Νόστιμη Σαγκάη

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μίνι-οδηγός για να μη χαθείτε στη μετάφραση της πληθώρας εδεσμάτων που προσφέρει η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Η Σαγκάη εξελίσσεται σε αγαπημένο γαστρονομικό προορισμό, με τον οδηγό Michelin να στρέφει την προσοχή του στις ενδιαφέρουσες μείξεις και παραλλαγές των κουζινών από τις διαφορετικές κινεζικές επαρχίες, οι οποίες συναντώνται στην ασιατική μεγαλούπολη. Τα καντονέζικα και σιτσουανέζικα πιάτα αποτελούν τους βασικούς πρεσβευτές της κινεζικής κουζίνας στη Δύση, όπου μάλιστα σχεδόν ταυτίζονται με αυτήν. Παρά τις συνεχείς αφίξεις νέων εστιατορίων πολυτελείας, στην πόλη επιβιώνει ακόμα πληθώρα μικρών και ανεπιτήδευτων χώρων που σερβίρουν μαμαδίστικο φαγητό και παραδοσιακό street food. Και αυτά ακριβώς πρέπει να ανακαλύψετε.

ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ   

 

A Da Congyoubing

Όταν ο κ. Wu φτιάχνει τις τραγανές τηγανίτες του (congyoubing), ο κόσμος κάνει ουρές – είναι άλλωστε ένα από τα πιο διάσημα φαγάδικα της πόλης. Τα μικρά αλμυρά εδέσματα, γεμιστά με χοιρινό και κρεμμύδια, είναι πάντα περιποιημένα και ολοστρόγγυλα, καθώς ο κ. Wu αρνείται να τους αλλάξει σχήμα ή να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητά τους. Τεχνίτης παλιάς γενιάς, ξυπνάει κάθε πρωί στις 5 και πριν ακόμα χαράξει έχει έτοιμο το ζυμάρι του, περιμένοντας τους φανατικούς πελάτες του, που ξυπνούν κι αυτοί νωρίς για να πιάσουν σειρά στην ουρά. Θεωρείται ιδανικό σνακ αν υποφέρετε από τζετ λαγκ.

|| Lane 159, στην πίσω πόρτα της Maoming Lu 2, κοντά στην οδό Nanchang.

Yili Baozi Dian

Στη σκιά της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της Σαγκάης –και μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου– βρίσκεται το μικροσκοπικό Yili Baozi Dian, που φτιάχνει την καλύτερη εκδοχή nai wong bao – στη γεύση παραπέμπει σε γαλατόπιτα, στην εμφάνιση σε μπριός. Εξίσου νόστιμα είναι και τα αλμυρά bao, με τη ζουμερή γέμιση χοιρινού. Εκτός από το να ξεγελάσετε την πείνα σας, εδώ θα κάνετε και ενδιαφέρουσες γνωριμίες με βιβλιοφάγους, που απολαμβάνουν το σνακ τους πριν επιστρέψουν στη… μελέτη.

|| 1 Gao’an Lu #11, κοντά σ’ έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της πόλης, τον Huaihai Zhong.

ΓΕΥΜΑ ΑΞΙΩΣΕΩΝ

 

Cha’s

Το εστιατόριο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες μιας κινηματογραφικής ταινίας που αναβίωνε την ατμόσφαιρα του Χονγκ Κονγκ στα ’50s. Σήμερα, είναι ένα diner που σερβίρει ποικιλία καντονέζικων γεύσεων, όπως το εξαιρετικό nai cha, δηλαδή δυνατό μαύρο τσάι με προσθήκη ζαχαρούχου γάλακτος! Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε το γεύμα σας είναι παραγγέλνοντας το διάσημο κοτόπουλό του με σάλτσα σόγιας. Ζεματίζεται ολόκληρο στο γουόκ και στη συνέχεια σιγοβράζει σε ροζέ κρασί και σόγια σος, με τζίντζερ και πιπέρια.

Νόστιμη Σαγκάη-1

Cha’s

Εναλλακτικά, ένα πιο υγιεινό πιάτο περιλαμβάνει γαρίδες στο τηγάνι με αυγά σκραμπλ, σ’ έναν ωραίο συνδυασμό υφών και γεύσεων. Από το noodle menu προτείνουμε τηγανητά νουντλς ρυζιού με μοσχάρι (gàn chao niurou he fen), που είναι η κινεζική εκδοχή του ταϊλανδέζικου pad see ew, ή τα τηγανιτά ράμεν με φέτες χοιρινού. Και ερχόμαστε στο γλυκό: στον κατάλογο θα το βρείτε ως pineapple buns, αλλά δεν περιέχει ανανά. Μοιάζει με τσουρεκάκι ή μπριός και πήρε την ονομασία του από το μικρό σκεύος με τον ανάγλυφο πάτο μέσα στο οποίο ψήνεται. Ένα «καπάκι» από ζάχαρη, αυγά και βούτυρο σκεπάζει το γλύκισμα, δίνοντάς του χρυσαφένιο χρώμα και ανάγλυφα σχήματα που θυμίζουν το τροπικό φρούτο.

|| 30-4 Sinan Lu, κοντά στον εμπορικό δρόμο Huaihai Zhong.

A Niang

Τα νουντλς της A Niang την έκαναν την πιο διάσημη γιαγιά της Σαγκάης. Μετά τον θάνατό της, το 2008, οι συνταγές της για την παρασκευή των λατρεμένων σε όλους huangyumian, που «κολυμπούν» σε έναν πλούσιο ζωμό ψαριού, βρίσκονται στα χέρια του εγγονού της. Δοκιμάστε νουντλς με καβουρόψιχα (xiefen mian), αλλά και τα συνοδευτικά πιάτα, όπως τα πράσινα φύλλα μουστάρδας με φέτες χοιρινού (xiancairousi) ή τις καυτερές βραστές πατάτες με tofu (lajiang).

|| 36 Sinan Lu, κοντά στην οδό Nanchang

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

 

Ben Lai

Από γαστρονομικής άποψης, το Ben Lai εστιάζει στο νότιο Σιτσουάν, το οποίο φημίζεται για τη δημιουργική κουζίνα και τα μπαχαρικά του. Ωστόσο εδώ δεν θα βρείτε το dandan mian, το πιο διάσημο πιάτο με noodles του Σιτσουάν. Για να κάνει τη διαφορά, τo Ben Lai φτιάχνει ένα λιγότερο γνωστό «ξαδελφάκι» του: το Yibin ran mian, με λεπτά νουντλς, πικάντικo χοιρινό κιμά, λαχανικά τουρσί και θρυμματισμένα φιστίκια. Πάντως, εκτός από τα ζυμαρικά, θα δείτε ότι πολλοί παραγγέλνουν και το πικάντικο ψάρι Zigong (Zigong dama yu), που παρασκευάζεται με δύο τύπους πιπεριού –πράσινο και κόκκινο– και δύο έλαια πιπεριού Σιτσουάν. Ενδιαφέρον έχει και η διακόσμηση του χώρου: παρότι το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακό φαγητό, το περιβάλλον είναι μοντέρνο. Θα βρείτε πάνω από 50 διεθνείς ετικέτες μπίρας και μια αξιοπρεπή λίστα κρασιών.

|| 35 Shaanxi Nan Lu, κοντά στην Jinxian Lu, ένα μικρό δρομάκι με μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Old Jess

Όποιον κι αν ρωτήσετε πού θα φάτε τα καλύτερα benbang –αντίστοιχα των δικών μας μαγειρευτών φαγητών με αρκετό λάδι, κόκκινη σάλτσα, φρέσκα λαχανικά, κρέας, κ.ά.–, θα σας στείλει στo Old Jesse. Τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το congkao yutou  (κεφάλι ψαριού σκεπασμένο με φρέσκα κρεμμύδια), το babao zhushou / ya (πάπια γεμιστή με χοιρινό, κριθάρι, καρύδια, κάστανα, σπόρους λωτού, μανταρίνι, μανιτάρια και τζίντζερ) και το hongshao ti pang (χοιρινό κότσι σιγομαγειρεμένο). Το μενού είναι σταθερό, αλλά μην προσπεράσετε τα εποχικά πιάτα με λαχανικά, είναι άλλωστε το μεγάλο τους ατού. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τις φύτρες αλφάλφα, αρωματισμένες στο τηγάνι με κρασί από ρύζι, πράσινες κολοκύθες, φάβα από φασόλια και ζαμπόν Jinhua, από την ομώνυμη πόλη. Χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση.

|| 41 Tian Ping Lu, στην περιοχή Xu Hui Qu.

Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΛΙΧΟΥΔΙΑ

 

Μη διανοηθείτε να φύγετε από τη Σαγκάη χωρίς να δοκιμάσετε τα xiaolongbao. Οποιoσδήποτε έχει ζήσει στην πόλη λατρεύει τα μικροσκοπικά ντάμπλινγκ με τη γέμιση χοιρινού, που κανονικά δεν σερβίρονται βουτηγμένα σε καυτή σούπα, αλλά ο ζωμός βρίσκεται μέσα στην ντελικάτη ζύμη τους.

Νόστιμη Σαγκάη-2

Xiaolongbao, το πιο διάσημο σνακ (Φωτογραφία: © AP Photo/Eugene Hoshiko)

Πώς το καταφέρνουν; Βασικά φτιάχνουν ζελέ χοιρινού, στο οποίο προσθέτουν και μικρά κομμάτια κρέας. Όταν παγώσει, το τεμαχίζουν και γεμίζουν τα ντάμπλινγκ. Αγαπημένα μέρη για να δοκιμάσετε αυθεντικά xiaolongbao είναι το Lin Long Fang, όπου θα μοιραστείτε το τραπέζι σας με τους ντόπιους, ο πάγκος με τα ντάμπλινγκ Nanjing στην Jianguo Xi Lu. Εδώ τα ντάμπλινγκ είναι τόσο ντελικάτα και λεπτά, που η ζύμη τους «ανοίγει» εύκολα. Γι’ αυτό να είστε σε ετοιμότητα, να προλάβετε να τα φάτε πριν χυθεί ο ζωμός στο πιάτο.

– Lin Long Fang

|| 10 Jian Guo Dong Lu κοντά στην οδό Zhaozhou, έναν δρόμο με πολλές καντίνες και μικρά εστιατόρια με street food.

– Πάγκος με ντάμπλινγκ Nanjing

|| 641 Jianguo Xi Lu, κοντά στην περιοχή Gao’an Lu, στο κέντρο.  

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΣΑΪ

 

Καταλαβαίνεις ότι κάποιος δεν είναι από τη Σαγκάη όταν ζητήσει μαύρο τσάι και εννοεί αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν κόκκινο τσάι (hongcha), με πιο γνωστό όλων το pu’er. Με καταγωγή από την επαρχία Yunnan, το pu’er ταξίδευε ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο του τσαγιού σε πακέτα που μετέφεραν άλογα.

Νόστιμη Σαγκάη-3

Κατάστημα με είδη τσαγιού στην αγορά Laoximen

Έχει την πιο δυνατή γεύση από όλα τα κινέζικα τσάγια, καθώς διατηρεί τα αρώματά του για δεκαετίες – μάλιστα, όσο πιο παλιό τόσο πιο ακριβό, ενώ το πράσινο και το λευκό πρέπει να καταναλώνονται έναν χρόνο μετά τη συγκομιδή τους. Μεγάλη ποικιλία σε καλές τιμές θα βρείτε στις αγορές χονδρικής, όπου μεταξύ συζήτησης και έρευνας οι φιλόξενοι πωλητές θα σας σερβίρουν κι ένα φλιτζάνι τσάι.

– Tianshan Tea Market

|| 520 Zhongshan Xi Lu, κοντά στην οδό Yuping Ναn Lu

– Laoximen Tea City

|| 1121 Fuxing Dong Lu, κοντά στην παλιά πόλη και στο Xizang Nan Lu, το διάσημο παζάρι λουλουδιών και πουλιών.

Η πλατφόρμα Culinary Backstreets (www.culinarybackstreets.com) αγαπά το καλό φαγητό, γράφει γι’ αυτό και διοργανώνει food tours στις πόλεις με την πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή