Βάλτε το κρασί στο… GPS

10' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ οινοποιεία-προορισμοί για κοντινές ή και μακρινές εκδρομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κατώγι Αβέρωφ

Έχει χαρακτηριστεί «παιδική χαρά για ενήλικες». Πρόκειται για το όραμα-δημιούργημα του Ευάγγελου Αβέρωφ, που άλλαξε και καθόρισε το μέλλον του Μετσόβου, όταν το 1959 αποφάσισε να δώσει νέα ζωή στα παλιά αμπελοτόπια Γινιέτς. Τα πρώτα σταφύλια ήταν Cabernet Sauvignon, σήμερα ωστόσο στον ορεινότερο αμπελώνα της Ελλάδας η οικογένεια Αβέρωφ καλλιεργεί ευρωπαϊκές αλλά και γηγενείς ποικιλίες. Το Pinot Noir και το Merlot ευδοκιμούν μαζί με το Bλάχικο (ΠΓΕ Ιωάννινα) σε έναν αμπελώνα-ζωγραφιά στις πλαγιές της Πίνδου, όπου ζει η καφέ αρκούδα. Οι φήμες τη θέλουν να είναι η πρώτη που δοκιμάζει τα σταφύλια της χρονιάς!

Ο Αλέξανδρος Ιωάννου, γιος της Τατιάνας Αβέρωφ και του Σωτήρη Ιωάννου, συνεχίζει την επιχείρηση, αναβαθμίζοντας και την εμπειρία του οινοτουρισμού. Δίπλα στο οινοποιείο λειτουργεί παραδοσιακός ξενώνας με καλόγουστα δωμάτια σε λευκό και κόκκινο χρώμα, που παραπέμπουν στα κρασιά του κτήματος, και σερβίρεται πλούσιο πρωινό με ντόπιες πρώτες ύλες. Όσο ρουστίκ και παραδοσιακό φαίνεται εξωτερικά το πέτρινο οινοποιείο με την ξύλινη στέγη, τόσο φουτουριστικό είναι στο εσωτερικό.

Κατά την ξενάγηση, που είναι δωρεάν, θα παρακολουθήσετε σε βίντεο την ιστορία του Κατωγιού. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται μία φιάλη με την ετικέτα «Κατώγι Μετσόβου», που χρονολογείται από το 1969. Η ξενάγηση καταλήγει στο μοντέρνο wine bar με τον πολυφωτογραφημένο τοίχο με τις φωτιζόμενες φιάλες. Για τη γευσιγνωσία χρειάζεται προσυνεννόηση και είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη, χάρη στις οδηγίες της υπεύθυνης ξεναγήσεων Ελένης Μπίσα. Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ξεκινήστε με δοκιμή 2 κρασιών (4 ευρώ/άτομο). Η γευσιγνωσία μπορεί να συνδυαστεί με τοπικά τυριά (ανάλογα με τα εποχικά διαθέσιμα του τυροκομείου Τοσίτσα), όπως καπνιστό μετσοβόνε, μετσοβέλα και κάποια ντόπια τύπου σεβρ.  

Δοκιμάστε: Το «Φλογερό» (Merlot ΠΓΕ Μέτσοβο), που παλαιώνει για δώδεκα μήνες σε βαρέλι και τουλάχιστον έξι στη φιάλη, και είναι διαθέσιμο σε περιορισμένες φιάλες μόνο από το οινοποιείο. To «Rossiu Di Munte Γινιέτς» (ΠΓΕ Μέτσοβο), ένα Cabernet Sauvignon στην πιο θερμή και τυπική έκφρασή του, είναι η παραγωγή από τα πρώτα κλήματα του Αβέρωφ στο αμπελοτόπι Γινιέτς, στα 1.050 μ.

Φαγητό και κρασί: Στην ταβέρνα Γαλαξίας (τηλ. 26560-41202), στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, δοκιμάστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, χειροποίητες πίτες, όπως η πρασόπιτα, γίγαντες με χόρτα ή και τραχανά –ό,τι πρέπει για το χειμωνιάτικο τοπίο–, συνοδεία ενός ερυθρού «Κατώγι Αβέρωφ». – Ν. Δ.

|| Μέτσοβο, τηλ. 26560-42505, www.katogiaveroff.gr. Επισκέψιμο με τηλεφωνική κράτηση. Δίκλινο με παραδοσιακό πρωινό από 70 ευρώ.


Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κτήμα Γεροβασιλείου

Βάλτε το κρασί στο… GPS-1

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στο Μουσείο Οίνου με την εκπληκτική συλλογή ανοιχτηριών. (Φωτογραφία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ)

Πέντε χιλιόμετρα απέχει το κτήμα από τη θάλασσα και οι αμπελώνες γειτνιάζουν με αυτήν από δύο μεριές, τόσο από την πλευρά της Περαίας όσο και από την πλευρά της Νέας Μηχανιώνας. Η επιμονή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που σπούδαζε γεωπόνος, να βελτιώσει τα στρέμματα της πατρικής κληρονομιάς οδήγησε σε ένα οινοποιείο-πρότυπο ως προς τις μεθόδους παραγωγής, την ποιότητα των κρασιών και την εμπειρία του επισκέπτη. Η οικογένεια Γεροβασιλείου διαθέτει ιδιόκτητο ενιαίο αμπελώνα περίπου 710 στρεμμάτων. Ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες βρήκαν στο αμμώδες έδαφος και στο μικροκλίμα της περιοχής τις καλύτερες εκδοχές τους.

Από τη βεράντα του νέου κτιρίου υποδοχής θα ατενίζετε τα αμπέλια που χάνονται στον ορίζοντα, ενώ εδώ λειτουργεί και καφέ και πωλητήριο. Εντυπωσιακό είναι το Μουσείο Οίνου, με εργαλεία, βαρέλια και άλλα αντικείμενα. Η πιο εκπληκτική συλλογή είναι αυτή με ανοιχτήρια – περισσότερα από 2.600, από όλο τον κόσμο. Κατά την ξενάγηση θα περάσετε από χώρους διακοσμημένους με έργα τέχνης, θα δείτε τα ατμοσφαιρικά κελάρια, αλλά και τους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης. Στο τέλος προσφέρεται δυνατότητα δοκιμής στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ και περιλαμβάνει ξενάγηση και δοκιμή δύο κρασιών.

Δοκιμάστε: Το «Evangelo» συνδυάζει την ερυθρή ποικιλία Syrah με τη λευκή Viognier και το αποτέλεσμα είναι ένα φινετσάτο κρασί με μαλακή γεύση και πλούσιο άρωμα. Η λευκή «Μαλαγουζιά Single Vineyard» έχει βραβευτεί πολλάκις για το γεμάτο σώμα και το εκλεκτό άρωμά της.

Διαμονή: Άνετα δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα δίπλα στη θάλασσα, λίγα βήματα από την παραλία Ποταμός, διαθέτει το Akti Retzika (τηλ. 23920-44786, www.retzikas.gr). Από 45 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό και κρασί: Απολαύστε τη Μαλαγουζιά και τα άλλα λευκά κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου με πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες και καλοψημένα ψάρια στη Μαύρη Θάλασσα (Ν. Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, τηλ. 2310-932542). – Λ. Κ.

|| Επανομή, τηλ. 23920-44567,  www.gerovassiliou.gr.  Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00-16.00, Τετάρτη 13.00-19.00 και Σαββατοκύριακο 11.00-17.00.


Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Κτήμα Αργυρίου

 

Πριν από είκοσι χρόνια, ο Νίκος Αργυρίου φύτεψε στους πρόποδες του Παρνασσού την τοπική ποικιλία Μαυρούδι. Μέσα στην επόμενη τετραετία έχτισε το οινοποιείο, για να εμφιαλώσει την πρώτη του σοδειά, και μέχρι το 2008 κατάφερε να αναπαλαιώσει το πατρικό του σπίτι στο Πολύδροσο του Παρνασσού και να το μετατρέψει σε παραδοσιακό ξενώνα με έξι δωμάτια, κάποια με τζάκι. Σήμερα η οικογένεια Αργυρίου καλλιεργεί 290 στρέμματα στην περιοχή του Μπράλου και των Καστελίων, σε υψόμετρο 450-550 μ., και προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία, που περιλαμβάνει ξενάγηση, διαμονή και γευσιγνωσία. Στο κελάρι μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς χρέωση όλες τις ετικέτες του κτήματος. Αν επιθυμείτε, η δοκιμή μπορεί να συνδυαστεί με τοπικά τυριά.

Δοκιμάστε: Το «Μαντείο», ένα ερυθρό κρασί από Cabernet και Μαυρούδι, και τη «Μαλαγουζιά» (Προστατευόμενη Γεωγραφική  Ένδειξη Παρνασσού).  

Φαγητό συνοδεία κρασιού: Λίγα μέτρα από τον ξενώνα λειτουργεί το εστιατόριο Κατώι (τηλ. 22340-51586), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ο κόκορας με χυλοπίτες, που ταιριάζουν με τα κόκκινα κρασιά του Αργυρίου. – Ν. Δ.

|| Πολύδροσο Παρνασσού, τηλ. 22340-29616, www.argyriouwinery.gr. Δίκλινο με παραδοσιακό πρωινό από 75 ευρώ.


Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αποσταγματοποιία και Οινοποιείο Τσιλιλή

Βάλτε το κρασί στο… GPS-2

Κλείστε την επίσκεψή σας στο Οινοποιείο Τσιλιλή με ένα αρωματικό «Edenia». (Φωτογραφία: SER YIANNI STUDIO)

Το πρώτο τυποποιημένο τσίπουρο της Θεσσαλίας άρχισε να παράγει το 1989 η οικογένεια Τσιλιλή στο χωριό Ράξα, ανάμεσα στην Καλαμπάκα και στα Τρίκαλα. Καλά ωριμασμένα σταφύλια από αρωματικές ποικιλίες, όπως το Μοσχάτο και ο Ροδίτης, περνούν από απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες και παράγουν το αυθεντικό τσίπουρο Θεσσαλίας. Στο Κτήμα Θεόπετρα, κάτω από τη σκιά των Μετεώρων, η οικογένεια Τσιλιλή παράγει και κρασιά από ημιορεινούς αμπελώνες, ερυθρά, λευκά και ροζέ. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και είναι δωρεάν.

Δοκιμάστε: Το αφρώδες ξηρό ροζέ «Edenia», ποικιλίας Λημνιώνα, με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, και τον συνδυασμό «Μαλαγουζιά-Ασύρτικο», ένα βιολογικό λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και πικάντικες γεύσεις. Και, φυσικά, το τσίπουρο «Τσιλιλή», με ή χωρίς γλυκάνισο, καθώς και το παλαιωμένο τσίπουρο «Dark Cave».

Διαμονή: Άνετα και φωτεινά δωμάτια στο Amalia Hotel (Θεόπετρα, τηλ. 24320-72216, www.amaliahotelkalambaka.gr), το οποίο σερβίρει και ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα. Από 70 ευρώ το δίκλινο.

Φαγητό και κρασί: Τα μεζεδάκια που σερβίρει το Χάνι (Πύλης 2, Τρίκαλα, τηλ. 24310-28502) είναι ό,τι πρέπει για να τα συνοδεύσετε με το τσίπουρο Τσιλιλή. Η μεγάλη ποικιλία των κρασιών περιλαμβάνει και αυτά του Κτήματος Θεόπετρα. – Λ. Κ.

|| Ράξα, τηλ. 24310-85885, www.tsililis.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 08.30-14.30, κατόπιν ραντεβού.


Ν. ΛΑΡΙΣΗΣ

Οινοποιείο Τσάνταλη

Βάλτε το κρασί στο… GPS-3

Κλείστε θέση στο Rapsani Wine Adventure.

 

Ανάμεσα στον  Όλυμπο και στην  Όσσα, πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, η Ραψάνη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 500 μ. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες της Ελλάδας – σύμφωνα με τον μύθο, εδώ παραγόταν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου. Στην περιοχή παράγονται κόκκινα κρασιά από τρεις ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Τα ΠΟΠ Κρασιά Ραψάνη καλλιεργούνται σε επικλινή αμπέλια και σε υψόμετρο μέχρι και 800 μ. Το θαλασσινό αεράκι από τα νοτιοανατολικά, οι δασικές εκτάσεις του Ολύμπου, ο Πηνειός ποταμός και οι κλιματικές συνθήκες (ήπιος χειμώνας, δροσερό καλοκαίρι) συνθέτουν το terroir της περιοχής. Η οικογένεια Τσάνταλη ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και σήμερα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από τα συνολικά 900 στρέμματα της οινοπαραγωγού ζώνης. Το οινοποιείο υποδέχεται επισκέπτες από Μάιο έως Οκτώβριο στο πλαίσιο του Rapsani Wine Adventure (από 30 ευρώ/άτομο). Σαφάρι στις πλαγιές του Ολύμπου, ανάμεσα στα αμπέλια με ανοιχτό τζιπ, επίσκεψη στο Μουσείο Αμπέλου και Οίνου, γευσιγνωσία κρασιών με ντόπια τυριά και αλλαντικά στον προαύλιο χώρο της Μονής Αγίων Θεοδώρων είναι οι εμπειρίες που θα ζήσετε εδώ.  

Δοκιμάστε: Τρεις ετικέτες παράγονται στο οινοποιείο: «Ραψάνη», «Ραψάνη Επιλεγμένος» (Reserve) και «Ραψάνη Ειδικά Επιλεγμένος» (Grande Reserve). Η πρώτη ωριμάζει 6 μήνες σε βαρέλι και παλαιώνει 6 μήνες σε φιάλη, η δεύτερη 12 μήνες σε βαρέλι και 12 μήνες σε φιάλη και το Grande Reserve ωριμάζει 18 μήνες σε βαρέλι και παλαιώνει 18 μήνες σε φιάλη – όλες από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό.

Διαμονή: Στο χωριό λειτουργεί ο παραδοσιακός ξενώνας Βασίλης (τηλ. 24950-61002, www.rapsanihotel.gr), με απλά αλλά καθαρά δωμάτια, από 35 ευρώ το δίκλινο. Για περισσότερες επιλογές διαμονής θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον Πλαταμώνα και στους Νέους Πόρους.

Φαγητό και κρασί: Παλαιωμένη «Ραψάνη» από το οινοποιείο Τσάνταλη διαθέτει το Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω (Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο, τηλ. 23520-21300). Θα ταιριάξει γάντι με τον μαύρο χοίρο στιφάδο με δαμάσκηνα ή την καλοψημένη σπαλομπριζόλα.  – Λ. Κ.

|| Ραψάνη, τηλ. 23990-76100, www.tsantali.com. Το Rapsani Wine Adventure γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.


Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οινοποιείο Νέστωρ

Το παλάτι του βασιλιά Νέστορα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ., θυμίζει το κτίριο του Οινοποιείου Νέστωρ στον Πύργο Τριφυλίας. Περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, και εδώ παράγονται τα κρασιά της εταιρείας Νέστωρ, που αποτελεί σύμπραξη του Αγροτικού/Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ» και του οινοποιού-οινολόγου Σπύρου Λαφαζάνη. Εκτός από τα κρασιά Nestor και Avarino, εδώ παράγεται και το τσίπουρο Avarino, σε ένα υπερσύγχρονο αποσταγματοποιείο. Περιηγηθείτε στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης και στα κελάρια (δωρεάν), και δοκιμάστε τα κρασιά του μεσσηνιακού αμπελώνα.

Δοκιμάστε: Βάλτε στο ποτήρι το «Nestor Cabernet Sauvignon» με την πικάντικη γεύση και την πλούσια επίγευση, το λευκό «Avarino», από Trebbiano, Μοσχοφίλερο και Ροδίτη, και το τσίπουρο «Avarino» με την πλούσια γεύση.

Διαμονή: Οι κατοικίες του συγκροτήματος Πευκίδες (Μαραθούπολη, τηλ. 27630-61227, www.pefkides.gr) διαθέτουν κήπο, πισίνα, θέα στη θάλασσα, εξοπλισμένη κουζίνα και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 5 άτομα. Aπό 80 ευρώ. – Λ. Κ.

|| Πύργος Τριφυλίας, τηλ. 27630-41073, www.nestorwines.gr, Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-16.00, Σαββατοκύριακα και απογεύματα κατόπιν συνεννόησης.


Ν. EYBOIAΣ

Οινοποιείο Avantis

Βάλτε το κρασί στο… GPS-4

Κτήμα Avantis, το «βασίλειο» του ευβοϊκού Syrah. (Φωτογραφία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ)

Το «βασίλειο» του ευβοϊκού Syrah βρίσκεται μόλις 45 λεπτά από την Αθήνα και πέντε χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, στον Μύτικα. Η οικογένεια Μούντριχα συνδέεται με το κρασί με ιστορικούς δεσμούς, αφού ήδη από το 1830 είχαν αμπελώνες. Σήμερα, τα 200 στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα 13 κρασιά Avantis, στη θέση Αφράτι στην κεντρική Εύβοια, απολαμβάνουν ολοχρονίς τη δροσιά του όρους Δίρφυς.

Στο οινοποιείο η Λένγκα Γρηγοριάδου και ο Απόστολος Μούντριχας έχουν εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο οινοτουρισμού, για να μπορείτε να περάσετε εκεί όλη την ημέρα. Η ξενάγηση περιλαμβάνει βόλτα από τον χώρο παραγωγής και την κάβα των βαρελιών μέχρι το σύγχρονο εμφιαλωτήριο, με κατάληξη στο spa room. Εδώ βρίσκεται η φαρμακευτική σειρά Lenga, με προϊόντα περιποίησης τα οποία έχουν ως βάση τα σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν στην οινοποίηση. Κάθε Σάββατο, μια αισθητικός εφαρμόζει μίνι σταφυλοθεραπεία, χωρίς χρέωση. Η επίσκεψη στον αμπελώνα γίνεται μετά από συνεννόηση. Υπάρχουν τρεις επιλογές για οινογευσία, με πέντε, με οκτώ ή με οκτώ premium ετικέτες (5, 15 και 18 ευρώ αντίστοιχα). Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο θέλετε από τα κρασιά του κτήματος στο νέο wine bar του οινοποιείου.  – Ν. Δ.

Δοκιμάστε: Το «Κτήμα Avantis Syrah», που καθόρισε τον οινοποιό, όπως και τον «Άγιο Χρόνο», ετικέτα που έδωσε στον Απόστολο Μούντριχα τον τίτλο «γητευτής του Syrah».

Φαγητό και κρασί: Αν σας αρέσουν τα όστρακα, στην ψαροταβέρνα Ακρογιάλι (τηλ. 6983-039499) στη Νέα Λάμψακο θα γευτείτε ολόφρεσκα κυδώνια και γυαλιστερές που κομπλιμεντάρουν ιδιαίτερα το «Κτήμα Aβαντίς Λευκό». Αν γυροφέρνετε τη γαριδομακαρονάδα, η ετικέτα «Πλαγιές Γερακιών Ροζέ» είναι το κρασί που ταιριάζει γάντι.

|| Μύτικας Ληλαντίου, Χαλκίδα Ευβοίας, τηλ. 22210-55350, www.avantisestate.gr Δευτ.-Παρ. 10.00-17.00, Σάβ. 11.00-16.00 και Κυρ. 11.00-15.00.


Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

Βιοκλιματικό Οινοποιείο Παπαγιαννάκου

Βάλτε το κρασί στο… GPS-5

Το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου είναι το πρώτο βιοκλιματικό στην Ελλάδα. (Φωτογραφία: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ)

Συνέβαλε καθοριστικά στον επαναπροσδιορισμό και στην ανάδειξη του ιστορικού αμπελώνα πέριξ της πρωτεύουσας, γι’ αυτό και αξίζει με το παραπάνω να διανύσετε τα 40 χλμ. που χωρίζουν το κέντρο της Αθήνας από το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα (η χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας προσφέρει 25% ενεργειακή εξοικονόμηση), το οποίο διακρίθηκε μάλιστα στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του 2008 που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Ο οινοποιός Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι εκ των θεμελιωτών του αττικού αμπελώνα και πρεσβευτής της τοπικής ποικιλίας Σαββατιανό, από την οποία παράγει πέντε διαφορετικούς τύπους κρασιών. Κατόπιν συνεννόησης, μπορείτε να επισκεφτείτε τους γύρω αμπελώνες, να περιηγηθείτε στους χώρους παραγωγής στο οινοποιείο και στο κελάρι με τα βαρέλια, αλλά και να δοκιμάσετε κρασιά στον ατμοσφαιρικό χώρο γευσιγνωσιών ή στη βεράντα με θέα στους αμπελώνες. Ενδεικτικά, η ξενάγηση με 2 κρασιά στο μπαρ κοστίζει 8,50 ευρώ, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε και ξενάγηση με καθιστή γευσιγνωσία, που περιλαμβάνει πλατό τυριών/αλλαντικών, ενδεικτικά για 3 κρασιά στα 15 ευρώ και για 7 κρασιά στα 22 ευρώ.

Δοκιμάστε: Τη «Ρετσίνα» τους, που παραδίδει μαθήματα φινέτσας. Είναι τεχνηέντως «καρυκευμένη» με ρετσίνι από το δάσος του Κουβαρά και οινοποιημένη υποδειγματικά.

Φαγητό και κρασί: Στο Πόρτο Ράφτη, μπορείτε να απολαύσετε το κρασί σας μπροστά στη θάλασσα, είτε στο Φύκι φύκι (Λεωφ. Γρέγου 45, τηλ. 22990-76333) είτε στον Καλό Γιαλό (Αγ. Μαρίνας 13, τηλ. 22990-72342). Συνδυάστε στο πρώτο το «Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα» με ένα κριθαρότο θαλασσινών και στο δεύτερο ένα ολόφρεσκο ψάρι στα κάρβουνα με το Σαββατιανό από βαρέλι. – Ν. Μ.

|| Πούσι-Καλογέρι, Μαρκόπουλο, Αττική, τηλ. 22990-25206, www.papagiannakos.gr. Καθημερινά 09.00-16.00, πλην Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή