Τα νησιά των άλλων

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνειρμοί διακοπών σε διαφορετικές συντεταγμένες: από τον Αρκτικό Κύκλο  και τη Bόρεια Θάλασσα έως τη Μάγχη και τη δυτική Μεσόγειο.

ITAΛΙΑ

Pantelleria

Βρίσκεται στο Στενό της Σικελίας και τις ημέρες με ηλιοφάνεια έχει θέα μέχρι την Τυνησία. Η Pantelleria δεν διακρίνεται τόσο για τις καλές παραλίες, όσο για τους απομονωμένους όρμους της, ιδανικούς για σνόρκελινγκ ή καταδύσεις,  τα λασπόλουτρα και τα πεζοπορικά μονοπάτια της. Εκτεθειμένη σε ισχυρούς ανέμους, με ηφαιστειογενές έδαφος, αμπελώνες και θολωτά σπίτια φτιαγμένα από στερεοποιημένη λάβα, προσέλκυε ανέκαθεν «διακεκριμένους» ταξιδιώτες, από τον Τρούμαν Καπότε έως τη Μαντόνα.

Πώς πάμε: Αεροπορικώς από Παλέρμο ή Ρώμη.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Sylt

Το γραφικό νησί της Βόρειας Θάλασσας, έκτασης 99 τ.χλμ., καθιερώθηκε στη συνείδηση των πλούσιων Βορειοευρωπαίων καπεταναίων ως ένα πολυτελές απάγκιο ήδη από τον 18ο αιώνα. Πολύ νερό κύλησε από τότε στο αυλάκι: το Sylt έγινε στρατιωτική βάση, χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο ναζί φυγάδων, μετατράπηκε στον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό για τη δυτικογερμανική ελίτ. Υποδεχόμενο κυρίως εγχώριο τουρισμό, φημίζεται για την τεράστια αμμουδερή παραλία μήκους 40 χλμ., με τους σέρφερ και τους γυμνιστές, τα γκουρμέ εστιατόρια και

τις ακριβές μπουτίκ.

Πώς πάμε: Με τρένο που συνδέει το Sylt με τη γερμανική ενδοχώρα.


Τα νησιά των άλλων-1

Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Νησιά Lofoten

Βρίσκονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και διακρίνονται για τα όμορφα χωριά, τα βουνά με τις μυτερές κορυφές, τα βαθιά φιόρδ και τα εκατομμύρια θαλασσοπούλια (το πλέον εντυπωσιακό είναι η φρατέρκουλα, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε παπαγάλο και πιγκουίνο). Έχουν τέτοιο «ρεύμα» τα τελευταία χρόνια, που οι ίδιοι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι δεν τα βγάζουν πέρα με τόσο τουρισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να τα γνωρίσει κανείς είναι μέσω του Ε10, της βασικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τον βορρά με τον νότο του συμπλέγματος.

Πώς πάμε: Οδικώς ή αεροπορικώς από  Όσλο.


ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΧΗΣ

Guernsey

Είναι γνωστό για τις εκπληκτικές βορινές παραλίες, τα βικτοριανά του φρούρια, τα νεολιθικά του μνημεία (ντολμέν, μενχίρ) και την ανερχόμενη γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας Saint Peter Port. Το νησί Guernsey αποδεικνύεται όλο και πιο δημοφιλές στην ταξιδιωτική κοινότητα και ειδικά στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και του coasteering (άθλημα όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να διασχίσουν, περπατώντας ή κολυμπώντας, μια βραχώδη ακτογραμμή χωρίς τεχνική βοήθεια). Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, όμως αν είναι κανείς τυχερός, ίσως πετύχει κάποιον υπερήλικα ντόπιο που να μιλάει ακόμη Dgèrnésiais, μια παραλλαγή αρχαίας νορμανδικής διαλέκτου την οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι μέχρι πριν aπό μερικές δεκαετίες.

Πώς πάμε: Yπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Πουλ και το Πόρτσμουθ.


ΚΡOATIA

Vis 

 Ένα μικρό νησί της Αδριατικής έμελλε να γίνει παράδεισος για τους τουρίστες –Κροάτες και μη– που αναζητούν την ησυχία, την ηρεμία και τη γνησιότητα σε έναν προορισμό. Κι αυτό γιατί έμεινε για δεκαετίες απομονωμένο και ανεκμετάλλευτο, καθώς λειτουργούσε σαν βάση του γιουγκοσλαβικού στρατού. Το Vis φημίζεται για την αμπελουργία του –κυρίως για τη λευκή ποικιλία σταφυλιού vugava που καλλιεργείται από την αρχαιότητα–, το φρέσκο ψάρι και τα βενετσιάνικα αρχιτεκτονήματα, που μένουν να θυμίζουν την εποχή της ενετικής κυριαρχίας (έως το 1797).

Πώς πάμε: Ακτοπλοϊκώς από το Σπλιτ. 


ΓΑΛΛΙΑ

Île de Porquerolles

Bρίσκεται νοτιοδυτικά του Σεν Τροπέ και διαθέτει ουκ ολίγα τουριστικά θέλγητρα: παραλίες με λευκή άμμο, πευκοδάση, κρυστάλλινα νερά, μονοπάτια για πεζοπορία ή ποδηλασία. Τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από κόσμο, παρ’ όλα αυτά έχει καταφέρει να διατηρήσει τον φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητά του. Μεγάλο μέρος της έκτασής του, μάλιστα, είναι ενταγμένο στο εθνικό πάρκο Port-Cros. Ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του: το 1912 το νησί αγοράστηκε από τον Βέλγο επιχειρηματία François Joseph Fournier ως γαμήλιο δώρο για τη γυναίκα του.

Πώς πάμε: Ακτοπλοϊκώς από κοντινά λιμάνια (Τουλόν, Les Sablettes κ.ά.).


ΙΣΠΑΝΙΑ

Νησιά Cíes 

Tο Monteagudo, το do Faro και το San Martino αποτελούν το νησιωτικό σύμπλεγμα Cίes της Γαλικίας. Τα «νησιά των θεών», όπως τα είχαν βαφτίσει οι Ρωμαίοι, έχουν αμμουδερές παραλίες, συναρπαστικό βυθό και είναι διάσημος προορισμός ορνιθοπαρατήρησης. Λόγω της μεγάλης οικολογικής της αξίας, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών και οι τουρίστες πρέπει να συγκεντρώνουν τα απορρίμματά τους και να τα πετούν επιστρέφοντας στην ενδοχώρα.

Πώς πάμε: Με φέρι από το λιμάνι του Vigo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή