Οι «ασθένειες» των διακοπών

Οι «ασθένειες» των διακοπών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να μη χάσετε ούτε μία μέρα από την πολυπόθητη άδειά σας, μάθετε ποια προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και πώς να τα αντιμετωπίζετε.

Το καλοκαίρι είναι απόλυτα συνδυασμένο με τις διακοπές. Όμως, η μετακίνηση, η αλλαγή περιβάλλοντος, η έντονη ζέστη ή ένα μικρό ατύχημα μπορεί να σας χαλάσουν τη διάθεση. Ενημερωθείτε πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε άμεσα και εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα προτού ξεκινήσετε.

«Αυτί του κολυμβητή» Οι βουτιές αποτελούν την κύρια αιτία ανάπτυξης εξωτερικής ωτίτιδας, μιας φλεγμονής που προκαλείται όταν το νερό εισέρχεται στον ακουστικό πόρο και παγιδεύεται από το κερί του αυτιού. Συνοδεύεται από ελάττωση της ακοής, φαγούρα, οξύ πόνο, έκκριση υγρού, ακόμα και πυρετό. Σε περίπτωση που μπει νερό στο αυτί σας, γείρετε το κεφάλι στο πλάι και χρησιμοποιήστε την πετσέτα σας για να απορροφήσει την υγρασία. Μην τα καθαρίζετε με μπατονέτες. Αν παρ’ όλα αυτά πάθετε ωτίτιδα, αντιμετωπίστε τον πόνο με παρακεταμόλη ή/και αντιφλεγμονώδη. Θεραπευτικά εφαρμόστε ειδικές ωτικές σταγόνες (συνδυασμοί τοπικών αντιβιοτικών με αντιφλεγμονώδη). Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Τσιμπήματα εντόμων Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες και μέδουσες μας θυμίζουν συχνά ότι κάνουμε διακοπές στη φύση. Αν σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, αφαιρέσετε με προσοχή το κεντρί, ξεπλύνετε την πάσχουσα περιοχή με σαπούνι και νερό, τοποθετήστε παγάκια, τυλιγμένα σε μια πετσέτα, για 10-20 λεπτά. Αν το τσίμπημα είναι επώδυνο ή υπάρχει οίδημα, χρησιμοποιήστε αναλγητικά και εφαρμόστε κρέμα με αντιισταμινικό ή υδροκορτιζόνη. Επίσης χρησιμοποιήστε κάποιο αντιισταμινικό χάπι για να περιοριστεί η αντίδραση. Όσοι γνωρίζετε πως είστε σοβαρά αλλεργικοί σε τσιμπήματα εντόμων πρέπει να έχετε μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης.

Ιός του Δυτικού Νείλου Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να μεταδώσουν νοσήματα, με σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα μας τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το 20% αυτών που μολύνονται αναπτύσσουν ήπια συμπτώματα: πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, μυαλγίες και αρθραλγίες, εμέτους, δερματικά εξανθήματα και διόγκωση λεμφαδένων.  Για να αποφύγετε την «επίθεση» των κουνουπιών, φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια και χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά στο δέρμα και στα ρούχα.

Ηλιακά εγκαύματα Αντιμετωπίστε τα με ένα δροσερό ντους και στη συνέχεια εφαρμόστε τοπικά ψυχρές κομπρέσες και τζελ αλόης ή λοσιόν καλαμίνης για ενυδάτωση και ανακούφιση του δέρματος. Αν το έγκαυμα είναι επώδυνο, συνοδεύεται από φουσκάλες ή ενδείξεις επιμόλυνσης, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Θερμοπληξία Αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση, όπου η θερμοκρασία του σώματος ξεπερνά τους 40° C. Συμπτώματά της είναι η εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία του σώματος, το ερυθρό, ζεστό, ξηρό δέρμα, η ταχυκαρδία, η κεφαλαλγία, η ναυτία, η ζάλη, η σύγχυση και η λιποθυμία. Αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Αποφύγετε να κυκλοφορείτε σε εξωτερικό περιβάλλον τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής. Όταν κυκλοφορείτε, επιλέξτε άνετα, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ή λινά ρούχα. Πίνετε άφθονα, δροσερά υγρά, χωρίς αλκοόλ, ζάχαρη ή καφεΐνη. Αποφύγετε τη σωματική άσκηση υπό υψηλές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης ελαττώστε τη θερμοκρασία του σώματος με ένα κρύο ντους ή χρησιμοποιώντας παγωμένες πετσέτες.

Κολπίτιδες Οι μύκητες «αρέσκονται» στη ζέστη και στην υγρασία. Όταν μια γυναίκα παραμένει με βρεγμένο μαγιό μετά το κολύμπι, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητιασικής κολπίτιδας. Αμέσως μετά το κολύμπι, αλλά και μετά την άσκηση με έντονη εφίδρωση, βγάζετε το βρεγμένο μαγιό. Φοράτε άνετα εσώρουχα, βαμβακερά. Αν εμφανίσετε κολπίτιδα, χρησιμοποιήστε αντιμυκητιασικά κολπικά υπόθετα. Μέσα σε τρεις ημέρες τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρήσουν. Αν επιμένουν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.          

Γαστρεντερίτιδα Είναι μια συνήθης ασθένεια του ταξιδιώτη, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά, με κυριότερο σύμπτωμα τη διάρροια, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και εμετός. Προκαλείται κυρίως από αλλοιωμένα τρόφιμα εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά και μολυσμένα νερά κολύμβησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέχετε τι καταναλώνετε, να ξεπλένεστε καλά μετά το κολύμπι και αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά σκευάσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή