H Mόσχα παίζει μπάλα

7' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βόλτες, μουσεία και tips… επιβίωσης στη ρωσική πρωτεύουσα, που ζει σε ρυθμούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πριν από λίγα χρόνια περπατούσα στην οδό Πέτροβκα, πλάι στο θέατρο Μπολσόι, πηγαίνοντας στην Κόκκινη Πλατεία, όταν αισθάνθηκα να με αρπάζει ένας γορίλλας (απεδείχθη Ρώσος αστυνομικός ιδίων διαστάσεων και ταμπεραμέντου με το ογκώδες θηλαστικό), ο οποίος στη συνέχεια με έσπρωξε βίαια μέσα από μια πύλη ελέγχου. Λίγα λεπτά αργότερα, θα ξεκινούσε μια παράσταση τύπου «ήχος και φως» στην πλατεία μπροστά από το διάσημο θέατρο και η αστυνομία είχε τοποθετήσει μηχανήματα ελέγχου για όπλα στη μέση του δρόμου, φοβούμενη τρομοκρατική επίθεση.

H Mόσχα παίζει μπάλα-1

Αξίζει τον κόπο να εξασφαλίσετε εισιτήριο για μια παράσταση στο θέατρο Μπολσόι. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Η Μόσχα δεν είναι μια ιδιαίτερα φιλόξενη ή εύκολη πόλη κάτω από κανονικές συνθήκες, κάτι που δεν έχει βελτιωθεί τις ημέρες της μεγαλύτερης παγκοσμίως γιορτής του ποδοσφαίρου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι θα την έχουν επισκεφθεί έως τη λήξη της διοργάνωσης. Σημειωτέον ότι υπάρχει εν ισχύι ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ επιπέδου τρία, δηλαδή, «εάν προγραμματίζετε να πάτε, καλύτερα ξανασκεφθείτε το». Τα μέτρα ασφαλείας είναι προφανώς δρακόντεια, ενώ ο τυχερός επισκέπτης πρέπει να είναι γενικά ιδιαίτερα προσεκτικός. Δεδομένου ότι, έτσι κι αλλιώς, όποιος ταξιδεύει στη ρωσική πρωτεύουσα πρέπει γενικά να φυλάσσει με ιδιαίτερη προσοχή τα προσωπικά του αντικείμενα, π.χ. το πορτοφόλι ή το διαβατήριό του, ειδικά κατά την περίοδο του Μουντιάλ χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση.

Αυτό δεν φαίνεται όμως να πτοεί τους φιλάθλους, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οποίων βρίσκεται προφανώς στους ποδοσφαιρικούς αγώνες αυτούς καθαυτούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιήσουν τον εκτός κερκίδων χρόνο τους για να γνωρίσουν τη ρωσική πρωτεύουσα. Η Μόσχα είναι μια συναρπαστική πόλη, με συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα και ανεξάντλητες επιλογές από πλευράς αξιοθεάτων, τέχνης, μουσικής, περιπάτων, κ.λπ.

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ

Μία μέρα αρκεί για να περάσει κανείς από την Κόκκινη Πλατεία και το παραμυθένιο Κρεμλίνο, η γοητεία του οποίου αυξάνεται εάν αναλογιστεί κανείς ότι φιλοξενεί ακόμη και σήμερα τον ηγέτη της χώρας και το επιτελείο του. Αυτός είναι και ο λόγος που ενίοτε κλείνει για τους επισκέπτες, συχνά χωρίς προειδοποίηση. Στο κέντρο του περίκλειστου με τείχη συγκροτήματος βρίσκονται πέντε εκκλησίες, το θησαυροφυλάκιο- οπλοστάσιο και το κωδωνοστάσιο του Ιβάν του Τρομερού, που φιλοξενεί το Μουσείο της Ιστορίας του Κρεμλίνου. Τα κυβερνητικά κτίρια δεν είναι προσβάσιμα, εκτός εάν είστε ξένος ηγέτης. Τα μουσεία είναι ανοιχτά από τις 09.30 έως τις 18.00, ενώ καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει από πριν εισιτήριο μέσω διαδικτύου, διότι ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών είναι περιορισμένος.

H Mόσχα παίζει μπάλα-2

Το παραμυθένιο Κρεμλίνο είχε αρχικά σχεδιαστεί ως φρούριο. (Φωτογραφία: AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Πριν ή μετά το Κρεμλίνο αξίζει να απολαύσετε έναν καφέ στo Bosco, στην Κόκκινη Πλατεία, και να περιδιαβείτε το υπερπολυτελές πλέον ρωσικό πολυκατάστημα GUM (Γκουμ), ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το TsUM (Τσουμ). Σε ένα μάλλον κλειστοφοβικό υπόγειο μαυσωλείο, ακριβώς κάτω από την πλατεία, κείτεται και η ταριχευμένη σορός του Βλαδίμηρου Ίλιτς Ουλιανόφ, γνωστού ως Λένιν.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα έργα που άφησε πίσω του ο Λένιν είναι και το μοναδικό από αρχιτεκτονικής και αισθητικής άποψης μετρό της Μόσχας. Ο περίτεχνος σχεδιασμός, η ποιότητα κατασκευής και η συνολική εικόνα των παλαιών σταθμών του υπόγειου σιδηροδρόμου της ρωσικής πρωτεύουσας τους καθιστούν από μόνους τους αξιοθέατα τα οποία δεν πρέπει να χάσει κανείς.

H Mόσχα παίζει μπάλα-3

Κάποιοι σταθμοί του μετρό, όπως ο Komsomolskaja, είναι από μόνοι τους αξιοθέατα. (Φωτογραφία: ©  Getty Images/Ideal Image)

Ειδικά για τους πιστοποιημένους με ειδική ταυτότητα «fans» του Μουντιάλ (www.fan-id.ru) παρέχονται ξεναγήσεις στα Αγγλικά, οι οποίες αρχίζουν καθημερινά στις 11 π.μ. στον σταθμό Vystavochnaya, με κόστος 1.000 ρούβλια (13,6 ευρώ). Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις στην πόλη είναι δύσκολες για έναν ξένο, και σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα οδυνηρές οικονομικά, το μετρό αποτελεί τον φθηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο μετακίνησης. Εάν χρειάζεστε αυτοκίνητο, καλό είναι να αποφύγετε κάθε είδους ταξί και να χρησιμοποιήσετε την Uber ή τις αντίστοιχες ρωσικές εταιρείες Gett ή Yandex.taxi, τόσο εντός πόλης όσο και από και προς το αεροδρόμιο.

ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΤΕΧΝΩΝ

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι ιδανικοί μήνες για μια βόλτα στο περίφημο πάρκο Γκόρκι, μία από τις ωραιότερες που μπορεί να κάνει κανείς στη ρωσική πρωτεύουσα. Η επιβλητική κύρια είσοδός του βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό του μετρό Park Kultury (στα 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης).

H Mόσχα παίζει μπάλα-4

Πικ νικ και ανεμελιά στο πάρκο Γκόρκι. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Η είσοδος στο πάρκο, το οποίο εκτείνεται σε 1.200 στρέμματα στις όχθες του ποταμού Μόσκβα, είναι δωρεάν και δυνατή όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Είναι μάλιστα από τα λίγα μέρη στη Μόσχα όπου μπορεί να τρέξει κανείς χωρίς να νομίζουν οι ντόπιοι ότι τον κυνηγά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (τέως KGB, νυν FSB). Σε αντίθεση με το παρελθόν, το Γκόρκι είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς συνολικά για την πόλη.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες περνούν πρώτα από το Κρεμλίνο, η Πινακοθήκη Τρετιακόφ έχει, για τους μυημένους, μεγαλύτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, αφού φιλοξενεί μεταξύ άλλων αριστουργήματα των Peredvizhniki, των Ρώσων «Περιπλανώμενων Καλλιτεχνών» του 19ου αιώνα, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της γνωστής σε εμάς Συλλογής Κωστάκη.

H Mόσχα παίζει μπάλα-5

Η Πινακοθήκη Τρετιακόφ αφηγείται την ιστορία της ρωσικής τέχνης από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα. (Φωτογραφία: ©Anastasia Zamyatina)

Ομοίως αξιόλογο είναι και το Μουσείο Πούσκιν, το οποίο πρέπει να επισκεφθεί κανείς ακόμη και εάν βρέθηκε στη Μόσχα με σκοπό την μπάλα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία τώρα, αναγνωρίζοντας ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν έχουν κατά κανόνα γούστα που περιλαμβάνουν το μπαλέτο και τη ζωγραφική της Ρωσικής Πρωτοπορίας, οργανώνει τη «Γιορτή των Οπαδών» (FIFA Fan Fest) στο Vorobyovy Gory, με μουσική και διάφορα events. Οι φίλοι της ηλεκτρονικής μουσικής μπορούν να απολαύσουν στο Adrenaline Stadium και στο Ισβέστια Χολ καλλιτέχνες όπως οι Axwell, Λ, Ingrosso, Solomun, Pendulum, Bedouin και άλλους, στη διοργάνωση Music Footbal Moscow (έως 15/7).

Η Μόσχα παρέχει βέβαια μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης συμφωνικής μουσικής, όπερας και μπαλέτου, κάτι όχι τυχαίο, αφού η Ρωσία έχει βαθιά μουσική παράδοση ήδη από την εποχή του τσάρου, με εμβληματικούς συνθέτες όπως ο Μποροντίν, ο Γκλαζούνοφ, ο Μουσόργκσκι, ο Ρίμσκι Κόρσακοφ, ο Γκλίνκα, ο Τσαϊκόφσκι, ο Προκόφιεφ, ο Σοστακόβιτς, ο Χατσατουριάν κ.ά. Το καλοκαίρι είναι κατά κανόνα περίοδος διακοπών για τα περισσότερα θέατρα, αλλά όσοι συνδυάζουν το πάθος για τη λόγια μουσική με αυτό για το ποδόσφαιρο, εάν είναι τυχεροί, μπορούν να βρουν εισιτήριο για λίγες παραστάσεις στο Μπολσόι και στο Στανισλάφσκι-Νεμπίροφ.

Γενικά, λόγω της έκρηξης του αριθμού των επισκεπτών, η περίοδος του Μουντιάλ δεν είναι η ευκολότερη για όσους βρεθούν στη Μόσχα και στις άλλες μεγάλες πόλεις που φιλοξενούν αγώνες. Εάν δεν σας αρέσει λοιπόν το ποδόσφαιρο, καλό είναι να την αποφύγετε. Εάν βρεθείτε εκεί όμως, θα είναι κρίμα να μην επωφεληθείτε, γιατί, παρά τα προβλήματά της, είναι μια υπέροχη πόλη.

H Mόσχα παίζει μπάλα-6

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μετάβαση

Τόσο η Aegean Airlines όσο και οι Ρωσικές Αερογραμμές προσφέρουν απευθείας πτήσεις για τη Μόσχα σε τιμές που κυμαίνονται από 200 έως 300€ με επιστροφή.

Νόμισμα

Τα 100 ρούβλια αντιστοιχούν σε 1,36 €.

Διαμονή 

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Μόσχα είναι γεμάτα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ όσα έχουν ακόμη δωμάτια τα διαθέτουν σε εξωφρενικές τιμές, πολλαπλάσιες του συνήθους.

• Marriott Royal Aurora Hotel (Petrovka St- Bld 11, gorod Moskva,  marriott.com). Λίγα βήματα από το θέατρο Μπολσόι και την Κόκκινη Πλατεία, με άνετα, πολυτελή δωμάτια. Aπό 114 € το δίκλινο (μετά τις 15/7).

• Hotel National (Mokhovaya Street 15/1, national.ru). Επίσης στο κέντρο, το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο θα σας πάει πίσω στον χρόνο (με την καλή έννοια). Από 196 € το δίκλινο (μετά τις 15/7).  

• Budapest Hotel (Petrovskie Linii 2, www.hotel-budapest.ru). Ιστορικό ξενοδοχείο και αυτό, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Από 116 € το δίκλινο (μετά τις 15/7).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Γαστρονομία

Γαστρονομικά η ρωσική πρωτεύουσα χωρίζεται σε αξιοπρεπείς –ας πούμε– ταβέρνες με τοπική κουζίνα από όλη τη γεωγραφική έκταση της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και σε εξωφρενικά ακριβά εστιατόρια υψηλής κουζίνας, που απευθύνονται σε όσους πλούτισαν μετά την περεστρόικα.

H Mόσχα παίζει μπάλα-7

Το Café Pushkin με τη διαχρονική μπαρόκ αίγλη. (Φωτογραφία: ©  Getty Images/Ideal Image)

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα ζαχαροπλαστεία, όπως το ιστορικό CafÉ Pushkin (Tverskoy Boulevard 26, cafe-pushkin.ru).

Γήπεδα

Στη Μόσχα χρησιμνοποιούνται δύο γήπεδα για τις ανάγκες της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου: το Λουζνικί, που ανακαινίστηκε πλήρως, και το γήπεδο της Σπαρτάκ.

H Mόσχα παίζει μπάλα-8

Άποψη του Σταδίου Λουζνικί. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

• FIFA Fan Zone: Στο επίσημο site welcome2018.com αναζητήστε το tab «Fan guide». Περιέχει όλες τις πληροφορίες που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, αν βρεθείτε στη Μόσχα για το Μουντιάλ.

• Μουσείο Κρεμλίνου: www.kreml.ru

• Πινακοθήκη Τρετιακόφ: www.tretyakovgallery.ru

• Θέατρο Μπολσόι: www.bolshoi.ru

• Θέατρο Στανισλάφσκι: www.stanmus.com

Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής: music.football

Μετακινήσεις 

Οι εταιρείες Gett (gett.com) και Yandex.Taxi (taxi.yandex.com) είναι μια αξιόπιστη λύση για τις μετακινήσεις σας εντός Μόσχας. Κατεβάστε στο κινητό σας το αντίστοιχο app και κλείστε τη διαδρομή σας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή