Ζανζιβάρη: Όλοι θέλουν λίγο παράδεισο

Ζανζιβάρη: Όλοι θέλουν λίγο παράδεισο

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάνος Κούρος, FIT Planning Manager στο ταξιδιωτικό γραφείο Smile Acadimos, μας εξηγεί γιατί αγαπά τη Ζανζιβάρη.

Άγνωστη, εναλλακτική, εξωτική, βγαλμένη από καρτ ποστάλ μιας άλλης εποχής, η Ζανζιβάρη είναι ένας τροπικός παράδεισος σπάνιας ομορφιάς στην ανατολική πλευρά της Αφρικής, με παραλίες από λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, που την καθιστούν την καλύτερη επιλογή για εξωτικές διακοπές.

Η πιο έντονη στιγμή που έζησα την τελευταία φορά που ταξίδεψα στη Ζανζιβάρη ήταν όταν επισκέφτηκα τα χωριά της με την πλούσια φύση. Πέτρινα μικρά σπιτάκια, παιδιά με χαμογελαστά πρόσωπα να σου φωνάζουν «jumbo» (που σημαίνει «γεια»), γυναίκες να κουβαλούν φρούτα και κοκοφοίνικες στο κεφάλι και η πιο χαρακτηριστική εικόνα ήταν οι ντόπιοι με τα ποδήλατα, που ζουν σήμερα μια ήσυχη και φτωχική ζωή και, παρά τις δυσκολίες, είναι από τους πιο χαμογελαστούς λαούς που έχω συναντήσει.

Δεν είναι όμως αυτές οι μοναδικές εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό. Είναι και η αγαπημένη μου βόλτα, καθώς δύει ο ήλιος, στους κήπους Forodhani. Δίπλα στη θάλασσα, στην προκυμαία, κάθε βράδυ στήνεται εδώ μια νυχτερινή αγορά τροφίμων, όπου σερβίρονται γευστικότατα τοπικά εδέσματα, όπως θαλασσινά, γλυκοπατάτες, κέικ μπαχαρικών ή η τοπική πίτα με γέμιση από κιμά, αυγό, μαγιονέζα, κρεμμύδι και τσίλι. Δεν υπάρχει ιδανικότερος τρόπος να κλείσεις τη μέρα σου από το να συνδυάσεις την αγαπημένη σου μπίρα με σουβλάκια χταποδιού και γαρίδας, βουτηγμένα σε πάστα ταμάρινδου.

Ζανζιβάρη: Όλοι θέλουν λίγο παράδεισο-1

Βόλτα στα στενά της Λίθινης Πόλης. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Μία από τις πιο ωραίες αναμνήσεις που έχω από τη Ζανζιβάρη είναι η βόλτα στην παλιά συνοικία της Πόλης (Zanzibar City), που είναι γνωστή ως «Λίθινη Πόλη». Παραμένει ίδια και απαράλλαχτη εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Άφησα τον εαυτό μου να «χαθεί» στον λαβύρινθο από τις λιθόστρωτες αυλές, τα δαιδαλώδη σοκάκια και τα πεζοδρόμια με τα παλιά αραβικά παλάτια και αρχοντικά, που προξενούν τον ίλιγγο με τις θεόρατες σκαλιστές, ξύλινες πόρτες τους. Με ενθουσίασε επίσης η χαοτική αγορά Darajani με τα φρέσκα φρούτα, τους λόφους μπαχαρικών, αλλά και τις μαγειρεμένες λιχουδιές. Ξεδιψώντας με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό ζαχαροκάλαμου, απόλαυσα στη συνέχεια το μεθυστικό άρωμα του δυνατού αραβικού καφέ και δεν σταμάτησα να παρατηρώ τα εντυπωσιακά τζαμιά και τα καταστήματα με τα πολύχρωμα υφάσματα.

Γεμάτο μυρωδιές είναι το ταξίδι στη Ζανζιβάρη. Η περιπλάνηση ανάμεσα στις φυτείες βανίλιας, λεμονόχορτου, κύμινου και κουρκουμά είναι μια μοναδική εμπειρία που σε μυεί στην ιστορία μπαχαρικών του τόπου. Σας προτείνω όμως, ειδικά αν αγαπάτε τη θάλασσα, να επισκεφθείτε και το θαλάσσιο πάρκο στο νησάκι Mafia, νότια της Ζανζιβάρης. Περιβάλλεται από κοραλλιογενή ύφαλο και φιλοξενεί πάνω από 460 είδη ψαριών και 5 είδη θαλάσσιων χελωνών. Κάνοντας κατάδυση με μάσκα στον ύφαλο, θα δείτε εικόνες σπάνιας ομορφιάς και θα κολυμπήσετε παρέα με τα υπέροχα πλάσματα του ωκεανού.

Μη χάσετε επίσης την ευκαιρία να κάνετε απογευματινή βόλτα με ιστιοπλοϊκό. Θα δείτε τον ορίζοντα να βάφεται με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος και την ακτογραμμή της Λίθινης Πόλης να φωτίζεται.

Για το τέλος αφήνω, τι άλλο; Την ξεκούραση και την απόλυτη χαλάρωση, που όλοι αποζητούν στις διακοπές τους. Οι τροπικές κοραλλένιες παραλίες του νησιού χαρακτηρίζονται από πυκνή βλάστηση, έχουν γαλαζοπράσινα νερά, κατάλευκη άμμο και κοκοφοίνικες. Προσφέρουν την «απόλυτη» ταξιδιωτική εμπειρία στον Ινδικό ωκεανό, σ’ έναν θαυμάσιο προορισμό για τους λάτρεις των καταδύσεων και των πάσης φύσεως θαλάσσιων αθλημάτων. Η Ζανζιβάρη είναι ένα καταφύγιο «μαγείας» και ρομαντισμού, ένας προορισμός για όλους όσοι θέλουν απλώς να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα πίνοντας κοκτέιλ σε μοναδικά resorts, ξαπλωμένοι σε αιώρες, απολαμβάνοντας το αιώνιο καλοκαίρι.

|| Το ταξιδιωτικό γραφείο Smile Acadimos διοργανώνει ατομικά και γαμήλια ταξίδια στη Ζανζιβάρη. Πληροφορίες: smileacadimos.gr, τηλ. 210-3738000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή