Ματιές στον κόσμο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία νέα φωτογραφικά λευκώματα, σε XL έκδοση, μας ταξιδεύουν σε τέσσερις ηπείρους μέσα από εικόνες του χθες και του σήμερα.

 

Ματιές στον κόσμο-1

|| National Geographic. Around the World in 125 Years. Africa, € 50, taschen.com

ΑΦΡΙΚΗ

Η έκδοση «Africa» συγκεντρώνει περίπου 200 εικόνες από τα ιστορικά αρχεία του National Geographic –συμπεριλαμβανομένων και 40 νέων φωτογραφιών–, οι οποίες μας ξεναγούν στα τοπία, στην ιστορία, στους πολιτισμούς, στην άγρια φύση και στην ποικιλομορφία της Αφρικής. Το ταξίδι έχει αποτυπωθεί με όλες τις φωτογραφικές τεχνικές – από πρώιμες ασπρόμαυρες φωτογραφίες μέχρι έγχρωμες από τη χρυσή εποχή της Kodak και ψηφιακές, απεικονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα ομιχλώδη ηφαίστεια της Ουγκάντα, λαμπερούς ουρανοξύστες στη Ζιμπάμπουε, τελετουργικές μάσκες των φυλών Chokwe της Ανγκόλα, δαιδαλώδη σοκάκια στην παλιά πόλη της Αλγερίας, Κενυάτες αγρότες να «μονομαχούν» με σμήνη ακρίδων και ορεσίβιους γορίλλες να απολαμβάνουν τον ήλιο στη Ρουάντα. Πρόκειται για εικόνες που πολύ πριν από την εποχή του Google «μιλούσαν» στον κόσμο για την απίστευτη ομορφιά της αφρικανικής ηπείρου, τις αγροτικές δυσκολίες, τις περιβαλλοντικές απειλές κ.ά.


Ματιές στον κόσμο-2

|| National Geographic. Around the World in 125 Years. Asia & Oceania € 50, taschen.com

AΣΙΑ-ΩΚΕΑΝΙΑ

Ένα λεύκωμα-φόρος τιμής στην Ασία και στην Ωκεανία, μέσα από απίστευτες εκτάσεις τοπίων, μυστικιστικούς ναούς, μεγάλες πόλεις, υπέροχη φύση, υποβλητικά πορτρέτα. Η έκδοση χωρίζεται γεωγραφικά: Μέση Ανατολή, Νότια, Νοτιοανατολική, Βόρεια και Ανατολική Ασία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νέα Γουινέα, Νησιά του Ειρηνικού και του Νότιου Ειρηνικού. Το ταξίδι αυτό στον χρόνο και στον τόπο παρουσιάζεται μέσα από 250 υποβλητικές ασπρόμαυρες λήψεις, ιδιαίτερα αυτόχρωμα (σ.σ. οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες), αναλογικές και ψηφιακές εικόνες. Κατά τη διαδρομή, οι φωτογράφοι του National Geographic –ανάμεσά τους οι Steve McCurry, David Doubilet, Jodi Cobb και Frans Lanting– περπάτησαν στην έρημο της Ιορδανίας, με προορισμό τη χαμένη πόλη της Πέτρας, θαύμασαν τη μεγαλοπρέπεια του Taj Mahal, πλησίασαν επικίνδυνα τις καφέ αρκούδες στη χερσόνησο Kamchatka, αλλά και τους γκρίζους καρχαρίες στα νερά των Νήσων Μάρσαλ, και πολλά ακόμα. 


Ματιές στον κόσμο-3

|| National Geographic. Around the World in 125 Years. Europe € 50, taschen.com

ΕΥΡΩΠΗ

Στο εισαγωγικό του βιβλίου –που περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες ταξιδιωτικές φωτογραφίες της Ευρώπης από το αρχείο του National Geographic– αναφέρεται ότι πάνω από πέντε γενιές αναγνωστών εκπαιδεύονται μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες του περιοδικού. Πράγματι, ο θεατής-αναγνώστης εξερευνά μέσα από τις σελίδες της έκδοσης την ομορφιά και την ποικιλομορφία της Γηραιάς Ηπείρου. Περισσότερες από 200 εικόνες αποτυπώνουν ιστορικές πόλεις και γραφικές τοποθεσίες, το πνεύμα αλλά και τις διαφορές που παρουσιάζουν οι χώρες μεταξύ τους. Ταξιδέψτε στις χιονισμένες κορυφές της Φινλανδίας, ονειρευτείτε στα καταγάλανα νερά των ελληνικών νησιών, θαυμάστε τις τοιχογραφίες της Παλαιολιθικής εποχής του Σπηλαίου του Λασκό στη Γαλλία, χαθείτε ανάμεσα στα λουλούδια και στις μπάμπουσκες στη ρωσική αγορά Volgograd και δείτε με μια άλλη ματιά τον πολιτισμό και την ψυχή της Ευρώπης μέσα από τις μεγαλύτερες πόλεις της: το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Βιέννη, τη Μόσχα κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή