Aτζέντα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ //

ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ [ΕΩΣ 20/01/2019]

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει ένα αφιέρωμα σε έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης, τον Αλέξανδρο Ιόλα (1907-1987). H έκθεση με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» αναδεικνύει τη δικτύωσή του με πολύ διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπως οι Giorgio de Chirico, Man Ray, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Victor Brauner, Τάκις, Amedeo Modigliani, Andy Warhol κ.ά. Αντισυμβατικός, λάτρης των πολιτισμών του κόσμου από την αρχαιότητα και την Αναγέννηση έως τη σύγχρονη δημιουργία, ένωσε τον χορό με τις εικαστικές και τη ζωγραφική με τις παραστατικές τέχνες.

mmca.gr


// ΡΩΜΗ //

ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ [ΕΩΣ 03/02/2019]

Aτζέντα-1

O Pablo Picasso είδε για πρώτη φορά τα γλυπτά του Λορέντσο Μπερνίνι στη Βίλα Μποργκέζε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ρώμη το 1917. Μάλιστα, του άσκησαν τέτοια επιρροή, που καθόρισαν και τη δική του καλλιτεχνική πρακτική. H έκθεση «Picasso, La Scultura» στην Galleria Borghese παρουσιάζει 56 γλυπτά του δημιουργού από την περίοδο 1905–1964.

galleriaborghese.beniculturali.it


// KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ //

ΕΡΓΑ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΌΝ [έως 11/11/2018]

Aτζέντα-2

Τη στιγμή που η γλυπτική αναζητούσε νέους τρόπους να εκφραστεί, ο Βρετανός Anthony Cragg (1949-) συνέδεε τα βασικά στοιχεία της –μάζα, υλικό, κλίμακα– με ιδέες της εποχής του. Μέσα όμως στο τεράστιο σύμπαν από τρισδιάστατους όγκους που δημιούργησε αναγνωρίζει κανείς την ιστορία της γλυπτικής. Η έκθεση «Human Nature» του Istanbul Modern στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε στο Beyoglu, καθώς το κτίριο στο Karaköy για τα επόμενα τρία χρόνια θα βρίσκεται υπό αναμόρφωση.

istanbulmodern.org


// ΦΑΝΤΟΥΤΣ //

ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ [ΑΠΟ 09/11/2018 ΕΩΣ 17/03/2019]

Aτζέντα-3

Το Hilti Art Foundation Extension, που λειτουργεί από το 2015, αποτελεί επέκταση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λιχτενστάιν, στο ομώνυμο κρατίδιο. Οι μορφές και τα υλικά των κτιρίων αντικατοπτρίζουν τους δεσμούς των δύο ιδρυμάτων, ωστόσο με την έκθεση «Rosso, Klee, Sonnier & more» επιβεβαιώνουν ακόμα μία φορά τη συνοχή τους και στο περιεχόμενο. Παρουσιάζονται έργα των Picasso, Klee, Matisse κ.ά. δίπλα σε εκείνα των Mondrian, Kandinsky, Giacometti, κ.ά. από τις πλούσιες συλλογές τους.

hiltiartfoundation.li


// ΛΟΝΔΙΝΟ //

SO CHIC! [έως 10/01/2019]

Aτζέντα-4

Michele Morgan photographed by Ernest Bachrach, 1939

Ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους, η μόδα της δεκαετίας του 1930 άλλαζε, ακολουθώντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής. Μετάξι και αέρινες φόρμες έδωσαν τη θέση τους στην πρακτικότητα, καθώς οι γυναίκες άρχισαν να βγαίνουν στον επαγγελματικό στίβο. Η έκθεση «Night and Day: 1930s Fashion and Photographs» στο Fashion and Textile Museum διερευνά τη «νέα» γυναικεία σιλουέτα μέσα από φωτογραφίες των αστέρων του κινηματογράφου που υπερασπίστηκαν το ύφος της εποχής.

ftmlondon.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή