Κίεβο…αστραπή

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρυσοί τρούλοι, μπαλέτο, ανερχόμενοι σχεδιαστές και ενδιαφέρουσα γαστρονομία σε ένα αναπάντεχο city-break στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το Κίεβο από ψηλά μοιάζει με πόλη φτιαγμένη από χρυσό· μια οπτική απάτη που δημιουργούν oι τρούλοι των εκκλησιών του έτσι όπως αστράφτουν στο φως του ήλιου. Παρότι δεν έχει καθιερωθεί ως κλασικός city-break προορισμός, είναι ένα «εύκολο» ταξίδι από την Αθήνα, ιδανικό για Σαββατοκύριακο, χάρη στις απευθείας πτήσεις που συνδέουν τις δύο πόλεις.

«Τι πας να κάνεις στην Ουκρανία;» με ρωτούν οι περισσότεροι φίλοι μου όταν τους ανακοινώνω το ταξίδι που σχεδιάζω. «Είχα πάει πριν από χρόνια, αλλά δεν με εντυπωσίασε», σχολιάζουν κάποιοι άλλοι.

Και όμως, αυτό που με περίμενε ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Το μουντό μέχρι το πρόσφατο παρελθόν –αν και πάντα όμορφο– Κίεβο που ίσως έχετε στο μυαλό έχει δώσει τη θέση του σε μια δυναμική πόλη με φανταστικά εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Κρατάει την ιστορική του αίγλη ως μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί επάξια μια θέση στις πιο ενδιαφέρουσες.

ΧΙΛΙΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΤΡΟΥΛΟΙ

Το Κίεβο είναι η γενέτειρα των ανατολικών σλαβικών πολιτισμών. Το ονομάζουν «H πόλη με τους 1.000 χρυσούς τρούλους», καθώς συγκεντρώνει έναν εντυπωσιακό αριθμό ορθόδοξων εκκλησιών και περιστοιχίζεται από κατάφυτους λόφους, που του προσδίδουν μια παραμυθένια εικόνα. Iδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. στις όχθες του Δνείπερου, του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, ο οποίος διατρέχει την Ουκρανία από τον Βορρά έως τον Νότο «χωρίζοντάς» τη στα δύο.

Κίεβο…αστραπή-1

Το μοναστήρι της Λάβρας των Σπηλαίων. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι της Λάβρας των Σπηλαίων, ενεργό από τον 11ο αιώνα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θρησκευτικά κέντρα και έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στη διάρκεια της ιστορίας του υπέστη λεηλασίες και καταστροφές, ώσπου τον 18ο αιώνα ανακατασκευάστηκε με εμφανείς μπαρόκ επιρροές. Με κεριά στα χέρια κατεβήκαμε στις κατακόμβες, όπου φυλάσσονται στο ημίφως τα λείψανα των αγίων, μοναχών που ασκήτεψαν εδώ ανά τους αιώνες. Στον χώρο που καταλαμβάνει το μοναστικό σύμπλεγμα της Λάβρας στεγάζεται και το Μουσείο Μινιατούρας, που παρουσιάζει έργα του Oυκρανού καλλιτέχνη Mykola Siadrysty: μια σκακιέρα πάνω σε κεφάλι καρφίτσας, τις πυραμίδες της Αιγύπτου μέσα στο μάτι μιας βελόνας, ένα εργοστάσιο τοποθετημένο σε τομή σπόρου κριθαριού.

Κίεβο…αστραπή-2

Το Μουσείο Μινιατούρας παρουσιάζει έργα του Oυκρανού καλλιτέχνη Mykola Siadrysty. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τους καθεδρικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Ανδρέα. Μάλιστα, η περιοχή γύρω από τον Άγιο Ανδρέα έχει πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και θεωρείται η Μονμάρτρη του Κιέβου, καθώς συγκεντρώνει καλλιτέχνες από διάφορα σημεία της πόλης που παρουσιάζουν και πωλούν τα έργα τους.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΜΟΔΑ

«Ξεχάστε το Παρίσι. Το Κίεβο είναι ο νέος προορισμός», γράφουν τα κορυφαία περιοδικά μόδας του κόσμου. Οι Ουκρανοί μόδιστροι γράφουν τη δική τους ιστορία και αρκετά concept stores προωθούν αποκλειστικά τη δουλειά ντόπιων σχεδιαστών. Σημειώστε ως απαραίτητες στάσεις τα καταστήματα: Vsi. Svoi, Corner CS και Asthik.

|| Vsi. Svoi: Khreschatyk 27, Corner CS: Vozdvizhenska 9-19, Asthik: Lesi Ukrainki Blvd 7A.

ΤΕΧΝΗ ΠΑΝΤΟΥ

Καταλαβαίνεις τον παλμό, την αισθητική και τον δυναμισμό της πόλης από την παρουσία της τέχνης στην καθημερινότητα των ανθρώπων ακόμη και στα πιο αναπάντεχα σημεία. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες, μοντέρνα γλυπτά, παιδικά πάρκα φτιαγμένα από καλλιτέχνες, πεζοπορικές διαδρομές τις οποίες κοσμούν έργα εικαστικών. Όλη η πόλη είναι μια υπαίθρια γκαλερί με έργα που αγγίζεις και σε αγγίζουν.

Το Pinchuk Art Centre είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός χώρος τέχνης στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Οι συλλογές με έργα Ουκρανών αλλά και σημαντικών ξένων εικαστικών, όπως ο Ai Weiwei και ο Damian Hirst, καταλαμβάνουν τέσσερις ορόφους. Iδρύθηκε από τον Ουκρανό πολυεκατομμυριούχο και διάσημο μαικήνα Βίκτορ Πιντσούκ, ο οποίος χρηματοδοτεί τις δράσεις του μέσα από το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

|| 3-2 «Α» Block, Velyka Vasylkivska / Baseyna str., pinchukartcentre.org, Τρίτη-Κυριακή, 12.00-21.00. Η είσοδος είναι δωρεάν.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Το Τσερνομπίλ απέχει 134 χλμ. από το Κίεβο. Η Ντάρια, η καταπληκτική ξεναγός που μας κάνει τον γύρο της πόλης, μας λέει ότι οι κάτοικοι του Κιέβου ενημερώθηκαν για την έκρηξη δύο εβδομάδες μετά το συμβάν. Συνειδητοποιούμε τη ζωή στην τότε ΕΣΣΔ. Οι άνθρωποι έχουν πληγωθεί πολύ και, τόσα χρόνια μετά, τα τραύματα παραμένουν ανοιχτά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Αν είστε σε δίαιτα, στο Κίεβο θα τη χαλάσετε σίγουρα! Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι μας έφτασαν εξαιρετικά κρέατα ωρίμασης, ωραιότατες σούπες και ποταμίσια ψάρια. Έχουν επίσης πολύ ωραία κρασιά και δικές τους βότκες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το τοπικό χαβιάρι και τα galushki, την ουκρανική εκδοχή ντάμπλινγκ.

Κίεβο…αστραπή-3

Galushki, τα νόστιμα ουκρανικά ντάμπλινγκ.(Φωτογραφία: Shutterstock)

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ

Η αγορά αντικών στο Expo Center της οδού Salyutna, που πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, είναι το πιο φημισμένο παζάρι στην πόλη. Αν και φτάνουμε στις 9.30 π.μ., η ουρά είναι τεράστια. «Έπρεπε να έρθετε νωρίτερα», λέει ο φύλακας. Μαθαίνουμε ότι οι επαγγελματίες συλλέκτες καταφτάνουν από τις 4 τα ξημερώματα, για να εντοπίσουν τα καλά κομμάτια και να τα «χτυπήσουν» σε αντίστοιχα καλές τιμές.

Κίεβο…αστραπή-4

Για άρωμα Μονμάρτρης κατευθυνθείτε στην περιοχή γύρω από τον Άγιο Ανδρέα. Ντόπιοι δημιουργοί εκθέτουν και πωλούν τα έργα τους. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

Όμως όλα τα πεζοδρόμια του Κιέβου, είναι εν δυνάμει χώρος φιλοξενίας υπαίθριων αγορών. Σε κάποια σημεία αυτές είναι μόνιμες, όπως στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, αλλά συχνά βλέπουμε και μικροπωλητές να στήνουν επιτόπου τον πάγκο τους και να τοποθετούν επάνω του την πραμάτεια τους: τουρσιά, λαχανικά και άλλα. Όταν ξεπουλήσουν, φεύγουν ευχαριστημένοι.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ

Η γειτονιά Vozdvyzhenka μοιάζει με σκηνικό ταινίας. Τα κτίρια που την αποτελούν, αν και κατασκευάστηκαν μόλις την περασμένη δεκαετία, παραπέμπουν σε αρχιτεκτονήματα του 19ου αιώνα. Σχεδιάστηκαν και ανεγέρθηκαν ως επαύλεις μιας άλλης εποχής, για να υπηρετήσουν την ιδέα δημιουργίας μιας ελίτ συνοικίας.

Κίεβο…αστραπή-5

Άποψη της γειτονιάς Vozdvyzhenka. (Φωτογραφία:  VISUALHELLAS.GR)

Με την κρίση, έμειναν άδεια και σήμερα η περιοχή είναι η πιο δημοφιλής για γαμήλιες φωτογραφίσεις στην πόλη. Στις δύο ώρες που ήμασταν εκεί, είδαμε επτά ζευγάρια, τεράστιες λιμουζίνες και φωτογράφους να βγάζουν αναμνηστικές εικόνες. Στο εστιατόριο γίναμε και μάρτυρες μιας πρότασης γάμου. Ένας γιγάντιος αρκούδος με μια αγκαλιά τριαντάφυλλα συνόδευσαν το πολυαναμενόμενο δαχτυλίδι. Τα λουλούδια, εξάλλου, είναι πολύ σημαντικά για τους Ουκρανούς. Βρίσκονται παντού και αποτελούν απαραίτητο στοιχείο των κορυφαίων στιγμών στη ζωή τους.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟ

Η Εθνική Όπερα του Κιέβου αποτελεί λόγο για να κάνετε αυτό το ταξίδι. Το μπαλέτο της ιδρύθηκε το 1860 και θεωρείται ένα από τα πλέον φημισμένα συγκροτήματα κλασικού χορού στον κόσμο. Βγάλαμε εισιτήριο για δύο παραστάσεις: «Σεχραζάτ» και «Κάρμεν».

Κίεβο…αστραπή-6

Η Εθνική Όπερα του Κιέβου φιλοξενεί κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου χορού. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Εκπληκτικοί χορευτές, σκηνικά, ορχήστρα και θέαμα ασυναγώνιστο στο 1/10 της τιμής άλλων ευρωπαϊκών. Και μόνο για την παράσταση, το ταξίδι μας άξιζε 100%.

|| 50 Volodymyrska St., www.opera.com.ua.

 

Κίεβο…αστραπή-7

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

H Aθήνα συνδέεται με το Κίεβο με απευθείας πτήσεις της Ukraine και της Flexflight. Ενδεικτική τιμή για ταξίδι τον μήνα Σεπτέμβριο από 195 ευρώ με επιστροφή.

 

Κίεβο…αστραπή-8

11 mirrors

ΔΙΑΜΟΝΗ

Εμείς μείναμε στο 11 Μirrors Design Hotel (11-mirrors-design-kiev.hotel-rn.com). Μοντέρνο, κομψό και με ιδιαίτερη αισθητική, βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία και είναι μέλος της αλυσίδας Design hotels. Ζητήστε το δωμάτιο 604, η θέα είναι συγκλονιστική. Από 130 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Ostannya Barykada, Maidan Nezalezhnosti 1, τηλ. +380 689071991. Σχετικά καινούργιο εστιατόριο και πολυχώρος τέχνης, φιλοσοφίας και γαστρονομίας. Στεγάζεται στο υπόγειο

ενός εμπορικού κέντρου που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο. Τα πιάτα παρασκευάζονται από ντόπιες βιολογικές πρώτες ύλες και το φαγητό είναι πολύ καλό. Φιλοξενεί παράλληλες δράσεις, όπως βραδιές live μουσικής, εκθέσεις, κ.λπ.

• Κanapa, Andriivs’kyi descent 19, τηλ. +380 444254548. Τοπική κουζίνα με μοντέρνες επιρροές. Ζωντανή μουσική και εκπληκτικές γεύσεις με προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

• Hutorets Na Dnipri, Naberezhno-Khreshachatyts’ka 10, τηλ. +380 672091444. Παλιό ποταμόπλοιο που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, πάνω στον ποταμό Δνείπερο. Δίπλα από το τραπέζι μας μάθαιναν στα παιδιά πώς να φτιάχνουν παραδοσιακά oυκρανικά ντάμπλινγκ. Ζητήστε να δείτε το δωμάτιο της βότκας, με πάνω από 80 διαφορετικά είδη. Δοκιμάστε salo (σ.σ. τοπικό λαρδί) και τα τουρσιά.

TIPS

• Τα ταξί είναι πολύ οικονομικά, αλλά μπορείτε να κινηθείτε παντού και με Uber.

• Προτιμήστε να κάνετε συνάλλαγμα στην πόλη.

• Αξίζει να ακολουθήσετε κάποιο τουρ της πόλης με ξεναγό. Ωστόσο βεβαιωθείτε ότι μιλάει καλά αγγλικά.

• Πάρτε παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα, καθότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι πλακόστρωτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή