Κάρπαθος: «Σούστα, θυμάρι και ηχηρά ανταμώματα»

Κάρπαθος: «Σούστα, θυμάρι και ηχηρά ανταμώματα»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Κάρπαθος: «Σούστα, θυμάρι και ηχηρά ανταμώματα»-1

* H Φωτεινή Λαμπρίδη είναι δημοσιογράφος του ενημερωτικού site TVXS, στιχουργός και ραδιοφωνική παραγωγός.

Κάρπαθος είναι η απέραντη θάλασσα με «πλάτη» τα ψηλά απόκρημνα βουνά. Είναι τα νερά στις δεκάδες παραλίες της, τα πράσινα στα Άπελλα, τα μπλε στον Λευκό, τα γαλανά στον Αφιάρτη. Κάρπαθος είναι ένα «δροσάερο», απαλό και διαρκές, στην πλάτη και στο πρόσωπό μας. Είναι οι άνθρωποι που ψάχνουν το πρωί σε ποια κορφή κάθισε το μπονεντινό σύννεφο περπατώντας αργά, με το βλέμμα μακριά.

Κάρπαθος είναι να χορεύεις σούστα και πάνω χορό έως τα ξημερώματα στα πανηγύρια, πατώντας πότε ελαφρά πότε βαριά τα πόδια στη γη, ώσπου να υψωθείς στον χώρο του Διονύσου. Κάρπαθος είναι να ξαφνιάζεσαι που μετά από κάθε στροφή αντικρίζεις ένα διαφορετικό τοπίο, είναι η μυρωδιά του θυμαριού και του φούρνου που ετοιμάζει κρεμμυδόψωμα, κρεμμυδοκουλούρες και σουσαμένια κουλούρια με κύμινο.

Κάρπαθος: «Σούστα, θυμάρι και ηχηρά ανταμώματα»-2

Η παραλία Άπελλα. (Φωτογραφία: © ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Κάρπαθος είναι η παραλία του Αγίου Νικολάου Αρκάσας, με θέα στην Κάσο, την ώρα που ο ήλιος χάνεται στο Παλιόκαστρο, εκεί όπου κάποτε γινόταν το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Μεσογείου. Είναι οι γυναίκες που μιλούν κελαηδιστά και νιώθουν όλα τα παιδιά του χωριού παιδιά τους και στήνουν φάρσες στη μέση της πλατείας. 

Κάρπαθος είναι να σου λέει ιστορίες ο Γιάννης ο ψαράς στο Φοινίκι, για τα dollars που αρνήθηκε προκειμένου να ξυπνάει κάθε πρωί στον ευλογημένο τόπο του. Είναι η αμερικανική προφορά των ομογενών που κάθε καλοκαίρι έρχονται με τη φόρα της λαχτάρας και φεύγουν με τη μελαγχολία. Κάρπαθος είναι ζόρικοι αποχωρισμοί και ηχηρά ανταμώματα. Κάρπαθος είναι οι δυνατές, απόκοσμες γυναίκες της Ολύμπου, εκεί όπου σύμφωνα με τον μύθο φυγαδεύτηκαν οι θεοί του Ολύμπου κάποτε και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο Προμηθέας. Είναι οι μελλόνυμφες με τις βαριές κολαΐνες στον λαιμό (φλουριά) και οι μικροπαντρεμένες που μοιάζουν συνομήλικες με τις μάνες τους.

Κάρπαθος: «Σούστα, θυμάρι και ηχηρά ανταμώματα»-3

Γλέντι στην Όλυμπο τον Δεκαπενταύγουστο. (Φωτογραφία: © ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Κάρπαθος είναι να μην τελειώνει το καθιστό γλέντι καθώς αυτοσχεδιάζουμε, αγαπιόμαστε, κονταροχτυπιόμαστε με τις μαντινάδες που απευθύνουμε ο ένας στον άλλον. Μια τέχνη που σε στέλνει στον Θεό και μετά παίρνει ο άνεμος τα λόγια, τις δοξαριές της λύρας και τα αρπίσματα του λαούτου. Κάρπαθος είναι να συνδιαλέγεσαι τραγουδιστά, μια τέχνη που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.  Κάρπαθος είναι το κόκκινο κρασί του Όθους στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα και τα φιλέματα τη μέρα της Παναγίας στις Μενετές και στις Πυλές. Είναι η σιωπή του Μεσοχωρίου το ηλιοβασίλεμα και οι γυναίκες στη ρούγα που σου λένε «καλώς την κόρη» με σιγανή φωνή, για να μη διαταράξουν την ησυχία της ιερής ώρας.

Κάρπαθος είναι το πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη στη Βουργούντα, στο εκκλησάκι που στεγάζει μια σπηλιά σχεδόν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Είναι η μυσταγωγία των τραγουδιών της τάβλας και ο ήλιος που ανατέλλει πριν τελειώσει ο χορός. Κάρπαθος είναι η επιμονή των ανθρώπων της να επιστρέφουν στο παράξενο σύμπαν μιας γης νοτιοανατολικά του χάρτη. Είναι η κούπα η μονοπασιά, η μέθη και η δωρικότητα σε εναγκαλισμό. Κάρπαθος είναι ένα κοφτό γλωσσικό ιδίωμα που λαχταράς να ξαναμιλήσεις και να ακούσεις, με τα χωρατά και την αυθόρμητη ποιητικότητα του απλού. Κάρπαθος είναι ο ανήσυχος τόπος που ή τον ερωτεύεσαι ή δεν ξαναπατάς. Δεν είναι ο τόπος που απλώς θα συμπαθήσεις.

 

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Για την πιο γρήγορη και οικονομικά συμφέρουσα μετάβασή σας στα νησιά των Δωδεκανήσων, θα χρειαστεί να κάνετε πολύ καλή έρευνα προτού κλείσετε τα εισιτήριά σας, για να δείτε ποια σύνδεση –είτε από τον Πειραιά και τα μεγάλα νησιά είτε ανάμεσα στα μικρότερα– σας βολεύει. Επιπλέον, ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 1η Ιουνίου αυξάνουν τα δρομολόγιά τους ή τα τροποποιούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ενδεικτικά:

ΚΑΡΠΑΘΟΣ:  Αεροπορικώς από Αθήνα σε 1 ώρα και 10 λεπτά, από 81 ευρώ, με Sky Express ή Olympic Air.

• Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά σε17 ώρες, από 44 ευρώ, με Aegeon Pelagos (Anek Lines), και από τη Ρόδο, από 4 ώρες, 21 ευρώ, με Blue Star Ferries.

* Η έρευνα έγινε στις 7 Μαΐου για τον μήνα Ιούνιοκ αι οι τιμές αφορούν απλή μετάβαση σε όλα τα νησιά με απευθείας αεροπορικές πτήσεις (και αποσκευή) και την πιο γρήγορη μετάβαση ακτοπλοϊκώς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε φθηνότερα εισιτήρια επιλέγοντας δρομολόγια μεγαλύτερης διάρκειας ή/και από διαφορετικά λιμάνια επιβίβασης. 

ΠΡΙΒΕ ΤΑΞΙΔΙ

Μέσα από την εφαρμογή alo:yalo (www.aloyalo.com) μπορείτενα κλείσετε το ταξίδι σας στα Δωδεκάνησα με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν ή ταχύπλοο παρέα με φίλους. Θα επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες θαλάσσιες κούρσες ή θα οργανώσετε τη δική σας, «προσκαλώντας» κι άλλους ταξιδιώτες, για να μοιραστείτε το κόστος της διαδρομής.

Το μεγάλο δίκτυο της εταιρείας αποτελείται από επαγγελματικά τουριστικά σκάφη και φτάνει σε όλη την Ελλάδα.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

• Κάρπαθος, τηλ. 22450-22227

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αεροπορικές εταιρείες

• Olympic Air, τηλ. 801 801 0101

• Sky Express, skyexpress.gr

Aκτοπλοϊκές εταιρείες

• ΑNEK LINES, τηλ. 210-4197400, 210-4197420

• Blue Star Ferries, τηλ. 210-8919800

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή