«Καλλιεργημένο» περιβάλλον

«Καλλιεργημένο» περιβάλλον

41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος ιστορικός και φιλόσοφος Φρανσουά Μαρί Αρουέ, κατά κόσμον Βολταίρος, υποδεχόταν στο κάστρο του στη Φερνέ, κοντά στα γαλλοελβετικά σύνορα, τους εκφραστές του Διαφωτισμού.

Το château είχε αναμορφωθεί πλήρως από τον ίδιο μεταξύ 1758 και 1766. Στα χρόνια μετά τον θάνατό του, έπιπλα και έργα τέχνης μεταφέρθηκαν ή πουλήθηκαν, ενώ δραστικές επεμβάσεις έγιναν και στους χώρους.

Ωστόσο, οι τελευταίοι ιδιοκτήτες του, Claude-Marie David-Missilier (έως το 1847) και Émile Lambert  (έως το1897), προσπάθησαν να επαναφέρουν το κάστρο όπως ήταν την εποχή που ζούσε εκεί ο μεγάλος στοχαστής, δημιουργώντας τον πρώτο ιστορικό χώρο στη Γαλλία αφιερωμένο στη μνήμη του.

Από το 1999 ανήκει στο κράτος και μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του άνοιξε ξανά για το κοινό, που μπορεί πια να θαυμάσει από κοντά μοναδικά αντικείμενα από τις συλλογές του Βολταίρου, όπως πίνακες, πολυθρόνες Louis XV, ταπισερί, κ.ά. chateau-ferney-voltaire.fr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή