ και στην τεχνική παρασκευής του. Φραπέ δεν υπάρχει στον κατάλογο και η head barista, Φωτεινή Βουγά, λέει ότι «οι Λαρισαίοι εκπαιδεύονται σιγά σιγά. Αρχίζουν να δοκιμάζουν τις ποικιλίες των specialities που τους προτείνουμε».

Η ζεστή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό με πέτρα και ξύλο, το φροντισμένο περιβάλλον, τα τραπεζάκια στην πλατεία Ταχυδρομείου και η εξειδίκευση στον καφέ και στο καλό ποτό το έχουν αναδείξει στο απόλυτο meeting point της Λάρισας. Μείνετε έως το βράδυ για να δοκιμάσετε τα ευφάνταστα κοκτέιλ του: είναι το πρώτο cocktail bar της πόλης, έχει φιλοξενούμενους bartenders και στεγάζει κάθε χρόνο (φέτος 7-13 Μαΐου) τη δράση «Bar Engage» (Αγκαζέ), που τείνει να γίνει θεσμός – μια συνάντηση bartenders από τα καλύτερα μπαρ της Ευρώπης.

||Kubrick, Πρωτοπαπαδάκη 12, τηλ. 6974-456789

LAS RAMBLAS: ΤO BRUNCH ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Pancakes, αυγά σκραμπλ με σολομό ή προσούτο, αυγά μπενεντίκτ, σάντουιτς με ποιοτικά υλικά, λαχταριστά γλυκά. Εδώ έρχεσαι για το brunch. Το Las Ramblas έκανε μόδα το πρωινό και το brunch στην πόλη, κυρίως επειδή άρεσε στους ιδιοκτήτες Θάνο Κομπογιαννόπουλο, Κώστα Λέτσιο και Αχιλλέα Παπαχατζή να τα απολαμβάνουν. Σήμερα σερβίρει ίσως και 500 πρωινά την ημέρα, ενώ σπάνια κάποιος πελάτης δεν θα ανεβάσει φωτογραφίες των καλοφτιαγμένων πιάτων του στα social media.

Ο μπουφές της Κυριακής, με έξι αλμυρά και τρία γλυκά πιάτα διαφορετικά κάθε βδομάδα, στήνεται μέσα στον ωραίο, βιομηχανικό χώρο με το ανοιχτό μπαρ, αλλά μπορείτε να καθίσετε και στον πεζόδρομο ή να παραγγείλετε και à la carte. Απολαύστε έναν καφέ από εκλεκτούς μονοποικιλιακούς εσπρέσο, περιορισμένης κυκλοφορίας που καβουρδίζονται εδώ, καθώς επίσης τα pancakes με σοκολάτα.

||Las Ramblas, Απόλλωνος 8, τηλ. 2411-110390

Πάμε στη Λάρισα για καφέ-3

Κρασί, τζαζ και χώρος διαβάσματος κάνουν το Κλίμαξ να ξεχωρίζει. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

ΚΛΙΜΑΞ: ΤΖΑΖ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν και δεν φημίζεται τόσο για τον καφέ του, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους της πόλης για διάφορους λόγους. Καταρχάς βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο της Λάρισας: στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, απέναντι από το Α΄ Αρχαίο Θέατρο. Το κτίριο στέγαζε για χρόνια το κακόφημο ξενοδοχείο Λίντο, ενώ σήμερα είναι ένας πολυχώρος διασκέδασης, εργασίας και πολιτισμού, τον οποίο διαχειρίζεται η ομάδα Λίντο Οργανισμός. Τα δύο επίπεδα λειτουργούν ως συναυλιακός χώρος, αναγνωστήριο και χώρος εργασίας, αλλά διατίθενται και για συσκέψεις ή παρουσιάσεις. Στο ισόγειο βρίσκεται το self service café-wine bar, ενώ η αυλή και η ταράτσα φιλοξενούν επίσης ποικίλες

διοργανώσεις. Δοκιμάστε τα σπιτικά γλυκά ή επιλέξτε κάποια από τις 550 ετικέτες κρασιού και συνοδεύστε τη με κρύα πιάτα – οι ιδιοκτήτες Γιάννης Πέτρου και Αστέρης Γκανάς λατρεύουν το κρασί, την τζαζ μουσική και τη συνεργασία, δηλαδή όλα όσα είναι το Κλίμαξ.

||Κλίμαξ, Ηφαίστου 2 και Βενιζέλου, τηλ. 2410-251108, www.linto.gr

Πάμε στη Λάρισα για καφέ-4

To Kaveh Kanes στην Ασκληπιού. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

KAVEH KANE: (ΚΑΙ) ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Speciality coffee single origin (από μία μόνο συγκεκριμένη φάρμα), που αλλάζει κάθε μήνα, έρχεται σε μικρές ποσότητες, καβουρδίζεται εδώ και διατίθεται στο καφέ της Ασκληπιού ή στο street café της Μ. Αλεξάνδρου, είτε σερβιρισμένος είτε σε κόκκους για το σπίτι. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης καφέ φίλτρου με τρεις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και ροφήματα με βότανα και αποξηραμένα φρούτα από το Πήλιο σε διάφορες μείξεις. Το café, με ονομασία που παραπέμπει στα πρώτα καφενεία του κόσμου, τον 11ο αιώνα στη Μέκκα, λειτουργεί με self service και στο υπόγειο θα δείτε εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάσεις. Ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Νικολάου, διοργανώνει σε συνεργασία με ειδικούς τα σεμινάρια του Larissa School of Coffee.

||Kaveh Kanes, Ασκληπιού 38, τηλ. 2410-670505 / Μ. Αλεξάνδρου 1, τηλ. 2414-008785

ΠΟΡΤΕΓΟ OTHERSIDE: ΦΕΡΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΟΥΠΑ

Εδώ οι πελάτες έρχονται με την κούπα ή το θερμός τους και το δίνουν για να τους βάλουν καφέ. Η φιλοσοφία που ασπάζεται το Πόρτεγο Otherside –ή Πορτεγάκι για τους ντόπιους– είναι καθαρά οικολογική. Η τάση «φέρε τη δική σου κούπα», με τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενου κυπέλλου, μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά τη χρήση πλαστικού και χαρτιού. «Ο καθένας μπορεί να φέρει το κύπελλό του ή να προμηθευτεί από εμάς. Κερδίζει και έκπτωση 20 λεπτών, αλλά αυτό είναι απλώς η επιβράβευση, το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία μας», λέει ο Λευτέρης Σαμαράς, ένας εκ των ιδιοκτητών, και μας ενημερώνει πως ήδη αναμένουν και καλαμάκια από μπαμπού. Το γουστόζικο street coffee στον πεζόδρομο της Παπακυριαζή τραβάει έτσι κι αλλιώς το βλέμμα, ενώ, εκτός από καφέ, ετοιμάζει φρεσκοστυμμένους χυμούς και φρουτοσαλάτες, βάφλες, σάντουιτς, μπάρες δημητριακών κ.ά. 

||Πόρτεγο Otherside, Παπακυριαζή και Δευκαλίωνος, τηλ. 2410-259903

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή