Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου

11' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε έχετε στη διάθεσή σας 48 ώρες είτε λίγες ημέρες παραπάνω, στην πρωτεύουσα της Εμίλια-Ρομάνια θα «χορτάσετε» γεύσεις και εικόνες.

Ημέρα 1η

09.00 Ξεκινήστε τη βόλτα από το πάρκο Montagnola, από τα αγαπημένα των ντόπιων. Ανεβείτε την αυτοκρατορική του σκάλα από την Piazza XX Settembre και διασχίστε το πυκνοφυτεμένο άλσος. Θα επιστρέψετε το βράδυ για μία από τις δεκάδες εκδηλώσεις (συναυλίες, σινεμά, παζάρια) του φεστιβάλ Montagnola 360, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Βγείτε στην Piazza dell’ 8 Agosto. Αν είναι Παρασκευή ή Σάββατο, η πλατεία και οι γύρω δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια υπαίθρια αγορά ρούχων, υποδημάτων και μικροαντικειμένων.

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-1

Το άγαλμα του Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι στη Via dell’ Indipendenza. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

12.00 Μετά την πλατεία κάντε δεξιά, με προορισμό τη Via dell’ Indipendenza, τον εμπορικό δρόμο της Μπολόνια, στον οποίο διατηρούν τα υποκαταστήματά τους γνωστές εταιρείες ρούχων. Στα αριστερά σας θα δείτε το μνημείο του εθνικού ήρωα της Ιταλίας, Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, που αγωνίστηκε για την ένωση της Ιταλίας. Συνεχίζοντας τη βόλτα, θα βρεθείτε σίγουρα μπροστά σε κάποιο από τα δεκάδες κανάλια της πόλης. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά η Μπολόνια είχε ένα πυκνό δίκτυο υδάτινων καναλιών, τα περισσότερα από τα οποία σκεπάστηκαν τον 20ό αιώνα και πάνω τους κατασκευάστηκαν δρόμοι και κτίρια. Υπάρχουν όμως ακόμη διάσπαρτα σημεία στην πόλη, όπου μπορείτε να δείτε το νερό να κυλάει ανάμεσα σε σπίτια.

14.00 Δυο τρία στενά πιο κάτω, πίσω από τη γοτθική εκκλησία San Martino, βρίσκεται η Osteria dell’ Orsa (Via Mentana 1, τηλ. +39-051 231576), με τα φρέσκα ζυμαρικά σε πλούσιες μερίδες, τα τοπικά προϊόντα και τις προσιτές τιμές. Δοκιμάστε τις ταλιατέλες ραγού, τα τορτελίνι σε ζωμό, τα ραβιόλι με ρικότα και σπανάκι, την ταλιάτα και το σνίτσελ.

17.00 Δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από πέντε λεπτά για να φτάσετε στo Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Είναι το πιο παλιό στον δυτικό κόσμο, αφού ιδρύθηκε το 1088, όταν επιστήμονες και λόγιοι άρχισαν να παραδίδουν συστηματικά μαθήματα. Διάσημοι φοιτητές του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Δάντης και ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Πιείτε έναν καφέ στην Piazza Verdi, περάστε τα κτίρια της Ιατρικής και της Φυσικής και κατευθυνθείτε στον Βοτανικό Κήπο (Via Irnerio 42, ανοιχτά καθημερινά 10.00-18.00) του πανεπιστημίου. Φιλοξενεί περίπου 5.000 είδη φυτών, ενώ εντυπωσιακό είναι το θερμοκήπιο με τα τροπικά φυτά.

Το Μουσείο Ιστορίας στο Palazzo Pepoli. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

19.00 Επιστρέψτε στη Via Zamboni, στη συμβολή με τη Via delle Belle Arti. Σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα στεγάζεται, μαζί με τη Σχολή Καλών Τεχνών, η Εθνική Πινακοθήκη (Via delle Belle Arti 56, τηλ. +39-051 4209411, Τρίτη-Κυριακή 08.30-19.30). Η πλούσια συλλογή της περιλαμβάνει πίνακες που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα – ανάμεσά τους έργα του Ραφαήλ και του Τιτσιάνο. Εδώ εκτίθεται και ο διάσημος «Μυστικός Δείπνος» του Ελ Γκρέκο.

21.00 Μπορεί η ώρα του aperitivo να έχει περάσει, αλλά στο Camera a Sud (Via Valdonica 5, τηλ. +39-051 0951448) σερβίρουν μέχρι τα μεσάνυχτα μπρουσκέτες, σαλάτες και γευστικά πιάτα ημέρας, μαζί με κοκτέιλ, μπίρες και μια μεγάλη επιλογή από ρούμι και ουίσκι. Μέχρι τις 12 μένει ανοιχτή και η Gelateria delle Moline (Via Molline 13/b, τηλ. +39-051 248470). Το χειροποίητο παγωτό της με τη βελούδινη υφή παρασκευάζεται από πραγματικά φρούτα στην εποχή τους.

Ημέρα 2η

09.00 Το ιστορικό κέντρο έχει ως επίκεντρο την Piazza Maggiore. Τη μεγάλη πλατεία πλαισιώνουν εντυπωσιακά κτίρια, πολλά από τα οποία είναι παλάτια, χτισμένα τον 14ο αιώνα. Ξεκινήστε από τη βασιλική του Αγίου Πετρόνιου, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της χώρας, και ανεβείτε στην ταράτσα για πανοραμική θέα στην πόλη (πρόσβαση στην ταράτσα από την Piazza Galvani). Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Αρχιγυμνάσιο, χρονολογούμενο στα τέλη του 16ου αιώνα. Εδώ είχε την έδρα του το πανεπιστήμιο μέχρι και το 1803 και σήμερα το κτίριο στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Περάστε μια βόλτα και από το Palazzo Pepoli (Via Castiglione 8), όπου λειτουργεί το Μουσείο Ιστορίας της Μπολόνια.

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-2

Το Μουσείο Ιστορίας στο Palazzo Pepoli. (Φωτογραφία: © AFP/VISUALHELLAS.GR)

12.00 Μεταξύ του 1109 και του 1119 χτίστηκαν από την οικογένεια Asinelli οι δύο πύργοι (Le Due Torri), σύμβολο της πόλης, ύψους 97 και 47 μέτρων αντίστοιχα. Πάρτε βαθιά ανάσα και ανεβείτε τα 498 απότομα ξύλινα σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του ψηλότερου – η θέα στις κόκκινες σκεπές της πόλης θα σας αποζημιώσει (Piazza di Porta Ravegnana, καθημερινά 09.30-19.30, εισιτήριο 5 ευρώ, ηλεκτρονική αγορά στο www.duetorribologna.com).

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-3

Οι Πύργοι της Μπολόνια, ύψους 97 και 47 μ., αποτελούν σύμβολο της πόλης. (Φωτογραφία: © Shutterstock)

14.00 Πεινάσατε; Σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τους Due Torri βρίσκονται δύο μαγαζιά της ίδιας εταιρείας, το Zerocinquantino (Via Pescherie vecchie 3/e) και το Zerocinquantello (Via Pescherie vecchie 2/b). Το πρώτο σερβίρει σάντουιτς, πίτες με τυριά και αλλαντικά και κεφτεδάκια, ενώ το δεύτερο προσφέρει και μια σειρά από τοπικά πιάτα.

15.00 Πιείτε τον απογευματινό καφέ σας στο MAMbo (Museo d’ Arte Moderna di Bologna, Via Don Giovanni Minzoni 14, τηλ. +39-051 6496611, Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.30, είσοδος 6 ευρώ), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει έργα Ιταλών καλλιτεχνών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα.

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-4

Η Παναγία του Αγίου Λουκά είναι χτισμένη σε λόφο λίγο έξω από την πόλη. (Φωτογραφία: Shutterstock)

16.00  Ένας από τους ωραιότερους περιπάτους είναι αυτός που οδηγεί λίγο έξω από την πόλη, στον λόφο όπου είναι χτισμένη η Παναγία του Αγίου Λουκά. Όλη η διαδρομή από την αψίδα Bonaccorsi μέχρι τον λόφο είναι σε πεζοδρόμια και μονοπάτια στεγασμένα με θολωτές αψίδες. Για να διανύσετε την απόσταση (3,4 χλμ.), θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα.

18.00 Κανείς δεν λέει «όχι» σε ένα aperitivo! Η αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών είναι διαδεδομένη και στην Μπολόνια και θα δείτε δεκάδες ανθρώπους να συναντιούνται στα μπαρ για ένα ελαφρύ ποτό συνοδευόμενο από κάποιο σνακ. Το spritz είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι, και το φτιάχνουν εξαιρετικά στο Ruggine (Vicolo Alemagna 2/c, τηλ. +39-051 4125663). Περάστε μια βόλτα και από την κοντινή Piazza Santo Stefano με το τριγωνικό σχήμα, γνωστή και ως «η πλατεία των Επτά Εκκλησιών».

19.00  Ίσα που προλαβαίνετε τα καταστήματα ανοιχτά, για να μη γυρίσετε στην Ελλάδα με άδεια χέρια. Η Μπολόνια είναι η έδρα δύο γνωστών εταιρειών αξεσουάρ, της Furla (Via Ugo Bassi 10) και της Piquadro (Piazza Maggiore 4/b).

21.00 Μία από τις νοστιμότερες πίτσες στην πόλη σερβίρει το εστιατόριο Il Veliero (Via Milazzo 11/a, τηλ. +39-051 255888). Ψήνονται στον ξυλόφουρνο, έχουν  λεπτή ζύμη και παρασκευάζονται με ολόφρεσκα υλικά.

Η «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

1. Στην Μπολόνια, η λέξη Quadrilatero (που σημαίνει «τετράπλευρο» στα ιταλικά) παραπέμπει στη γειτονιά της πόλης που από τα μεσαιωνικά χρόνια έχει ταυτιστεί με το φαγητό. Από τη Via Rizzoli στα βόρεια μέχρι τη Via Farini στα νότια και από τη Via dell’ Archiginnasio στα δυτικά μέχρι τη Via Castiglione στα ανατολικά θα βρείτε delicatessen, αρτοποιεία, μανάβικα, ψαράδικα και βέβαια πολλά εστιατόρια, οστερίες και στέκια για φαγητό στο χέρι. Εδώ λειτουργεί και η σκεπαστή αγορά τροφίμων Mercato di Mezzo, με δεκάδες μικρά μαγαζάκια, ανοιχτά κάθε μέρα από τις 8.30 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

2. Η επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπολόνια, έχει δεκάδες προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης): εκτός από την παρμεζάνα, το προσούτο, το προβολόνε και το βαλσάμικο, αξίζει να δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα. Το καλύτερο μέρος είναι η Salumeria Simoni (Via Drapperie 5/2A), όπου από το 1860 παράγουν δικά τους αλλαντικά, με πιο φημισμένη τη μορταδέλα. Μπορείτε να επισκεφτείτε και το εργαστήριό τους, κατόπιν συνεννόησης (Via Pescherie Vecchie 3/b).

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-5

Η μορταδέλα είναι το πιο φημισμένο προϊόν της Salumeria Simoni.

3. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να ταξιδέψετε εκτός πόλης, προς τα βόρεια, στην «κοιλάδα του φαγητού», όπως ονομάζεται. Στην πόλη Zibello, περίπου 120 χλμ. από την Μπολόνια, φτιάχνεται το ΠΟΠ αλλαντικό culatello από χοιρινό μπούτι, το οποίο αλατίζεται και ωριμάζει για τουλάχιστον δώδεκα μήνες. Στο θεματικό μουσείο του ξενώνα-κάστρου Antica Corte Pallavicina, που είναι αφιερωμένο στη νόστιμη ιταλική λιχουδιά, θα μάθετε πολλά και χρήσιμα και, βέβαια, θα το δοκιμάσετε (Strada del Palazzo due Torri 3, 7 χλμ. έξω από το Zibello, τηλ. +39-0524 936539).

4. Επιστρέφοντας στην Μπολόνια, είναι αδύνατον να προσπεράσετε την Πάρμα και το προσούτο της. Παράγεται στους λόφους γύρω από την πόλη από χοιρινά προερχόμενα από τρεις συγκεκριμένες ράτσες. Το κρέας καλύπτεται με χοντρό θαλασσινό αλάτι, αφήνεται να ωριμάσει για λίγες ημέρες, ξεπλένεται, περνιέται εξωτερικά με λαρδί και ξαναωριμάζει για τουλάχιστον έναν χρόνο. Δείτε τα διάφορα στάδια παραγωγής στην οικογενειακή βιοτεχνία La Perla (Localita Quinzano Sotto 10, Langhirano, 28 χλμ. έξω από την Πάρμα, τηλ. +39-0521 853572).

5. Τεράστια κεφάλια παρμεζάνας ωριμάζουν πάνω σε ξύλινα ράφια, σε σκοτεινά κελάρια, για τουλάχιστον δώδεκα μήνες. Για καθένα από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 550 λίτρα γάλακτος. Επισκεφτείτε ένα εργαστήριο παραγωγής παρμεζάνας και δοκιμάστε το εκλεκτό τυρί στον τόπο παραγωγής του. Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται γύρω από την Πάρμα και σχεδόν όλες είναι επισκέψιμες. Μπορείτε να δείτε τη λίστα παραγωγών και τις ώρες για το κοινό στο www.parmigianoreggiano.com.

6. Στη Μόντενα, 44 χλμ. βόρεια της Μπολόνια, θα σταματήσετε για δύο λόγους: για το βαλσάμικο ξίδι και για το Osteria Francescana, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2018, σύμφωνα με την έγκυρη λίστα World’s Best 50 Restaurants, που έχει διακριθεί με 3 αστέρια Michelin. Η κοινοπραξία παραγωγών βαλσάμικου προσφέρει ξεναγήσεις στα αμπέλια και στους χώρους παραγωγής, καθώς και γευσιγνωσίες. Πληροφορίες: www.consorziobalsamico.it. Για το εστιατόριο (Via Stella 22, Modena, www.osteriafrancescana.it) θα πρέπει να κάνετε κράτηση online δύο μήνες πριν, έχοντας υπόψη ότι κάθε πιάτο κοστίζει 60-90 €.

7. Αφιερώστε ένα πρωινό στο να μάθετε από τους ειδικούς να παρασκευάζετε φρέσκα ζυμαρικά.  Εδώ γεννήθηκαν τα τορτελίνι, αλλά και άλλα είδη ζυμαρικών, και η πόλη είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα εργαστήρια, που τα φτιάχνουν φρέσκα και αποξηραμένα, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα κόβουν με το χέρι. Στην Bottega Portici (Via Indipendenza 69, www.academy.bottegaportici.it) λειτουργεί ακαδημία με μαθήματα για μικρούς και μεγάλους, ενώ το Delicious Bologna Food Tours προσφέρει μαθήματα παραγωγής ζυμαρικών σε βιοτεχνία (www.deliciousbologna.com).

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-6

Το Μουσείο Παγωτού διοργανώνει δραστηριότητες για παιδιά.

8. Η Μπολόνια, όπως και όλη η Ιταλία, φημίζεται για το παγωτό της, και ειδικά το artisanal. Επισκεφτείτε το Μουσείο Παγωτού (Via Emilia 45, Anzola Emilia, τηλ. +39-0516 505306, www.gelatomuseum.com), όπου θα μάθετε πολλά για την ιστορία και τις μεθόδους παραγωγής του λατρεμένου γλυκίσματος. Μπορείτε και να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες, όπως στην παραγωγή παραδοσιακού παγωτού, έχοντας κάνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας.

9. Όταν άνοιξε, τον Νοέμβριο του 2017, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν ότι ένας χώρος τόσο μαζικός –έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά– αλλοιώνει και θέτει σε κίνδυνο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ιταλικής γαστρονομίας με τους μικρούς παραγωγούς και τα παραδοσιακά προϊόντα. Και ίσως να μην έχουν άδικο. Το FICO Eataly World είναι το μεγαλύτερo food park στον κόσμο και περιλαμβάνει φάρμες ζώων, επισκέψιμα εργοστάσια τροφίμων, δεκάδες μαγαζιά, εστιατόρια, κέντρα εκπαίδευσης, εκθεσιακούς χώρους και άλλα πολλά. Στην ιστοσελίδα του FICO Eataly World προσφέρονται και εξειδικευμένες εμπειρίες, από γευσιγνωσία βαλσάμικου ξιδιού ή ιταλικών ποτών μέχρι μαθήματα μαγειρικής και ξεναγήσεις σε φάρμες (Via Paolo Canali 8, 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης, www.eatalyworld.it).

Μπολόνια: Το weekend του φθινοπώρου-7

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

χρήσιμες πληροφορίες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταξίδι σας στην πρωτεύουσα της Εμίλια-Ρομάνια

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Αθήνα συνδέεται με την Μπολόνια με απευθείας πτήσεις της AEGEAN και της Ryanair. Ανάλογα με το πόσο έγκαιρα θα κάνετε την κράτηση, οι τιμές ξεκινούν από 92 και 34 ευρώ με επιστροφή αντίστοιχα. Η πτήση διαρκεί 2 ώρες και 20 λεπτά.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης είναι το Grand Hotel Majestic (Via dell’ Indipendenza 8, www.grandhotelmajestic.duetorrihotels.com, από 320 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Λειτουργεί από το 1911 και το αυτοκρατορικό του λόμπι θα σας «προετοιμάσει» για τα πολυτελή δωμάτιά του, που είναι διακοσμημένα με αντίκες. 

Σε κτίριο του 11ου αιώνα στεγάζεται το Commercianti Hotel (Via de’ Pignattari 11, www.art-hotel-commercianti.com, από 90 ευρώ το δίκλινο).

Ντιζαϊνάτα και αρτιστίκ είναι τα δωμάτια στο Casa Bertagni (Via G.B. de Rolandis 7, www.casabertagni.it, από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Δίπλα στο πάρκο Montagnola βρίσκεται το I Portici Hotel (Via dell’ Indipendenza 69, www.iporticihotel.com, από 200 ευρώ το δίκλινο), ενώ στην καρδιά της πόλης είναι το Art Hotel Novecento (Piazza Galilei 4/3, www.art-hotel-novecento.com, από 190 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Πιο προσιτή επιλογή είναι το Hotel Astoria (Via Fratelli Rosselli 14, www.astoria.bo.it, από 100 ευρώτο δίκλινο με πρωινό).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…;

1. Μη σας πτοήσει η πρόγνωση του καιρού, στην περίπτωση που «δίνει» βροχή. Η Μπολόνια έχει το πιο εκτεταμένο δίκτυο στοών στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος των πεζοδρομίων στο κέντρο της (συνολικού μήκους 38 χλμ.) προστατεύεται από θολωτές αψίδες και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Κατασκευάστηκε σταδιακά από τον 11ο έως και τον 20ό αιώνα. Εκτός από την πρακτική πλευρά, τα σκεπαστά πεζοδρόμια δίνουν ατμοσφαιρική διάσταση στο κέντρο της πόλης.

2. La grassa (η χοντρή), la dotta (η μορφωμένη) και la rossa (η κόκκινη). Τα τρία παρατσούκλια της Μπολόνια αντικατοπτρίζουν την πλούσια γαστρονομία, την παράδοσή της στα γράμματα και τη σχέση της με την ιταλική Αριστερά (θεωρείται προπύργιό της), αν και αρχικά το τρίτο παρωνύμιο αναφερόταν στο χρώμα των στεγών του ιστορικού κέντρου.

3. Μην κάνετε το λάθος να ζητήσετε σπαγκέτι μπολονέζ στην Μπολόνια! Ο σερβιτόρος θα σας αγριοκοιτάξει και θα σας εξηγήσει ότι το αντίστοιχο πιάτο ονομάζεται ραγού και σερβίρεται μόνο με ταλιατέλες, τορτελίνι ή νιόκι. Ραγού σημαίνει πολύ ψιλοκομμένο κρέας, το οποίο οι Μπολονέζοι χρησιμοποιούν αντί του κιμά.

4. Η Μπολόνια αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τη γύρω περιοχή και φημισμένες πόλεις, που είναι πιο ακριβές και τουριστικές, αλλά βρίσκονται τόσο κοντά, που προσφέρονται και για μονοήμερη εκδρομή. Η Φλωρεντία απέχει μόλις 106 χλμ., η Βενετία 155 χλμ. και σε κοντινή απόσταση είναι και η Βερόνα (145 χλμ.) και η Φεράρα (50 χλμ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή