Wine bars και wine restaurants να τα πιεις στο ποτήρι

Wine bars και wine restaurants να τα πιεις στο ποτήρι

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΘΗΝΑ

1. Μπορείτε να περάσετε στο κελάρι του Oinoscent (Βουλής 45-47, τηλ. 210-3229374) ένα ολόκληρο απόγευμα, εξετάζοντας τις περισσότερες από 1.000 ετικέτες από όλο τον κόσμο που διαθέτει, ή να αφιερώσετε ένα βράδυ στο μπαρ παρατηρώντας τις ανταύγειες στο χρώμα του κρασιού σας, με τη βοήθεια εξειδικευμένου σομελιέ. Ο βραβευμένος οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης και η υπόλοιπη ομάδα των ειδικών προτείνουν ιδανικά ταιριάσματα κρασιού-φαγητού από το νέο μενού της κουζίνας τους.

Wine bars και wine restaurants να τα πιεις στο ποτήρι-1

Πάνω από 1.000 ετικέτες από όλο τον κόσµο κρύβει το κελάρι του Oinoscent.

2. Είναι στέκι για όσους θέλουν να ενημερώνονται για τις τάσεις του κρασιού και να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ποικιλιών και σπάνιων αμπελοτοπιών. Το Heteroclito (Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, τηλ. 210-3239406) θυμίζει γαλλικό μπιστρό, έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, αλλά σερβίρει μόνο ελληνικό κρασί. Δοκιμάστε εδώ φυσικούς οίνους (natural wines), τις ποικιλίες Κυδωνίτσα και Μαυροκουντούρα και πολλά ακόμα κρασιά περιορισμένης φήμης και παραγωγής, που θα σας συγκινήσουν.

3. Στο κομψό By the glass (Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, τηλ. 210-3232560) θα δοκιμάσετε σημαντικά ελληνικά κρασιά συνοδεία αξιόλογου μενού. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει περισσότερες από 300 ετικέτες, ωστόσο ένας από τους κύριους λόγους που θα έρθετε εδώ δεν είναι το πλήθος, αλλά η σπανιότητα, οι ειδικές εμφιαλώσεις και οι σπάνιες χρονιές σημαντικών ελληνικών κτημάτων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

4. Η λίστα που έχει φτιάξει ένας από τους πιο ταλαντούχους οινοχόους της χώρας δεν μπορεί παρά να κρύβει εκπλήξεις. Οι γνώστες του κρασιού θα τη διαβάσουν σαν ανάγνωσμα. Στο Paleo (Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ. 210-4125204) του Γιάννη Καϋμενάκη, θα βρείτε έναν άνθρωπο να σας λύσει τις απορίες, να σας προτείνει και να σας σερβίρει μερικά εξαιρετικά κρασιά στο πιο απροσδόκητο μέρος, σε μια παλιά αποθήκη του Πειραιά, δίπλα στην οποία λειτουργούν το πρωί συνεργεία αυτοκινήτων.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

5.  Μόλις έναν χρόνο ζωής συμπληρώνει το Oinovate (Συγγρού 5, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2314-013774), και όμως είναι εξαιρετικά ενημερωμένο. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Ατματζίδης έχει φτιάξει μια λίστα με περισσότερες από 100 ετικέτες, για μυημένους. Εδώ δεν θα βρείτε κρασιά που είναι της μόδας, αλλά ετικέτες-προτάσεις από έναν πολύ καλά διαβασμένο σομελιέ.

6. Η Μέθη (Εθνικής Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά, τηλ. 2310-482401) ξεκίνησε να λειτουργεί ως κάβα το 2000 από τον Τάσο Παρτάλη, ενώ εδώ και έξι χρόνια διαθέτει 400 και πλέον ετικέτες κρασιού από όλο τον κόσμο. Το 70% των κρασιών είναι ελληνικά. Οι επιλογές σε ποτήρι είναι 14 και ανανεώνονται κάθε δύο μήνες. Κάθε απόγευμα προσφέρουν aperitivo (ξεχωριστός κατάλογος με αφρώδη και μικρά πιατάκια για ταιριαστό τσιμπολόγημα), ενώ συχνά διοργανώνουν εκδρομές και γευσιγνωσίες για οινόφιλους, γνώστες ή για όσους ψάχνουν ένα χόμπι.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

7. Στην Πάτρα, στον πεζόδρομο της Φεραίου, το Bodegas (Ρήγα Φεραίου 147, τηλ. 2610-221113) σερβίρει στους θαμώνες του κρασί από την περιφέρεια της Πελοποννήσου, αλλά και όλη τη χώρα. Περισσότερες από 350 είναι οι επιλογές που προέρχονται από τον ελληνικό αμπελώνα, και μάλιστα από ελληνικές ποικιλίες. Οι τρεις ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει τόσο στον τοπικό αμπελώνα, παρουσιάζοντας τα κρασιά της Νεμέας και της Μαντινείας, όσο και σε άλλες σημαντικες προσπάθειες από όλη την Ελλάδα. Έχουν καταφέρει να βάλουν στη συλλογή τους δυσεύρετα μπουκάλια. Στο βάθος του καταστήματος υπάρχει οινοθήκη 2.500 φιαλών, οι οποίες παλαιώνουν σε ιδανικές συνθήκες. Τριάντα ετικέτες σερβίρονται σε ποτήρι και συνδυάζονται με κάποια πιάτα από το μεσογειακό μενού τους.

8.  Όχι από λίστα αλλά από έναν τοίχο με ράφια που φιλοξενούν περισσότερες από 120 φιάλες θα επιλέξετε το κρασί της αρεσκείας σας στην Καντοίνα (Ιθώμης 5, Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 2721-086000) στην Καλαμάτα. Το wine restaurant στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο του 1857. Σερβίρουν μόνο ελληνικές ποικιλίες και υποστηρίζουν τον τοπικό αμπελώνα. Αν ήδη σας αρέσουν ή αν θέλετε τώρα να γνωρίσετε τα κρασιά ήπιας οινοποίησης (natural και orange wines), εδώ θα βρείτε εξαιρετικά δείγματα από τους κυριότερους  Έλληνες εκπροσώπους. Το πιο σημαντικό: τα κρασιά, ανεξαρτήτως σπανιότητας ή παλαίωσης, πωλούνται σε τιμές κάβας και όχι εστιατορίου. Για κάθε φιάλη που θα παραγγείλετε, χρεώνεστε επιπλέον μόλις 7 ευρώ (ή 14 ευρώ για τις magnum). Καθημερινά, δώδεκα πιάτα φτιαγμένα με ντόπια υλικά ή και τοπικές συνταγές, όπως το ξεροσφέλι (τυρί) με καγιανά και παστό ή χειροποίητα ζυμαρικά, από τη μαγείρισσα Αγγελική Γρίβα.

9. Στα Ιωάννινα, το wine bar Δρύοινο (Γιοσέφ Ελιγιά 13 & Εθνικής Αντιστάσεως 20, τηλ. 26514-00158) στεγάζεται σε ένα παλιό εβραϊκό σπίτι και έχει θέα στον Μώλο. Έχοντας επιλέξει συνεργασίες με σημαντικά οινοποιεία από όλη την Ελλάδα, προσφέρει στους ντόπιους ελληνικά κρασιά από μια λίστα 150 ετικετών, που ανανεώνεται συνεχώς.

10. Το Κλίμαξ (Ηφαίστου 2 & Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2410-251108) με φόντο το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας αποτελεί ένα οινικό στολίδι για τη θεσσαλική πρωτεύουσα των αποσταγμάτων. Εδώ θα γευτείτε το τυρναβίτικο Μαύρο Μοσχάτο, σε κρασί, τσίπουρο ή παλαιωμένο απόσταγμα, αλλά και τη Λημνιώνα, μια ποικιλία γηγενή που ξαναφυτεύεται. Η κάβα του είναι πλήρης και σύγχρονη, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν τεκμηριωμένη άποψη για το κρασί και παρακολουθούν τα οινικά δρώμενα. Σημαντικές χρονιές, ειδικές εμφιαλώσεις, φιάλες magnum και σπουδαίες υπογραφές διεθνών οινολόγων σερβιρισμένα στα κατάλληλα ποτήρια.

Wine bars και wine restaurants να τα πιεις στο ποτήρι-2

Tαιριάξτε ένα Βιδιανό µε µεσογειακές νοστιµιές στo Βodegas, στο λιµάνι των Χανίων. (Φωτογραφία: Nikos Psathoyiannakis/www.nikospsathoyiannakis.com)

11. Ένας άνθρωπος που αγαπάει το κρασί είναι ο Νεχάντ Ουάλη, ο ιδιοκτήτης του Bodegas (Ακτή Κουντουριώτη 60, τηλ. 28210-36011). Στο λιμάνι των Χανίων, δυο βήματα από τη θάλασσα, επιδοθείτε σε δοκιμές του τοπικού αμπελώνα, με το ευχάριστο Βιδιανό σε γευστικά ταιριάσματα μεσογειακής κουζίνας.

12.  Για κρασί ανά χείρας σε μία από τις ωραίες αστικές ταράτσες του Ηρακλείου, όσο ακόμα το επιτρέπει ο καιρός. Το Think Tank (Ιδαίου Άντρου 7, τηλ. 2811-112954) προσφέρεται για να δοκιμάσετε εμφιαλώσεις και καλές χρονιές από τα οινοποιεία Δασκαλάκη, Λυραράκη, Πατεριανάκη, Διαμαντάκη και άλλα που δραστηριοποιούνται στον νομό Ηρακλείου.

13. Με θέα την αχανή πλατεία και τον ναό του Αγίου Μηνά στην ηρακλειώτικη Μινιατούρα (Αρχοντοπούλου & Μονής Οδηγητρίας 11, τηλ. 2810-334019) έχετε να επιλέξετε από 22 ετικέτες σε ποτήρι και άλλες τόσες σε φιάλη, που εκπροσωπούν τον πολλά υποσχόμενο αμπελώνα της Κρήτης. Ωραία μουσική και νόστιμοι μεζέδες παρέα με το κρασί.

14. Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου το Rewine (Τσαγρή 25-27, τηλ. 28310-50003) σερβίρει 25 μονοποικιλιακούς οίνους σε ποτήρι, ενώ οι μεγαλύτερες παρέες έχουν να επιλέξουν από μια λίστα με 250 διεθνείς ετικέτες. Συχνά διοργανώνουν παρουσιάσεις κτημάτων ή θεματικές βραδιές με φαγητό και κρασί.

Wine bars και wine restaurants να τα πιεις στο ποτήρι-3

Το Sphinx wine restaurant στεγάζεται σε ένα καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα, στην Οία της Σαντορίνης. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

15. Θα άξιζε να επισκεφτείτε το Sphinx wine restaurant (Οία Σαντορίνης, τηλ. 22860-71450) μόνο και μόνο για να σας διηγηθούν την ιστορία του υπέροχου κτιρίου που το στεγάζει, στη γειτονιά με τα καπετανόσπιτα. Θα έρθετε όμως και για τον πλούτο που κρύβει στο κελάρι του. Περισσότερες από 400 ετικέτες από όλο τον κόσμο με αξιόλογη εκπροσώπηση του τοπικού αμπελώνα και φιλοξενία πολλών αστέρων από τον ιδιοκτήτη Γιώργο Ψύχα.

16. Μια παρέα με όρεξη δημιούργησε πριν από τρία χρόνια το Oia Vineyart (Οία Σαντορίνης, τηλ. 22860-72046), με σκοπό να συστήσει στους επισκέπτες τον αμπελώνα του νησιού. Γι’ αυτό oι τέσσερις φίλοι-ιδιοκτήτες του άρχισαν να συλλέγουν όλες τις ετικέτες από τα οινοποιεία της Σαντορίνης. Μια «εμφιαλωμένη» εγκυκλοπαίδεια είναι η κάβα τους, με το σταφύλι της ποικιλίας Ασύρτικο σε όλες τις εκδοχές του: φρέσκο, παλαιωμένο, Νυχτέρι, γλυκό vinsanto από οκτώ έως και είκοσι ετών. Σερβίρουν ακόμα Αηδάνι, Αθήρι και Μαυροτράγανο, μαζί με ταιριαστούς μεζέδες από μικρούς παραγωγούς των Κυκλάδων.

17. Η λίστα του Οινοχώρου (Πλ. Πρωτοδικείου, Χώρα Νάξου, τηλ. 22853-01507) στη Νάξο έχει δημιουργηθεί χάρη στην προσωπική επαφή του Κωνσταντίνου Μακρυδημήτρη με παραγωγούς των Κυκλάδων. Οινοπαραγωγός και ο ίδιος, εκτός από τις 150 διαθέσιμες ετικέτες και τις 20-30 επιλογές σε ποτήρι, σερβίρει και το δικό του Τρανάμπελο, για ένα χαρμάνι blanc de noir (δηλαδή παραγωγή λευκού κρασιού από κόκκινο σταφύλι) από τις γηγενείς ποικιλίες Ποταμίσια, Μονεμβάσια και Μανδηλαριά. Πλατό με ιδιαίτερα κυκλαδίτικα τυριά από μικρά τυροκομεία της Νάξου και των γύρω νησιών θα συνοδεύσουν το κρασί σας.

18. Κοντά στο Λιθόστρωτο, τον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά βρίσκεται το Οίνοψ (Λεωφόρος Βεργωτή & Ιθάκης 1, τηλ. 26710-27446). Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Βαγγελάτος υποστηρίζει τον κεφαλονίτικο αμπελώνα με το ιδιαίτερο terroir και έχει αποφασίσει να σερβίρει το μεγαλύτερο μέρος της κάβας του σε ποτήρι. Εδώ θα βρείτε πολλά ΠΟΠ και μονοποικιλιακά κρασιά του νησιού, αλλά και της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή