Μόσχα by locals

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας δρόμος-κόσμημα, το μουσείο των κοσμοναυτών και γκουρμέ εμπειρίες σιβηρικής έμπνευσης.

Μόσχα by locals-1

H αίθουσα συναυλιών Svetlanov στο MIPCA.

Διεθνές Κέντρο  Παραστατικών Τεχνών

Kosmodamianskaya Naberezhnaya, 52

Tηλ. +749-57301011

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

Αν αγαπάτε την καλή μουσική, βάλτε ψηλά στη λίστα με τα must αξιοθέατα το Διεθνές Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Μόσχας (MIPAC). Φιλοξενεί εξαιρετικές συναυλίες, ταλαντούχους μουσικούς και ερμηνευτές σε ένα καλαίσθητο κτίριο, για την ανέγερση του οποίου εργάστηκε ο γνωστός Ρώσος μαέστρος Vladimir Spivakov. Τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο δήμος της Μόσχας. Η αίθουσα συναυλιών Svetlanov, 1.706 θέσεων, βρίσκεται στον τρίτο όροφο και η διάταξη των καθισμάτων είναι τέτοια που σχεδόν «κυκλώνει» τη σκηνή. Για την κατασκευή της έχει χρησιμοποιηθεί ξύλο σιβηρικής βελανιδιάς, που προσφέρει εξαιρετική ακουστική. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στη χώρα.

Evgeniya Koroleva


Εστιατόριο Expedicia

6, Pevchesky Lane

Tηλ. +749-57756075

Καθημερινά από τις 12.00 μέχρι να φύγει ο τελευταίος πελάτης

Κυρίως γεύμα: 44 ευρώ

Είναι το μέρος που αγαπούν οι gourmands της Μόσχας. Η διακόσμηση παραπέμπει σε σιβηρική τάιγκα (θα δείτε μάλιστα μια αρκούδα να… κάθεται σε ένα τραπέζι), ενώ σε μια γωνιά υπάρχει ένα ελικόπτερο διάσωσης ME-2 σε μικρογραφία. Το φαγητό είναι απλώς υπέροχο – κάποια πιάτα, κυρίως θαλασσινά, σερβίρονται πάνω σε κομμάτια πάγου, πρέπει να το δείτε. Συχνά ανάμεσα στα τραπέζια κυκλοφορεί μια ενθουσιώδης μπάντα ντόπιων μουσικών και το κέφι αφθονεί μαζί με τη βότκα.

Evgeniya Koroleva


Μόσχα by locals-2

Στην γκαλερί Triumph θα δείτε σύγχρονη τέχνη.

Γκαλερί Triumph

Ulitsa Ilyinka 3/8

Καθημερινά 11.00-20.00

Δωρεάν

Kάντε ένα διάλειμμα από τις βόλτες στην παλιά πόλη, στην Κόκκινη Πλατεία, στο Κρεμλίνο και στα άλλα σημεία ενδιαφέροντος, σταματώντας σε αυτόν τον συμπαθητικό, καλαίσθητο μίνιμαλ χώρο με έργα μοντέρνας τέχνης. Στους δύο ορόφους της γκαλερί εκτίθενται έργα Ρώσων αλλά και ξένων καλλιτεχνών, φωτογραφίες και installations.

Natalia Stepanova


Μόσχα by locals-3

Στο Gogol Center θα δείτε εξαιρετικές παραστάσεις.

Θέατρο Gogol Center

Ulitsa Kazakova, 8

Καθημερινά 10.00-00.00

Εισιτήρια: από 7,30 ευρώ

Αυτό είναι για μένα το τέλειο θέατρο· υψηλού επιπέδου ερμηνείες και παραγωγές προκλητικές, γεμάτες ενέργεια, συχνά σοκαριστικές, που θέτουν πιεστικά ερωτήματα και εξερευνούν αμφιλεγόμενα θέματα. Οι παραστάσεις αντλούν τη θεματολογία τους από έργα του σύγχρονου και του κλασικού ρεπερτορίου. Εδώ και κάποια χρόνια, το Gogol Center έχει μάλιστα μετατραπεί σε all-day προορισμό, καθώς στον ίδιο χώρο λειτουργούν καφέ και ταινιοθήκη, ενώ γίνονται επίσης διαλέξεις, συζητήσεις και προβολές ταινιών. Αν δεν μιλάτε ρωσικά, αναζητήστε τις παραστάσεις με υπέρτιτλους.

Natalia Stepanova


Μπαρ Vanya Nalyot

Bersenevskaya Emb., 6/3

Tηλ. +791-75251819

Κυριακή-Πέμπτη 15.00-00.00

Παρασκευή-Σάββατο 15.00-03.00

Craft μπίρα: 3,60 ευρώ

Την πρώτη φορά ήρθα από περιέργεια, καθώς η ονομασία του σημαίνει «Ο Βάνια θα σας σερβίρει ένα ποτό». Και είναι αλήθεια, αφού Βάνια λέγεται ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την μπάρα. Ως χώρος δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, έχει απλά τραπέζια και πάγκους. Στο μπαρ όμως υπάρχουν 15 κάνουλες από ισάριθμα βαρέλια μπίρας και η αυλή, που περιβάλλεται από τα κτίρια ενός παλιού εργοστασίου σοκολάτας, είναι πολύ όμορφη.

Andrey Berezkin


Κατάστημα ρούχων Diktatura

Kholodilnyy Pereulok, 3

Tηλ. +799-97170971

Καθημερινά 10.00-21.00

Ο παράδεισος του χαλαρού, κομψού streetwear βρίσκεται στο Roll Hall, ένα εμπορικό κέντρο που μοιάζει βγαλμένο από τα 90s. Στις κρεμάστρες του Diktatura θα βρείτε δημοφιλείς ρωσικές φίρμες, όπως Volchok, Yunost’, Heartburn, Gnev. Οι τιμές ποικίλλουν, αλλά συνήθως ένα T-shirt δεν ξεπερνά τα 13-14 ευρώ. Ρίξτε μια ματιά στις μπλούζες και στα φούτερ με τα ευφάνταστα prints ή τα τυπωμένα γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου.

Andrey Berezkin


Καφέ Cheburechnaya Druzhba

PankratΥyevskiy Pereulok, 2

Tηλ. +749-52072686

Καθημερινά 09.00-21.00

Πιτάκια cheburek: 0,90 ευρώ

Μόνο εδώ θα γευτείτε τα αυθεντικά παραδοσιακά σοβιετικά chebureki (πιτάκια με γέμιση από κιμά, κρεμμύδια και μπαχαρικά, σε σχήμα μισοφέγγαρου). H «καταγωγή» αυτής της τηγανητής νοστιμιάς είναι από τη νότια Ρωσία και για χρόνια ήταν το φαγητό της σοβιετικής μεσαίας τάξης. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για μπίρα και βότκα. Το καφέ Cheburechnaya Druzhba, που

σημαίνει «φιλία» στα ελληνικά, δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα ούτε διακόσμηση τα τελευταία 30 χρόνια. Ακόμα και οι θαμώνες παραπέμπουν στιλιστικά στην εποχή της ΕΣΣΔ. Το μενού είναι μάλλον μικρό, έχει μόνο chebureki και θα σας πρότεινα να παραγγείλετε τουλάχιστον 2-3, γιατί είναι νοστιμότατα  και σε καλές τιμές.

Anton Alexandrov


Σινεμά Mir Iskusstva

Dolgorukovskaya, 33, c3

Tηλ. +749-99786619

Δείτε το πρόγραμμα για προβολές

Είσοδος: 3,60 ευρώ

Πρόκειται για την πιο σινεφίλ αυλή της Μόσχας. Την επισκέφτηκα για πρώτη φορά με αφορμή το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Η οθόνη είναι μάλλον μικρή – σίγουρα έχετε δει πολύ μεγαλύτερες. Οι ταινίες δεν είναι καινούργιες ούτε μοδάτες και θεωρητικά μπορείτε να τις δείτε στο σπίτι σας δωρεάν από το YouTube.  Παρ’ όλα αυτά, ο χώρος αγαπιέται από την πρώτη στιγμή για την ατμόσφαιρα που αποπνέει. Ελάτε λοιπόν στο Mir Iskusstva για μια γνήσια εμπειρία ρωσικού κινηματογράφου.

Ilya Sokolov


Οδός Staraya Basmannaya

Staraya Basmannaya ul.

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Στην οδό Staraya Basmannaya  με τα παλιά εργοστάσια μεταξιού και καπνού στέκουν μέχρι σήμερα μερικά από τα κτίρια-αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, όπως το Μουσείο Matveya Muravyeva-Apostola (κατοικία κατά τον 19ο αιώνα της Praskovya Muravyeva-Apostol, συζύγου του γερουσιαστή και μέλους της Ρωσικής Ακαδημίας Ivan Muravyev-Apostol), η έπαυλη της συνθέτριας πριγκίπισσας Natalia Demidova-Kurakina, ο Ναός του Μεγάλου Μάρτυρα Νικίτα, αλλά και το φημισμένο πάρκο Bauman. Παρότι μια αίσθηση νοσταλγίας πλανάται στον αέρα, ο δρόμος σφύζει από ζωή. Μου αρέσει να τον περπατώ όλες τις εποχές – με κάνει να σκέφτομαι πόσο όμορφη είναι αυτή η πόλη.

Irina Rakhmanova


Μόσχα by locals-4

Επίσκεψη στο Μουσείο των Κοσμοναυτών. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μουσείο των κοσμοναυτών

Prospekt Mira, 111

Tηλ. +749-56837914

Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή-

Κυριακή 10.00-19.00

Πέμπτη 10.00-21.00

Εισιτήριο: 3,60 ευρώ

Βγαίνοντας από τον σταθμό του μετρό VDNKH, θα δείτε το μνημείο «Κατακτητές του Διαστήματος», που υψώνεται στα 107 μ. από το έδαφος και μοιάζει με πύραυλο εν ώρα εκτόξευσης. Είναι φτιαγμένο από πλάκες τιτανίου και στη βάση του λειτουργεί το διάσημο Μουσείο των Κοσμοναυτών. Πρόκειται για ένα μοντέρνο, διαδραστικό και καλά οργανωμένο μουσείο με πολλά εκθέματα-αναμνηστικά από την ιστορία της κατάκτησης του Διαστήματος. Φυσικά, όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά: οι στολές των αστροναυτών, τα κομμάτια των πυραύλων και οι μηχανές τους, η κάψουλα Vostok που χρησιμοποίησε ο Γιούρι Γκαγκάριν, αλλά και οι Μπέλκα και Στρέλκα (βαλσαμωμένες), τα πρώτα σκυλιά που επέστρεψαν ζωντανά στη Γη μετά από διαστημική αποστολή.

Anton Alexandrov

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή