Mια πλαζ στην πρωτεύουσα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοπεγχάγη, Βερολίνο, Παρίσι, Βιέννη και Βαρσοβία απολαμβάνουν το δικό τους beach culture.

1. ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Μάλλον δεν είναι η πρώτη πόλη που έρχεται στο μυαλό συνειρμικά όταν η κουβέντα πηγαίνει στις βουτιές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παρ’ όλα αυτά, η Κοπεγχάγη όχι μόνο έχει την Copencabana της (συγκρότημα με τρεις πισίνες κολύμβησης και βατήρες για καταδύσεις), αλλά και τρεις ακόμα αστικές παραλίες στο Οsterbro, στο Sluseholmen και στο Islands Brygge. Η ποιότητα του νερού –λόγω λιμανιού– ελέγχεται καθημερινά και αναρτώνται τα σχετικά αποτελέσματα, ναυαγοσώστες επιβλέπουν τις εγκαταστάσεις, ενώ οι πάγκοι με street food και τα αυθόρμητα μπάρμπεκιου που διοργανώνουν οι παρέες δίνουν μια άκρως… μεσογειακή νότα στο σκανδιναβικό σκηνικό.


Mια πλαζ στην πρωτεύουσα-1

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image

2. ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Αυτή την εποχή οι κάτοικοι της πολωνικής πρωτεύουσας δίνουν μέρα νύχτα ραντεβού στις πλαζ του Βιστούλα. Οι συναυλίες και τα πάρτι είναι σε ημερήσια διάταξη, τα ατμοσφαιρικά beach bars μένουν ανοιχτά έως αργά, οι ξαπλώστρες στα ξύλινα decks δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν και… γεμίζουν από τους επόμενους, οι φυσικές παραποτάμιες αμμουδιές γίνονται ο προορισμός του Σαββατοκύριακου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μικρά καραβάκια μεταφέρουν δωρεάν τον κόσμο από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού για water sports σε διάφορα σημεία. 


Mια πλαζ στην πρωτεύουσα-2

Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image

3. ΠΑΡΙΣΙ

Οι τεχνητές πλαζ στις όχθες του Σηκουάνα είναι ταυτισμένες με το παριζιάνικο καλοκαίρι τα τελευταία 17 χρόνια. Φέτος θα υποδέχονται τους λουομένους έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Χωροθετούνται μεταξύ της γέφυρας Pont Marie και της θέσης Port de Solférino, αλλά και στην τεχνητή λίμνη της Villette, όπου στη διάθεση του κοινού βρίσκονται δύο ρηχές πισίνες για τους λιλιπούτειους κολυμβητές και άλλες δύο για μεσαίους και προχωρημένους. Εκτός από τις 800 σεζλόνγκ, τις 500 ομπρέλες και τους 52 φοίνικες που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του Σηκουάνα, προσφέρονται επίσης παραποτάμιο γήπεδο πετάνκ και γκολφ, γυμναστήριο, αλλά και εκπαιδευτικά εργαστήρια αρχαιολογίας, ρομποτικής κ.ά.


Mια πλαζ στην πρωτεύουσα-3

Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR

4. ΒΙΕΝΝΗ

H καρδιά του βιεννέζικου καλοκαιριού χτυπάει στο Donauinsel ή, αλλιώς, στο «Νησί». Η κατάφυτη λωρίδα γης μήκους 21 χλμ., που βρέχεται από τον Δούναβη και είναι προσβάσιμη με το μετρό προσελκύει κοινό κάθε ηλικίας, με τη ρηχή οικογενειακή της πλαζ, μια παιδική χαρά μέσα στο νερό, γήπεδο μπιτς βόλεϊ, ποδηλατικές διαδρομές κ.ά. Ωστόσο, η πόλη έτσι κι αλλιώς έχει αυτή την εποχή στραμμένο το «βλέμμα» στο ποτάμι της. Αρκεί μια ξύλινη εξέδρα, σαν την εικονιζόμενη στην περιοχή Alte Donau –η οποία μάλιστα διαθέτει μέχρι και παραλία γυμνιστών– και οι βουτιές ξεκινούν για μικρούς και μεγάλους. 


5. ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Είναι πολλά τα μαγαζιά που τους καλοκαιρινούς μήνες δίνουν ζωή στον ποταμό Spree, ωστόσο το εικονιζόμενο Strandbar στο Mitte είναι από τα πιο ιστορικά: τα φοινικόδεντρα, οι ξαπλώστρες και η παγωμένη μπίρα ορίζουν την εμπειρία για ντόπιους και τουρίστες, όμως όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα, το σημείο αναφοράς αλλάζει. Έξι χιλιόμετρα πιο ανατολικά, το δημοφιλές beach bar Badeschiff, με την πισίνα στο ποτάμι, την τεχνητή αμμουδιά, τα θρυλικά πάρτι, τις μεταμεσονύχτιες συναυλίες και την προνομιακή θέα στην πόλη, αποδεικνύει γιατί η urban beach κουλτούρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του βερολινέζικου μύθου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή