Αποσκευές: Η νέα γενιά

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμογές, ευρηματικό ντιζάιν και πρωτοποριακά υλικά αλλάζουν τον τρόπο που μεταφέρουμε τα πράγματά μας.

Η αλήθεια είναι ότι, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι καινοτομίες που ενσωματώνονται τα τελευταία χρόνια στον σχεδιασμό μιας βαλίτσας, το σχήμα της δεν έχει αλλάξει – εξακολουθεί να μοιάζει με ένα σκληρό, μαύρο συνήθως, κουτί. Γι’ αυτό, το παιχνίδι της ανανέωσης «παίζεται» πλέον στο πεδίο της τεχνολογίας. Οι «έξυπνες» βαλίτσες περιλαμβάνουν υψηλής «νοημοσύνης» αξεσουάρ, που εξελίσσουν κυρίως τους τομείς της εργονομίας και της ασφάλειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή στις μέρες μας οι ταξιδιώτες δεν μεταφέρουν απλώς ρούχα, αλλά μια σειρά μικρών ή μεγαλύτερων ηλεκτρονικών συσκευών, και όλοι επιθυμούν να είναι ασφαλή μέσα στη βαλίτσα τους, ανεξάρτητα από το πώς τις μεταχειρίζονται σε αεροδρόμια και άλλα μέσα μεταφοράς. Κατασκευαστές βέβαια όπως η Bluesmart, που συστήνει τα προϊόντα της στους καταναλωτές ως το iPhone του ταξιδιώτη, πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Δημιούργησαν βαλίτσες-σταθμούς φόρτισης με σύστημα εντοπισμού GPS, για να βλέπετε πού βρίσκεται η αποσκευή σας κάθε στιγμή, μετρητή βάρους για να γνωρίζετε αν ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, κλείδωμα με αποτύπωμα δαχτύλου ή μέσω κινητού κ.ά.

Οι «έξυπνες» βαλίτσες κλειδώνουν έξυπνα

Οι νέες βαλίτσες υιοθετούν στον σχεδιασμό τους πρωτοποριακά συστήματα κλειδώματος, που πιστοποιούν με διπλώματα και διακρίσεις (όπως, για παράδειγμα, το eGeeTouch στα διεθνή βραβεία καινοτομίας CES) ότι προστατεύουν τα πράγματά σας όχι με λουκέτα και κωδικούς, αλυσίδες και πλαστικά περιτυλίγματα, αλλά ενσωματώνοντας υψηλής τεχνολογίας αξεσουάρ, όπως ασύρματο δίκτυο Bluetooth, πάνω στον σκελετό της αποσκευής, τα οποία συγχρονίζονται με το κινητό, το ρολόι ή το tablet σας, διευκολύνοντας το άνοιγμα και το κλείσιμο της αποσκευής, όπου κι αν βρίσκεστε. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ανάμεσα σε πτήσεις και στα μεγάλα αεροδρόμια. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το κλείδωμα μέσω σαρωτή, ο οποίος αναγνωρίζει το δακτυλικό σας αποτύπωμα ως τον προσωπικό σας –και μοναδικό– κωδικό πρόσβασης.

Μάλιστα, χάρη στον συνδυασμό των τεχνολογιών αυτών με το σύστημα εντοπισμού GPS, διασφαλίζετε τόσο το περιεχόμενο όσο και την ίδια την αποσκευή, καθώς ενημερώνεστε με φωτεινή ένδειξη, δόνηση ή λαμβάνοντας ένα μήνυμα alert στο κινητό σας –αν είναι η συσκευή που έχετε συγχρονίσει με την αποσκευή– σε περίπτωση που στέκεστε μακριά της ή κάποιος επιχειρήσει να την απομακρύνει, την ώρα που εσείς πίνετε έναν καφέ ή έχετε κλείσει τα μάτια σας για να ξεκουραστείτε. Επίσης, σας δείχνει πού βρίσκεται η βαλίτσα σας μετά την παράδοσή της και αν φορτώθηκε στο αεροσκάφος.  

Αποσκευές: Η νέα γενιά-1

Backpack Konzu με ασύρματη φόρτιση και θύρες USB, alert ειδοποίηση, βάση κάμερας/κινητού.

Οι τεχνολογίες αυτές, πάντως, πρωτοεμφανίστηκαν ως αυτόνομα gadgets που μπορείτε να αγοράσετε και να τοποθετήσετε οι ίδιοι πάνω στις αποσκευές σας, όπως Bluetooth που μοιάζει με λουκέτο ή πιο απλές αυτοκόλλητες NFC ετικέτες. Δυστυχώς όμως μπορούν να παραβιαστούν ή να αφαιρεθούν σχετικά εύκολα, αν κάποιος βάλει στο μάτι τη βαλίτσα σας. Γι’ αυτό οι εταιρείες κατασκευής, για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενσωματώνουν πλέον τις τεχνολογίες πάνω στον ίδιο τον σκελετό.

Εκτός όμως από την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα μεταξύ συσκευών και αποσκευών, οι ντιζάινερ ασχολήθηκαν και με άλλα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες, όπως το βάρος. Αρχικά σχεδίασαν βαλίτσες στο μέγεθος ακριβώς που ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, για να χωράνε στους αποθηκευτικούς χώρους της καμπίνας του αεροσκάφους. Όσο για το πρόβλημα του υπέρβαρου, λύθηκε και αυτό με την προσθήκη ενός αισθητήρα –όπως έκανε η Bluesmart–, ο οποίος ζυγίζει τα υπάρχοντά σας και σας ενημερώνει ακριβώς πόσο ζυγίζουν. Συμβαίνει συχνά, κάνοντας κανείς χρήση των αναδιπλούμενων χώρων, που διαθέτουν όλες σχεδόν οι βαλίτσες για επιπλέον λίτρα χωρητικότητας, να μην υπολογίσει σωστά το βάρος και την ώρα του check-in να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ντιζάιν και ευελιξία  

Μαλακές, από νέα αδιάβροχα και ανθεκτικά υφάσματα, ή σκληρές από πλαστικό, πολυκαρμπονικό υλικό ή αλουμίνιο, η εικόνα μιας βαλίτσας –παρά τις αεροδυναμικές γραμμές που βλέπουμε στον σχεδιασμό της τα τελευταία χρόνια– μοιάζει να μην κρύβει πολλές εκπλήξεις. Πραγματικά, από το 1870, όταν η πρώτη βαλίτσα έκανε την εμφάνισή της στην αγορά, όσο κι αν βελτιώθηκε, ως αντικείμενο διατήρησε τη φόρμα της.

Ωστόσο, χάριν ανανέωσης υπάρχουν κλασικοί οίκοι πολυτελείας που έβαλαν νερό στο κρασί τους. Για παράδειγμα, η Louis Vuitton άλλαξε τον γνώριμο μπεζ-καφέ συνδυασμό στην επένδυσή της υποκύπτοντας στη γοητεία του Αυστραλού ντιζάινερ Marc Newson, ο οποίος έντυσε τις συλλογές του οίκου με εντυπωσιακά φωτεινά χρώματα.

Αποσκευές: Η νέα γενιά-2

 Μίνιμαλ σχεδιασμός από το Studio Nendo.

Πιο γνωστοί για το αφαιρετικό τους στυλ, οι Γιαπωνέζοι σχεδιαστές του Studio Nendo ξεχώρισαν  και βραβεύτηκαν στα Red dot design 2017 για τον μίνιμαλ, υβριδικό σχεδιασμό των σειρών Kame και Protecta: ένα τετράγωνο «κουτί» που ανοίγει, ξεδιπλώνεται και χωρίζεται με ποικίλους τρόπους ώστε να εξυπηρετεί τους κατόχους του, κατασκευασμένο από καινοτόμα, ελαφριά και ανθεκτικά υλικά.

Αποσκευές: Η νέα γενιά-3

 Χειραποσκευή Carbon Series, Porsche Design.

Απαρατήρητη δεν περνά ούτε η σειρά Carbon της Porsche Design, η οποία εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία και την τεχνογνωσία Porsche στα γρήγορα αυτοκίνητα για να φτιάξει αποσκευές που απευθύνονται σε απαιτητικούς κυρίους.

 Οι ρόδες ήταν ίσως η μεγαλύτερη εμφανής αλλαγή στην εικόνα μιας βαλίτσας – και συνεχίζουν να είναι, καθώς από μονόχρωμες γίνονται χρωματιστές και από μικρές πολύ μεγαλύτερες.

Αποσκευές: Η νέα γενιά-4

Εργονομικό ντιζάιν από την G-RO.

H εταιρεία  G-RO πήρε βραβείο καινοτομίας (Edison award 2017) χάρη σ’ αυτές, για την εργονομία των αποσκευών της. Για την εξυπηρέτηση των νέων τεχνολογιών που ενσωματώνονται στο σώμα της βαλίτσας, μικρές προσθήκες φέρνουν αλλαγές που εντυπωσιάζουν.

Αποσκευές: Η νέα γενιά-5

Βαλίτσα-μίνι γραφείο, Barracuda.

Για παράδειγμα, η Barracuda πρόσθεσε έναν αναδιπλούμενο δίσκο στη λαβή που επιμηκύνεται για να κάνει πιο εύκολη την κίνησή της, μεταμορφώνοντάς τη μάλιστα σε μίνι σταντ για υπολογιστή ή τάμπλετ. Επίσης, η χειρολαβή της περιστρέφεται κατά 360°, ώστε να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες και να μην επιβαρύνεται ο καρπός του κατόχου της.

Οι τάσεις της μόδας φυσικά και επηρεάζουν και αυτόν τον τομέα της βιομηχανίας του ντιζάιν: έτσι, οι αποχρώσεις του κίτρινου και ροζ χρυσού επιλέγονται όχι μόνο για τις μεταλλικές επιφάνειες (π.χ. λαβές), αλλά και για όλη την επένδυση.  

Τελικά, ίσως και να μην είναι απλώς ένα σκληρό «κουτί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή