Εκδρομή στο πι και φι

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανώστε μια ημερήσια απόδραση από την πόλη, συνδυάζοντας θάλασσα, ιδιαίτερα τοπία και καλό φαγητό.

ΣΟΥΝΙΟ

Για να βρείτε ελεύθερη ομπρέλα και ξαπλώστρα μπροστά από το ξενοδοχείο Αιγαίον, κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε από την Αθήνα νωρίς το πρωί. Ο κόλπος είναι σχετικά μικρός και γίνονται ανάρπαστες. Ωστόσο, τα ρηχά νερά και η ψιλή άμμος κάνουν την παραλία ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ το beach-bar, που λειτουργεί από το πρωί, θα σας προμηθεύσει με καφέδες, νερό και σνακ.

Εκδρομή στο πι και φι-1

Μείνετε στο Σούνιο έως το ηλιοβασίλεμα, για να δείτε τον ήλιο να δύει μπροστά από τον ναό του Ποσειδώνα. (Φωτογραφία: © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Η τοποθεσία είναι ιδανική –τόσο κοντά στην Αθήνα και συγχρόνως τόσο μακριά–, το τοπίο με φόντο τον αρχαιολογικό χώρο μοναδικό –αξίζει να μείνετε για το ηλιοβασίλεμα– και το ταβερνάκι του Ηλία (τηλ. 22920-39114) πάνω στην αμμουδιά μια εύκολη λύση για ούζο και ψαρομεζέδες με το μαγιό. Άψογη εναλλακτική, αλλά χωρίς θέα, ο Θόδωρος και Ελένη στα Λεγρενά (τηλ. 22920-51936) για μύδια αχνιστά και άλλες θαλασσινές νοστιμιές, και οι ψαροταβέρνες του Λαυρίου, όπως η Αυλή (τηλ. 22920-26450). Κλείστε τη μέρα με το βελούδινο παγωτό του Arte Italiana (Ηρώων Πολυτεχνείου 29, τηλ. 22920-22620). 

– A. M.

Πώς πάμε: Οδικώς μέσω λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (67 χλμ.) ή από Αττική Οδό και λεωφόρο Λαυρίου (77 χλμ.) σε περίπου 1½ ώρα.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Μια μονοήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο υπόσχεται τα πάντα: από βουτιές και ατελείωτο παιχνίδι στην άμμο μέχρι βόλτες στους δρόμους του ιστορικού κέντρου που διατηρούν όλη την κομψότητα του νεοκλασικισμού.

Η Καραθώνα είναι η πιο μεγάλη και δημοφιλής παραλία κοντά στην πόλη του Ναυπλίου, ιδανική για οικογένειες με παιδιά, καλά οργανωμένη με beach bars και ταβέρνες, θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως κανό και θαλάσσια ποδήλατα, και δύο ναυαγοσώστες από τις 10.30 έως τις 17.30. Η πλαζ της Αρβανιτιάς, σκιασμένη από τον βράχο του Παλαμηδίου τις περισσότερες ώρες της ημέρας, έχει έναν πολύ δικό της χαρακτήρα. Αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της πόλης και μπορείτε να φτάσετε έως εκεί με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Ο όμορφος περίπατος από το Ναυτικό Μουσείο έως την Αρβανιτιά αυτή την εποχή δεν είναι εφικτός λόγω εργασιών στην παραθαλάσσια διαδρομή.

Πριν φύγετε, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα πολλά μουσεία και γκαλερί, να ανεβείτε στο Παλαμήδι ή να περάσετε με καΐκι στο Μπούρτζι, να φάτε σε κάποιο εστιατόριο ή σε γραφικό ταβερνάκι και σίγουρα να δοκιμάσετε ένα παγωτό από το Gelateria di Roma (τηλ. 27520-23520). Το Ναύπλιο έχει τον τρόπο του να σας κρατήσει λίγο παραπάνω και είναι προτιμότερο να επιστρέψετε στην Αθήνα αργά το βράδυ, ιδιαίτερα αν είναι Κυριακή που η κίνηση στην εθνική οδό είναι αυξημένη.  – B. K.

Πώς πάμε: Οδικώς από την Αθήνα (137 χλμ.) μέσω Ολυμπίας Οδού. Το ταξίδι διαρκεί σχεδόν 2 ώρες.

ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ

Το Δασκαλειό είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Αττικής στην πλαγιά ενός λόφου με τέσσερα λιμανάκια που κοιτάνε στο Αιγαίο, βρέχονται από τα μπλε νερά του κι έχουν πολύ όμορφα ηλιοβασιλέματα. Οι δύο παραλίες είναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στα αριστερά του λιμανιού ξεκινά ένα μονοπάτι κατάλληλο για πεπειραμένους περιπατητές. Οδηγεί σε βράχια και σημεία που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Αττική.

Γενικότερα, θα βρείτε καφετέριες και ταβέρνες όπως το Κοράλι (τηλ. 22990-29111) πάνω στη θάλασσα, για ψαρικά, μαγειρευτά και της ώρας, και τη Λίτσα (τηλ. 22990-28157) σε μια μεγάλη βεράντα λίγο πιο πάνω, για θαλασσινά σε καλές τιμές.  – B. K.

Πώς πάμε: Οδικώς προς Λαύριο μέσω Βάρης-Κορωπίου ή Αττικής Οδού (56 χλμ.). Από τη λεωφόρο Λαυρίου θα στρίψετε αριστερά για Δασκαλειό και Κακή Θάλασσα και στη διασταύρωση που ακολουθεί δεξιά. Ανάλογα πάντα από το πού ξεκινάτε, υπολογίστε το πολύ 1 ώρα από Αθήνα.

MAΡΜΑΡΙ

Στη νότια Εύβοια ξεχνά κανείς ότι βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα. Διαθέτει υπέροχα νερά, αρκετή βλάστηση και προσφέρεται για ημερήσια απόδραση. Θα κολυμπήσετε στον προστατευμένο από τα μελτέμια Κοκκίνη (2,4 χλμ. από το Μαρμάρι προς τον Ευβοϊκό), που βέβαια συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Η νεολαία τον προτιμά και για το all day beach bar Costa-Costa, που διοργανώνει και βραδιές με DJs. Η πανέμορφη Μεγάλη ή Χρυσή Άμμος (2 χλμ. από το λιμάνι του Μαρμαρίου) αλλάζει έκταση και σχήμα ανάλογα με τον καιρό που έχει κάνει τον χειμώνα. Έχει κατάξανθη άμμο, νερά που βαθαίνουν γρήγορα και δυνατά ρεύματα. Είναι αγαπημένος προορισμός για windsurfing και kitesurfing.

Εκδρομή στο πι και φι-2

Οι kitesurfers λατρεύουν τη Χρυσή Άμμο στη νότια Εύβοια. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

Η Ζάστανη είναι μια μικρή παραλία δίπλα από τη Μεγάλη Άμμο, με γαλαζοπράσινα νερά και ψηλά βράχια να την περιβάλλουν – δεν υπάρχει δρόμος, κατεβαίνετε από μονοπάτι, φροντίστε λοιπόν να έχετε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα.

Το εξωτικό Λυκόρεμα, στον δρόμο για την Κάρυστο (περίπου 4 χλμ. από το λιμάνι), έχει τιρκουάζ νερά και άσπρη άμμο στον βυθό. Υπάρχει πινακίδα, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί είναι εύκολο να τη χάσετε. Από εκεί ξεκινά χωματόδρομος που κατεβαίνει έως τη θάλασσα. Αν δεν έχετε 4×4, ίσως χρειαστεί να διανύσετε με τα πόδια τα 500 μ. της διαδρομής.

   Μετά τη βουτιά, καθίστε για θαλασσινά στο εστιατόριο Θάλασσα (τηλ. 22240-32459), στον παραλιακό δρόμο του Μαρμαρίου. Αν δεν φυσάει βοριάς, συνδυάστε το κολύμπι στον Φυγιά με παραδοσιακές τυροπιτάρες και χορτόπιτα στο ταβερνάκι Πλάτανος (τηλ. 22240-31166) στην ίδια παραλία. – Π.Λ.

Πώς πάμε: Από το λιμάνι της Ραφήνας υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για Μαρμάρι (διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα). Για περισσότερες πληροφορίες, Χαψιάς, τηλ. 22940-29152, Togias Travel, τηλ. 22940-23561.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή