Τέχνη… αντεργκράουντ

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποκύημα της φαντασίας σουρεαλιστή καλλιτέχνη μοιάζει, εξωτερικά τουλάχιστον, το νέο μουσείο σύγχρονης τέχνης Amos Rex, που άνοιξε στα τέλη Αυγούστου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Αν και χτισμένο υπογείως, δεσπόζει στη μέση της πλατείας Lasipalatsi χάρη στους πέντε θολωτούς φεγγίτες του, που προεξέχουν από το έδαφος σαν μάτια που έχουν πεταχτεί από τις κόγχες. Με αυτόν τον σχεδιασμό το αρχιτεκτονικό γραφείο JKMM θέλησε να κινήσει την περιέργεια των περαστικών για το τι κρύβεται κάτω από τη γη, στον εκθεσιακό χώρο των 2.200 τ.μ.

Τέχνη… αντεργκράουντ-1

Φωτογραφία: Tuomas Uusheimo

Αποτελώντας ουσιαστικά την εξέλιξη του ιδιωτικού μουσείου τεχνών Amos Anderson, που από το 1965 έως το 2017 φιλοξενούσε την προσωπική συλλογή Φινλανδού συλλέκτη, το νέο μουσείο φιλοδοξεί να γίνει ένα σταυροδρόμι των τεχνών. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται το Lasipalatsi, το κτίριο φινλανδικού μοντερνισμού του 1936, που έχει δώσει το όνομά του στην πλατεία και στεγάζει το Κέντρο Κινηματογράφου και MME, καθώς επίσης ο ιστορικός κινηματογράφος Bio Rex (εξ ου και Amos Rex). amosrex.fi

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή