Μια μέρα στο μουσείο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φαινόμενα απατούν

Πόσο δύσκολο είναι να χακάρεις τον εγκέφαλό σου; Μια βόλτα στο νέο μουσείο των ψευδαισθήσεων θα σου μάθει να μην πιστεύεις (πάντα) στα μάτια σου. Αν σου αρέσουν οι σπαζοκεφαλιές, αν νιώθεις ότι τα παιχνίδια ευφυΐας σε προκαλούν και οι οφθαλμαπάτες σε εξιτάρουν, εδώ θα μπεις σε ένα δωμάτιο όπου θα χάσεις την ισορροπία σου, εσύ και ο φίλος σου θα γίνετε «ένα» με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, θα σερβιριστεί γεύμα με κυρίως πιάτο το… κεφάλι σου και θα επιχειρήσεις να λύσεις έναν σωρό γρίφους. Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο – για να καταλαβαίνεις τι είναι πραγματικότητα και τι οφθαλμαπάτη.

|| Μουσείο των Ψευδαισθήσεων, Ερμού 119 (είσοδος από Άστιγγος 12), Μοναστηράκι, τηλ. 210-3238065, www.museumofillusions.gr. Καθημερινά 10.00-22.00, εισιτήριο 9 ευρώ/άτομο, 6 ευρώ (έως 18 ετών), 7 ευρώ (φοιτητές), 23 ευρώ (οικογενειακό με έως 2 παιδιά).


Ένας κόσμος από κούκλες

Μια μέρα στο μουσείο-1

Μαριονέτες από όλο τον κόσμο στη μόνιμη έκθεση «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα». (Φωτογραφία: ΕΥΤΥΧΙΑ ΡΑΝΤΟΥ)

Στο κουκλοθέατρο της Αφρικής παίκτες και θεατές χωρίζονται μόνο με μια γραμμή ζωγραφισμένη στο πάτωμα, στην Κίνα οι κουκλοπαίκτες είναι πολύ λίγοι, γιατί, εκτός από τους διαλόγους των παραστάσεων και τα λαϊκά τραγούδια, πρέπει να ξέρουν να τραγουδούν και όπερα, ενώ στην Ινδία οι μαριονέτες ήταν ανέκαθεν μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, οι οποίοι έφτιαχναν αυτοσχέδιες παραστάσεις στα διαλείμματα από τις γεωργικές τους εργασίες. Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από την ιστορία του κουκλοθέατρου μαθαίνουμε στη μόνιμη έκθεση «Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα», που ετοιμάζουν οι τελειόφοιτοι του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο, ανοίγοντας μια εντυπωσιακή συλλογή από κούκλες θεάτρου απ’ όλο τον κόσμο στο κοινό. «Υπάρχει ένας κόσμος μαγικός, που βλέπουν τα παιδιά και έχουν ξεχάσει οι μεγάλοι», λέει η συλλέκτρια Μαιρηβή Γεωργιάδου, θέλοντας να ανατρέψει το στερεότυπο ότι το κουκλοθέατρο απευθύνεται μόνο σε ανήλικο κοινό. Για τον λόγο αυτόν, στο πλαίσιο των εγκαινίων του μουσείου, που αποτελεί το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις, κατάλληλες για μικρά και μεγάλα παιδιά.

|| Το θέατρο στ’ ακροδάχτυλα, «Εργαστήρι Μαιρηβή» Κουκλοθέατρο, Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5222181, 6942-420062. Ανοιχτά κάθε Πέμπτη 14.00-20.00. Εγκαίνια: 12 Οκτωβρίου 2018. Για το τριήμερο 13-15/10 έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο. Για πληροφορίες αλλά και αναλυτικά τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων, www.mairivi.gr


Όλα για την μπίλια

Μια μέρα στο μουσείο-2

Περισσότερα από 100  παιχνίδια σάς περιμένουν στο Μουσείο Φλίπερ. (Φωτογραφία: Vangelis Aragiannis)

 

Είτε το φλίπερ είναι η παιχνιδομηχανή των νεανικών σου χρόνων είτε δεν έχεις παίξει ποτέ, το νέο και μοναδικό ελληνικό Μουσείο Φλίπερ θα ξυπνήσει τον πιτσιρικά μέσα σου. Περισσότερα από 100 παιχνίδια αναβοσβήνουν ολοζώντανα, με τα εντυπωσιακά φουτουριστικά ταμπλό τους και τις οθόνες led να δείχνουν το σκορ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι δεν μένεις μόνο στο χάζι. Όλα τα κομμάτια της συλλογής, κατασκευασμένα κατά βάση στην Αμερική από εταιρείες όπως η Williams, η Atari, η Gottlieb κ.ά., από το 1957 έως το 2007, είναι πλήρως αποκατεστημένα από λειτουργικής άποψης. Τραβάς τον μοχλό που εκτοξεύει τη μεταλλική μπίλια στο δαιδαλώδες σύμπαν γεμάτο λαμπιόνια και εκπλήξεις, στοχεύεις και καθοδηγείς την μπίλια με δεξιοτεχνία χρησιμοποιώντας τα πλαϊνά κουμπιά ή χτυπάς με τις ρακέτες. Αν όλα πάνε καλά και πετύχεις τον στόχο, οι πόντοι είναι δικοί σου.

Στο μουσείο τα παιχνίδια δεν λειτουργούν με κερματοδόχο, γεγονός που αλλάζει την ψυχολογία του παίκτη. «Παλιά έπεφταν “σφαλιάρες”, μέχρι και κλοτσιές, στα μηχανήματα (σ.σ.: για να πάρεις πίσω την μπίλια σου και να συνεχίσεις). Όταν υπάρχει χρήμα, υπάρχει και άγχος. Εδώ το φλίπερ είναι πιο φιλικό στον παίκτη, χωρίς στρες, μόνο διασκέδαση, παίζεις και ξαναπαίζεις», λέει ο Μάκης Γκουντάρας, ένας εκ των ιδιοκτητών, ο οποίος είναι τεχνικός φλίπερ όλη του τη ζωή και αναλαμβάνει την καθημερινή συντήρηση των μηχανημάτων.

Μαζί με τον Πάνο Μπίταρχα, έτερο ιδιοκτήτη του μουσείου, έβγαλαν τα φλιπεράκια που έπαιζαν οι παππούδες μας από αποθήκες «ουφάδικων» και λεσχών, έβαλαν αγγελίες για να αγοράσουν από ιδιώτες, ενώ ένα από τα πιο σπάνια κομμάτια της συλλογής βρέθηκε σε ψητοπωλείο στην Κρήτη.

Πλέον μπορείς να παίξεις με τις ώρες φλίπερ με θέμα το Διάστημα, τους Guns ’n’ Roses, την οικογένεια Άνταμς, το Playboy και άλλα πολλά, που δημιουργήθηκαν ακολουθώντας την επικαιρότητα κάθε εποχής.

|| Μουσείο Φλίπερ, Μακρή 2 και Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, τηλ. 210-9245958. Ανοιχτά 10.00-23.00, ημερήσιο εισιτήριο 10 ευρώ, πρόσβαση και σε ΑμεΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή