10+3 στάσεις στο Marylebone

7' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέχνη, φαγητό και ψαγμένες αγορές σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές τoυ Λονδίνου.

10+3 στάσεις στο Marylebone-1

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image

1. Regent’s Park

Πάνω από 12.000 τριαντάφυλλα θα δείτε στους «Κήπους της Βασίλισσας Μαίρης», όπως έχει ονομαστεί τμήμα του Regent’s Park, ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα του Λονδίνου, με έκταση 395 στρέμματα. Λιβάδια, δάση, λίμνες με πάπιες, σκαντζόχοιροι, πάνω από 100 είδη άγριων πουλιών, 4 παιδικές χαρές και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θα σας κρατήσουν στο πάρκο όλη μέρα. Στα βόρεια βρίσκεται ο λόφος Primrose, με μοναδική θέα σε όλο το Λονδίνο. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε αρκετά καφέ και εστιατόρια – κατευθυνθείτε στο Hub Café για σνακ, χυμούς και καφέ.  

|| Ανοιχτό καθημερινά από τις 05.00 έως τις 21.00, πρόσβαση από τους σταθμούς μετρό Regent’s Park και Baker Street

www.royalparks.org.uk


10+3 στάσεις στο Marylebone-2

Φωτογραφία:  VISUALHELLAS.GR

2. Golden Hind

Αν είναι να δοκιμάσετε κάπου fish & chips, κάντε το εδώ. Το Golden Hind λειτουργεί από το 1914 και η ιστορικότητά του καθόλου δεν έχει κάνει τους ιδιοκτήτες να εφησυχάσουν. Το φιλέτο μπακαλιάρου έρχεται με μια τραγανή κρούστα πεντανόστιμη, χωρίς πολλά λάδια και όσο πρέπει αλμυρό. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες και πουρέ αρακά, ενώ στο μενού περιλαμβάνονται και άλλες επιλογές σε ψάρια, όπως σολομός και καλαμάρι. Αξιόλογα είναι και τα γλυκά τους, όπως το apple crumble (τραγανή μηλόπιτα), οι πουτίγκες και το raspberry sponge (κέικ φραμπουάζ).

|| 73 Marylebone Lane, Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-15.00 και 18.00-22.00, Σάββατο 18.00-22.00.

www.goldenhindrestaurant.com


10+3 στάσεις στο Marylebone-3

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image

3. Prince Regent Pub

Λουσάτη αλλά cozy, σικάτη αλλά με φιλική ατμόσφαιρα, η Prince Regent Pub στον κεντρικό δρόμο του Marylebone αντικατοπτρίζει ακριβώς τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται. Είναι μια κλασική αγγλική παμπ, αλλά ο μεγάλος φωτεινός χώρος με τους δερμάτινους πάγκους θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε εστιατόριο. Το φαγητό είναι ό,τι θα περιμένατε να προσφέρει ένας αντίστοιχος χώρος, δηλαδή fish & chips, μπέργκερ και λουκάνικα με πουρέ, σε μια πιο γκουρμέ και άρτια –γευστικά και οπτικά– εκδοχή. Διαλέξτε μία από τις πολλές μπίρες σε βαρέλι και ένα από τα κλασικά πιάτα των εγγλέζικων παμπ ή, ακόμα καλύτερα, ελάτε Κυριακή για το παραδοσιακό Sunday roast (μοσχάρι στον φούρνο με λαχανικά, πατάτες και σάλτσα) και Yorkshire pudding (είδος πίτας με αυγά, γάλα και αλεύρι).

|| 71 Marylebone High Street , ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο 12.00-23.00, Κυριακή 12.00-22.30.

www.theprinceregentw1.co.uk


4. Daunt Books

Πώς είναι τα βιβλιοπωλεία στις ταινίες;  Έτσι ακριβώς είναι το Daunt Books, που στεγάζεται σε ένα εδουαρδιανό κτίσμα του 1912. Βέβαια, η φήμη του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της γειτονιάς και του Λονδίνου. Ξύλινες επιφάνειες και έπιπλα, ντάνες με βιβλία, γυάλινα ανοίγματα στην οροφή, που επιτρέπουν στο φυσικό φως να διαχέεται στο εσωτερικό, και σιωπηλοί βιβλιοφάγοι, που ψιθυρίζουν στους υπαλλήλους τις απορίες τους. Αν και θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τίτλους, το Daunt Books εξειδικεύεται στις ταξιδιωτικές εκδόσεις. Χωρίζει, επίσης, τους συγγραφείς και τη θεματολογία των βιβλίων γεωγραφικά (ανά χώρα), θεωρώντας ότι το ταξίδι δεν είναι μόνο πληροφορία, αλλά και λογοτεχνία, κουλτούρα, τέχνη και φαγητό.

|| 83 Marylebone High Street, ανοιχτά καθημερινά 09.00-19.30, Κυριακή 11.00-18.00.

www.dauntbooks.co.uk


10+3 στάσεις στο Marylebone-4

5. Purl bar

Ένα ιδιαίτερο, υπόγειο speakeasy μπαρ είναι το Purl, το οποίο φημίζεται για τα περίτεχνα κοκτέιλ του. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με το βαρύ σκούρο ξύλο και τις δερμάτινες πολυθρόνες θα δοκιμάσετε κλασικά κοκτέιλ, αλλά και πιο προχωρημένα, που περιέχουν υλικά και τεχνικές δανεισμένα από τη γαστρονομία. Η μουσική είναι συνήθως jazz και blues. Live κάθε Τετάρτη.

|| 50-54 Blandford Street, ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-23.30, Σάββατο και Κυριακή 17.00-00.00.

www.purl-london.com


10+3 στάσεις στο Marylebone-5

6. Farmers’ Market

Κάθε Κυριακή πρωί, ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στην καρδιά του Marylebone μεταμορφώνεται σε υπαίθρια «λαϊκή αγορά» ή Farmers’ Market, όπως λέγονται εδώ. Παραγωγοί φέρνουν τα ολόφρεσκα –συχνά βιολογικής καλλιέργειας– προϊόντα τους και οι ντόπιοι συνωστίζονται γύρω από τους πάγκους για να τα προμηθευτούν. Αλλά, και να μη θέλετε να αγοράσετε λαχανικά ή φρούτα, δεν θα φύγετε παραπονεμένοι: δίπλα στις νωπές πρώτες ύλες θα βρείτε βραβευμένους πάγκους με street food, έτοιμο για κατανάλωση. Ινδικό στο Mumbai Mix, σούπες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια με γαλλικές επιρροές στο Madame Gautier, κέικ στο Queen of Cakes, τάρτες αλμυρές, μπράουνι και τσίζκεϊκ στο Popina και νοστιμότατο παγωτό, φτιαγμένο με βιολογικά αυγά και ντόπιο γάλα, στο Opera Ice Cream.

|| Kάθε Κυριακή από τις 10.00 έως τις 14.00 στο Cramer Street Car Park.


10+3 στάσεις στο Marylebone-6

7. Le Vieux Comptoir

Ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό, γευσιγνωσίες κρασιών και φίνα γαλλική κουζίνα θα βρείτε στο Le Vieux Comptoir, που περηφανεύεται για το κελάρι του: δεκάδες κρασιά, γνωστά και άγνωστα, από όλη τη Γαλλία, αλλά και κρασιά από άλλες χώρες, θα συνοδεύσουν το φαγητό σας με την καθοδήγηση των έμπειρων σομελιέ του μαγαζιού.

|| 26 Moxon Street, ανοιχτά Τρίτη-Σάββατο 12.00-22.30, Κυριακή 12.00-17.00.

www.levieuxcomptoir.co.uk


10+3 στάσεις στο Marylebone-7

8. Marylebone Station

Ο μικρός και ήσυχος –σε σχέση με άλλους κεντρικούς της πόλης– σταθμός πρωτολειτούργησε το 1899 και ενδείκνυται για βόλτα και χάζι. Το κτίριο με τα κόκκινα τούβλα στεγάζει τη σιδηροδρομική αφετηρία για μια σειρά από δρομολόγια προς τα βόρεια (Οξφόρδη, Μπέρμιγχαμ κ.λπ.) και σταθμό μετρό, από τον οποίο περνάει η γραμμή Bakerloo. Καθίστε στην παμπ Victoria & Albert για μια μπίρα – βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τo 1971 και ξεδιψάει τους ταξιδιώτες. Στο Marylebone Station λειτουργούν επίσης καφέ, μικρά μαγαζιά με ρούχα, αξεσουάρ, βιβλία, τρόφιμα και καταστήματα street food.


10+3 στάσεις στο Marylebone-8

Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR

 

9. St James Church

Η εντυπωσιακή καθολική εκκλησία γοτθικού ρυθμού χτίστηκε το 1890 για να αντικαταστήσει ένα μικρό παρεκκλήσι που βρισκόταν απέναντι, το οποίο είχε χτιστεί υπό την αιγίδα της ισπανικής πρεσβείας: εκείνα τα χρόνια ήταν σύνηθες οι πρεσβείες να ιδρύουν τους δικούς τους χώρους λατρείας. Το εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο ακολουθεί τη γοτθική αισθητική, τόσο στις καθαρές, επιβλητικές γραμμές όσο και στις πανύψηλες τοξωτές κολόνες. Πολλά στοιχεία του ναού προέρχονται από το αγγλικό γοτθικό στυλ του 13ου αιώνα. Το εκκλησιαστικό όργανό του θεωρείται από τα καλύτερα της χώρας και αξίζει να παρακολουθήσετε μια λειτουργία με τη συνοδεία της χορωδίας και του οργάνου.

|| 22 George Street,

www.sjrcc.org.uk


10+3 στάσεις στο Marylebone-9

10. La fromagerie

Τα Σαββατοκύριακα δεν πέφτει καρφίτσα. Τα εκλεκτά τυριά από όλο τον κόσμο προσελκύουν τους Λονδρέζους foodies και η μυρωδιά του τυριού φτάνει μέχρι το πεζοδρόμιο. Στο La Fromagerie θα βρείτε γαλλικά, ελβετικά, ιταλικά, αλλά και αμερικανικά τυριά, και φυσικά βρετανικά. Το κατάστημα διαθέτει επίσης αλλαντικά, λαχανικά και είδη παντοπωλείου. Μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα πολλά τραπέζια, να πιείτε τον καφέ ή το κρασί σας και να σχεδιάσετε οι ίδιοι το πλατό τυριών σας, παραγγέλνοντας αυτά που προτιμάτε. Μην παραλείψετε ένα στίλτον ή ένα παλαιωμένο τσένταρ της επιλογής σας, που θα το ταιριάξετε με μαρμελάδες, γκουρμέ κράκερ και επιλεγμένα κρασιά, ή αλλιώς απολαύστε ένα από τα πιάτα του μενού, φτιαγμένο με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Σερβίρουν και πρωινό, και brunch, ενώ τις Δευτέρες έχουν μενού γευσιγνωσίας 3 ή 4 πιάτων. Συχνά οργανώνονται και θεματικές βραδιές γύρω από ένα προϊόν ή ένα κρασί.

|| 2-6 Moxon Street, Δευτέρα 08.00-22.00, Τρίτη-Πέμπτη 08.00-19.30, Παρασκευή 08.00-22.00, Σάββατο 09.00-19.00, Κυριακή 10.00-18.00.

www.lafromagerie.co.uk


10+3 στάσεις στο Marylebone-10

11. Monocle café

Φοιτητές που ενδιαφέρονται για διεθνή θέματα, γκαλερίστες από τους διπλανούς δρόμους αλλά και ανθρώπους της γειτονιάς θα συναντήσετε στο Monocle Café, το καφέ-εστιατόριο-χώρο ανάγνωσης που δημιούργησαν οι άνθρωποι του γνωστού βρετανικού περιοδικού «Monocle». Ο καφές είναι speciality, τα πιάτα πολυεθνικά και ο χώρος πολύ ζεστός και άνετος, ιδανικός για να πάτε και μόνοι σας. Θα βρείτε να διαβάσετε τις εφημερίδες της ημέρας, φυσικά τα τεύχη του «Monocle», καθώς και άλλα περιοδικά, βιβλία κ.λπ.

|| 18 Chiltern Street, ανοιχτό καθημερινά από τις 07.00 (Σαββατοκύριακα από τις 08.00) έως τις 19.00 (Πέμπτη-Σάββατο έως τις 20.00).

cafe.monocle.com


10+3 στάσεις στο Marylebone-11

12. My sushi shop

Σούσι για κάθε περίσταση θα βρείτε εδώ, στο υποκατάστημα της δημοφιλούς αλυσίδας στο Μarylebone (υπάρχουν άλλα τρία My sushi shop στο βόρειο Λονδίνο). Lunch boxes με ποικιλία, σούσι και σπρινγκ ρολς ανά τεμάχιο, μπολ που συνδυάζει φρέσκο ψάρι με λαχανικά και περίτεχνα ταρτάρ και σεβίτσε. Ιδανική επιλογή αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι στα γρήγορα, αλλά να είναι ποιοτικό και νόστιμο.

|| 67 Weymouth Street, ανοιχτά καθημερινά 11.00-22.30.

www.mysushishop.co.uk


10+3 στάσεις στο Marylebone-12

Φωτογραφία:  AFP/VISUALHELLAS.GR

13. The Wallace Collection

Ένα επιβλητικό κτίριο, χτισμένο μεταξύ 1776 και 1788, στεγάζει τη συλλογή Wallace, την οποία απαρτίζουν έργα ζωγραφικής, αγάλματα, έπιπλα και μικροαντικείμενα κυρίως από τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Τα εκθέματα καταλαμβάνουν όλη την έκταση του οικήματος, αλλά πολλά είναι έτσι οργανωμένα ώστε να προσομοιάζουν σε αριστοκρατικά πραγματικά σαλόνια εκείνης της εποχής. Εντυπωσιακή είναι και η συλλογή με πανοπλίες και όπλα, η οποία αριθμεί πάνω από 2.500 αντικείμενα. Στους πίνακες θα βρείτε και έργα του Τιτσιάνο, του Ρούμπενς, του Ρέμπραντ, του Πουσέν και του Βελάθκεθ.

|| Manchester Square, ανοιχτά καθημερινά 10.00-17.00. Η είσοδος είναι δωρεάν.

www.wallacecollection.org


10+3 στάσεις στο Marylebone-13

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου (Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted) πραγματοποιούν καθημερινά  απευθείας πτήσεις έξι διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ για απλή μετάβαση (ανάλογα με την περίοδο και το πόσο νωρίς θα κάνετε την κράτηση).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Μερικά από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία του Λονδίνου λειτουργούν στο Marylebone. Το πεντάστερο Landmark (222 Marylebone Road, www.landmarklondon.co.uk, από 300 ευρώ) πρωτοάνοιξε το 1889 δίπλα στον σταθμό Marylebone και προσφέρει υψηλού επιπέδου διαμονή, βραβευμένα εστιατόρια και κέντρο spa. Με φημισμένους ενοίκους και ιστορία που κρατάει από το 1865, το LANGHAM (1c Portland Place, Regent Street, www.langhamhotels.com, από 450 ευρώ) είναι επίσης πολυτελές και πεντάστερο. Για πιο προσιτές τιμές, προτιμήστε το Ζ (51 Gloucester Place, www.thezhotels.com, από 95 ευρώ) και το Marylebone Inn (119 Gloucester Place, www.marhotel.co.uk, από 110 ευρώ).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή