Άλλη στο αμάξι, άλλη στον αέρα

Άλλη στο αμάξι, άλλη στον αέρα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέγουμε τη σωστή βαλίτσα ανάλογα με τον προορισμό, τη διάρκεια των διακοπών και το μέσο μεταφοράς, πακετάροντας έξυπνα αυτά που θα πάρουμε μαζί μας.

Αν το Ωμέγα ενός ταξιδιού είναι ο προορισμός, το Άλφα είναι, φυσικά, η προετοιμασία του. Η λάθος επιλογή αποσκευών ή το άτσαλο πακετάρισμα μπορεί να σας χαλάσουν τη διάθεση και να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα άρτια σχεδιασμένο ταξίδι. Επιλέξτε τη βαλίτσα, τη χειραποσκευή ή το σακίδιο που χρειάζεστε, ανάλογα με τις απαιτήσεις του ταξιδιού σας, εφοδιαστείτε με όλα όσα έχετε ανάγκη και… καλές αποδράσεις!

Το μέσο μεταφοράς μετράει

Ταξίδι με αεροπλάνο: Στις πτήσεις μπορείτε να επιλέξετε είτε σκληρές είτε μαλακές βαλίτσες, σε μέγεθος ανάλογο του όγκου των αποσκευών σας. «Οι σκληρές βαλίτσες προστατεύουν καλύτερα τα εύθραυστα αντικείμενα, ενώ οι μαλακές μάς δίνουν τη δυνατότητα να βάλουμε περισσότερα πράγματα», επισημαίνει η ομάδα  των Bag Stories. Tα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και κάποιοι τύποι backpack ή σακιδίων τύπου γυμναστηρίου. Ίσως τα έχετε προσέξει στους ιμάντες αποσκευών των αεροδρομίων, είναι όμως μάλλον «κουραστικές» επιλογές, ιδίως αν θα πρέπει να τα κουβαλάτε σε μέσα μεταφοράς ώσπου να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας. Σε μικρό μέγεθος θα ήταν μια καλή επιλογή ως χειραποσκευές.

Ταξίδι με αυτοκίνητο: Ιδανική επιλογή είναι οι μαλακές βαλίτσες και τα σακίδια, γιατί σε αυτά μπορείτε να στριμώξετε όσα χρειάζεστε μαζί σας στο ταξίδι και στη συνέχεια να τα χωρέσετε είτε στο πορτμπαγκάζ είτε σε όποια άλλη γωνιά του αυτοκινήτου σας, επειδή το μέγεθος και το σχήμα τους μπορούν να μεταβληθούν.

Ταξίδι με πλοίο: Εδώ η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο στο πλοίο ή σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο στον προορισμό σας, τότε επιστρέψτε στην προηγούμενη συμβουλή. Αν πρόκειται να μετακινηθείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς μετά την άφιξή σας, προτιμήστε μια βαλίτσα με ροδάκια ή ένα εύχρηστο σακίδιο πλάτης με δυνατότητα να προσαρμόσετε σε αυτό τρόλεϊ – δεν θα σας είναι καθόλου ευχάριστο να κουβαλάτε ένα βαρύ backpack ή μια βαλίτσα σε σταθμούς λεωφορείων και μετρό, και σε πεζοδρόμια.

 

Άλλη στο αμάξι, άλλη στον αέρα-1

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Άλλες αποσκευές, διαφορετικές ανάγκες

Μαλακή ή σκληρή βαλίτσα; Ο γενικός κανόνας λέει ότι οι σκληρές βαλίτσες είναι πιο ανθεκτικές –ιδίως στην κακομεταχείριση που υφίστανται στα αεροπορικά ταξίδια– και προστατεύουν καλύτερα τα πράγματά σας, ειδικά τα εύθραυστα και ευαίσθητα, ενώ στις μαλακές μπορείτε να στριμώξετε περισσότερα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε, ό,τι και αν διαλέξετε, να είναι πολύ καλής ποιότητας, γιατί ακόμα και οι σκληρές βαλίτσες μπορεί να σπάσουν και οι μαλακές να σκιστούν.

Με δύο ή με τέσσερα ροδάκια; Εξαρτάται από τον προορισμό. Οι βαλίτσες με τέσσερις ρόδες είναι πιο εύχρηστες, ευέλικτες και εύκολο να ελεγχθούν κατά την κίνηση. Τα μειονεκτήματά τους είναι ότι σε κατηφορικό έδαφος είναι δύσκολο να τις σταματήσει κανείς και, επειδή τα ροδάκια τους είναι εξωτερικά, μπορεί να σπάσουν ή να στραβώσουν κατά τη μεταφορά τους από και προς τους χώρους αποσκευών. Οι δίτροχες βαλίτσες έχουν πιο ανθεκτικά ροδάκια, γιατί είναι εσωτερικά και, αν και λιγότερο εργονομικές, είναι πιο εύχρηστες σε κακοτράχαλα δρομάκια ή πλακόστρωτα.

Με τι είδους λαβή; Η λαβή της αποσκευής θα πρέπει να είναι σταθερή, για μέγιστο έλεγχο της βαλίτσας κατά την κίνηση. Βεβαιωθείτε ότι αποσύρεται και ασφαλίζει στο εσωτερικό της αποσκευής (με εύκολο τρόπο, χωρίς να σφηνώνει ή να χρειάζεται πολλή δύναμη), ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να σπάσει ή να υποστεί κάποια ζημιά.

Μεγάλη ή μικρή; Ακολουθήστε τον χρυσό κανόνα: μη χρησιμοποιείτε βαλίτσες που δεν μπορείτε να μετακινήσετε όταν γεμίσουν με τα πράγματά σας.

Βάλτε χρώμα: Μπορεί χρώματα όπως το φούξια φωσφοριζέ ή το καναρινί ή το έντονο πορτοκαλί να μη σας ενθουσιάζουν, θυμηθείτε όμως πόσες πανομοιότυπες βαλίτσες βλέπετε να περιφέρονται στον ιμάντα αποσκευών και πόσο εύκολο είναι η δική σας μαύρη, καφέ ή μπλε βαλίτσα να βρεθεί σε διαφορετικά από τα δικά σας χέρια. Επιλέξτε ένα πιο σπάνιο ή λιγότερο δημοφιλές χρώμα και θα είστε σίγουροι ότι φύγατε από το αεροδρόμιο με τη δική σας αποσκευή.

Έχει και το πακετάρισμα τα μυστικά του

Τα ΝΑΙ: Συγκεντρώστε όσα πράγματα θεωρείτε ότι θα χρειαστείτε για το ταξίδι σας στο κρεβάτι ή στο πάτωμα και… επιστρέψτε στα συρτάρια και στις ντουλάπες το 1/4 με 1/5 των ρούχων που βγάλατε. Ποτέ δεν φοράτε τελικά όλα όσα παίρνετε μαζί σας. Ξεκινήστε τοποθετώντας τα παπούτσια σας στον πάτο της βαλίτσας και μέσα τους βάλτε τις κάλτσες και τα εσώρουχά σας, ώστε να κρατήσουν τα παπούτσια τη φόρμα τους και εσείς να εξοικονομήσετε χώρο. Ανάμεσά τους τοποθετήστε ρούχα που μπορείτε να τυλίξετε ή τις υπόλοιπες κάλτσες και εσώρουχα, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο στρώμα. Για παντελόνια, φούστες, φορέματα, εφαρμόστε το εξής κόλπο, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να τσαλακωθούν. Τοποθετήστε τα εναλλάξ, με το μισό τους να εξέχει από τη βαλίτσα, και στη συνέχεια διπλώστε τα βάζοντας και το άλλο μισό μέσα. Από πάνω τους και προς το κέντρο της βαλίτσας βάλτε τα καλλυντικά σας (φροντίστε να είναι ήδη σε θήκη), τα βιβλία σας κ.λπ., και πάνω από αυτά καλοδιπλωμένα τα πουκάμισά σας.

Τα ΟΧΙ: Πάρτε μαζί σας μόνο τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση. Αν μένετε σε ξενοδοχείο που παρέχει είδη μπάνιου, μην πάρετε μαζί σας σαμπουάν, αφρόλουτρο, κ.λπ. Αφήστε στο σπίτι τα προϊόντα περιποίησης που μπορείτε να αγοράσετε στον προορισμό σας.

Βαλίτσα, χειραποσκευή ή και τα δύο;

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς για πολυήμερες διακοπές, η ευρύχωρη βαλίτσα σάς είναι μάλλον απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ταξιδεύετε οικογενειακώς. Για ταξίδια μικρής διάρκειας, ιδανική επιλογή είναι οι χειραποσκευές, ώστε να μη χρειάζεται να περιμένετε –συχνά για αρκετή ώρα– στους ιμάντες αποσκευών και να μη διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε τη βαλίτσα σας ή να την παραλάβετε κατεστραμμένη. Ακόμα και αν έχετε μεγάλη βαλίτσα, ωστόσο, θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε χειραποσκευή, ώστε να τοποθετήσετε εκεί αντικείμενα αξίας, καλλυντικά –έχοντας πάντα υπόψη τους κανονισμούς περί μεγέθους– αλλά και λίγα ρούχα και εσώρουχα σε περίπτωση που η αποσκευή σας καθυστερήσει ή χαθεί στη διαδρομή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή