ΤΑΞΙΔΙΑ

Διάλογος με το παρελθόν

gettyimages-962418142
c--serge-urvoy

Και ενώ η ιστορική πόλη Νιμ της Γαλλίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον φάκελο με την υποψηφιότητά της για ένταξη στην περίφημη λίστα, ο δήμαρχος της πόλης, Jean-Paul Fournier, εγκαινιάζει το δυνατό της χαρτί.

Πρόκειται για το Musée de la Romanité, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που έχει ως κύρια αποστολή του την ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων της πόλης και την παρουσίαση των ευρημάτων μιας εντυπωσιακής συλλογής, την οποία η αρχαιολογική σκαπάνη εξακολουθεί να εμπλουτίζει.

Χτισµένο στοχευµένα δίπλα στη Ρωµαϊκή Αρένα και µε µία πρόσοψη από ηµιδιαφανή πανέλα που επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέα προς αυτήν, το µουσείο μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με το µνηµείο, οπτικοποιώντας τον τρόπο µε τον οποίο η πόλη ανέκαθεν αγκάλιαζε το παρελθόν της χωρίς να το ανταγωνίζεται.

Αυτή τη διάθεση «συμφιλίωσης» επιτυγχάνουν και οι κυματισμοί της πρόσοψης, που παραπέμπουν στις πτυχές ρωμαϊκής τηβέννου, αλλά και τα ίδια τα πανέλα που θυμίζουν τις ψηφίδες ρωμαϊκών μωσαϊκών, δείγματα των οποίων εκτίθενται εντός.
www.museedelaromanite.fr