Kίεβο by locals

6' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανική μπίρα σε γενναίες δόσεις, ένα αλλιώτικο αστικό πάρκο και το παζάρι που εμπιστεύονται οι hipsters της πόλης.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ BOTAN

Vozdvyzhens’ka Street 9-19

Tηλ. +380-442270051

Καθημερινά 10.00-22.00

Μηνιαία κάρτα: 12 ευρώ

Δίπλα στο Podil, μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες του Κιέβου, εκτείνεται η περιοχή Vozdvizhenska. Μετά την πρόσφατη ανάπλασή της, προσφέρεται για κάθε είδους δραστηριότητα: φαγητό, ποτό, κ.ά. Εδώ βρίσκεται η ιδιωτική βιβλιοθήκη Botan, που είναι ανοιχτή για το κοινό. Στους δύο ορόφους της υπάρχει ένα μικρό καφέ και αρκετοί χώροι για χαλάρωση –θα βρείτε μάλιστα μια αιώρα, ό,τι πρέπει για έναν σύντομο αναζωογονητικό υπνάκο–, διάβασμα και δουλειά. Ενημερωθείτε από τη σελίδα τους στο Facebook για τις εκδηλώσεις, καθώς γίνονται συναντήσεις με συγγραφείς, διαλέξεις με ποικίλες θεματικές, κ.ά. 

Olena Ardatova


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ-ΜΠΑΡ-ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ZAPAH SOLI

Saksahanaskoho 83

Καθημερινά 10.00-00.00

Ταρτάρ τόνου: 9 ευρώ

Εστιατόριο, μπαρ και αρτοποιείο όλα σε ένα. Θα σας συμβούλευα να πάτε για πρωινό. Φτιάχνουν αυγά με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους, ενώ το πλουσιοπάροχο μενού περιλαμβάνει επίσης τηγανίτες, πατέ, προσούτο,  πέστο, γουακαμόλε, φρεσκοψημένα κρουασάν, καφέ, χυμούς. Τι άλλο να επιθυμήσει κανείς; Όλα τα είδη του αρτοποιείου πωλούνται σε πακέτο. Στο μπαρ θα βρείτε κλασικά κοκτέιλ, αλλά και τα σπέσιαλ του μπάρμαν.

Olena Ardatova


Kίεβο by locals-1

Το κατάστημα της εταιρείας Kachorovska Atelier διαθέτει κι ένα όμορφο και φιλόξενο καφέ.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ – ΚΑΦΕ KACHOROVSKA NA LVA

Velyka Vasylkivska Street 14

Tηλ. +380-979879900

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00

Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

Ομελέτα: 2 ευρώ

Αυτό το μέρος δεν το συναντά κανείς συχνά. Στο κατάστημα με παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ της ουκρανικής εταιρείας Kachorovska Atelier λειτουργεί και καφετέρια, όπου θα έρθετε για πρωινό, μεσημεριανό ή καφέ. Στη μικρή του κουζίνα παρασκευάζονται νόστιμες σαλάτες, σούπες, σάντουιτς, ομελέτες, κρουασάν κ.ά. Όσο για τις αγορές σας, μπορείτε να διαλέξετε δερμάτινα είδη από το κατάστημα ή να παραγγείλετε online ένα μοναδικό κομμάτι για εσάς.

Olena Ardatova


Kίεβο by locals-2

Το Σπίτι με τις Χίμαιρες. (Φωτογραφία: Shutterstock)

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΜΑΙΡΕΣ

Bankova Street, 10

Καθημερινά 09.00-21.00

Δωρεάν

Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένα εντυπωσιακό αρ νουβό κτίριο που φέρει την υπογραφή του Πολωνού αρχιτέκτονα Βλαντισλάβ Γκοροντέτσκι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «Γκαουντί του Κιέβου». Το Σπίτι με τις Χίμαιρες βρίσκεται απέναντι από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το Maidan (πλατεία Ανεξαρτησίας). Πήρε την ονομασία του από τα γλυπτά-Χίμαιρες που κοσμούν τα αετώματα και τις στέγες του, ανάμεσα σε γοργόνες, ρινόκερους, βατράχους, κ.ά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον θρύλο, ένα από αυτά τα πλάσματα έχει ξεχωριστές ικανότητες: αν καταφέρετε να ανακαλύψετε τον κροκόδειλο ανάμεσά τους, θα πραγματοποιηθεί μια ευχή σας. Ένας άλλος λέει ότι ο αρχιτέκτονας δημιούργησε αυτό το τρομακτικό σύμπλεγμα για να θρηνήσει τον θάνατο της κό του, που πνίγηκε στα νερά του Δνείπερου.

Serhii Huleikov


Kίεβο by locals-3

Στην παμπ Solomyanska Brovarnya θα πιείτε ουκρανικές μπίρες. (Φωτογραφία: Shutterstock).

ΠΑΜΠ SOLOMYANSKA BROVARNYA

Solomyanska sqr., 2b

Tηλ. +380-442480777

Κυριακή-Πέμπτη 12.00-00.00,

Παρασκευή-Σάββατο 12.00-02.00

Μπίρα 0,3 lt: 0,70 ευρώ

Aν θέλετε να γευτείτε μπίρα από ντόπιες ζυθοποιίες, πρέπει να επισκεφτείτε την παμπ Solomyanska Brovarnya. Η περιοχή όπου βρίσκεται είναι εκτός κέντρου και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι θαμώνες είναι επιχειρηματίες που έρχονται να συζητήσουν για δουλειά πίνοντας μια δροσερή μπίρα. Αρχικά, σας σερβίρουν μια επιλογή από 6 σε μικρά ποτήρια δοκιμής, για να διαλέξετε ποια προτιμάτε. Το φαγητό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά θα συνοδεύσει ικανοποιητικά το ποτό σας.

Anton Degtiarov


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ G13 PROJECT STUDIO

Baltiyskiy per, 23

Tηλ. +380-667766640

Τρίτη και Πέμπτη-Παρασκευή 12.00-21.00

Τετάρτη 12.00-02.00, Σάββατο 18.00-06.00, Κυριακή 15.00-21.00

Πρόκειται για έναν μοναδικό χώρο, ο οποίος στεγάζεται στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου γυαλικών. Κάτω από την ίδια στέγη διαφορετικές χρήσεις αναμειγνύονται και συνυπάρχουν δημιουργικά: στούντιο κινηματογράφησης, χώρος συνεργατικής εργασίας με δωρεάν Wi-Fi και αυλή (τους καλοκαιρινούς μήνες). Διοργανώνονται workshops και εικαστικές εκθέσεις και σε εβδομαδιαία βάση μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με DJs, σνακ και κοκτέιλ. Τα πάρτι γίνονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, με διάσημους προσκεκλημένους, Ουκρανούς αλλά και  ξένους. Παρότι βρίσκεται μακριά από το κέντρο, αξίζει να το επισκεφτείτε, για να δείτε έναν από τα καλύτερους χώρους σύγχρονης τέχνης της πόλης, ο οποίος μάλιστα φτιάχτηκε από μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων και όχι από κάποιον γνωστό αρχιτέκτονα.

Anton Degtiarov


ΜΠΑΡ THE BLACK CAPTAIN

Velyka Zhytomyrska Street 13

Καθημερινά 10.00-22.00

Σφηνάκι βότκα: 0,20 ευρώ

Ο Μαύρος Καπετάνιος είναι ένα από τα καλά κρυμμένα στέκια της νυχτερινής ζωής του Κιέβου. Υπήρξε «Μέκκα» των φτωχών καλλιτεχνών και των φοιτητών στην περιοχή της Peyzazhna Alley για περισσότερο από μία δεκαετία. Άνοιξε ως κάβα, αλλά σύντομα άρχισε να πουλά ποτά με το ποτήρι, λόγω της μεγάλης ζήτησης. Με τα χρόνια, τα ράφια αντικαταστάθηκαν με τραπέζια και σήμερα είναι ένα μπαρ στο οποίο πρέπει να κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε γλυκό κρασί της Κριμαίας και ουκρανικό μηλίτη. Ανάμεσα στους θαμώνες του θα δείτε καλλιτέχνες, ποιητές, τηλεοπτικά πρόσωπα, κ.ά. Δεν υπάρχει ταμπέλα με το όνομα στην είσοδο, θα το καταλάβετε από την πανοπλία ενός ιππότη στο παράθυρο.

Serhii Huleikov


Kίεβο by locals-4

 Το κρεματόριο στο Πάρκο Μνήμης. (Φωτογραφία: Shutterstock).

ΠΑΡΚΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΙΕΒΟΥ

16, Baikova Str.

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Αυτό το παράξενο νεκροταφείο είναι το έργο ζωής ενός ζεύγους καλλιτεχνών, των Ada Rybachuk και Vladimir Melnichenko. Οι δυο τους θέλησαν να δημιουργήσουν ένα πάρκο μνήμης, όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πενθήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και να θυμηθούν ότι ο θάνατος αποτελεί κομμάτι της ζωής. Η κατασκευή του, που στην ουσία τα έβαλε με τη σοβιετική γραφειοκρατία, διήρκεσε από το 1968 έως το 1981. Το κτίριο του κρεματορίου παραπέμπει σε φλόγα και είναι από τσιμέντο, ενώ ο περιβάλλων χώρος ηρεμεί τον επισκέπτη.

Alex Bykov


ΠΑΖΑΡΙ LESNOY

Σταθμός μετρό Lesnaya

Αντικείμενα: από 0,30 ευρώ

Στα δρομάκια γύρω από τον σταθμό του μετρό Lesnaya υπάρχει μια αγορά με μεταχειρισμένα ρούχα. Δεν αναφέρομαι στα υπόστεγα που μοιάζουν με καταστήματα και έχουν επιγραφές του τύπου «φθηνά ρούχα από την Ευρώπη», τα οποία όμως ήρθαν ως ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό, πλύθηκαν και τώρα περιμένουν στις κρεμάστρες για αγοραστές. Στο παζάρι Lesnoy σας περιμένουν τεράστιες στοίβες με ρούχα, ανακατεμένα και μάλλον βρόμικα. Αν δεν φοβάστε να λερώσετε τα χέρια σας, μπορεί να ανακαλύψετε εδώ πραγματικά διαμάντια. Οι hipsters της ουκρανικής πρωτεύουσας έρχονται για να προμηθευτούν μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της γκαρνταρόμπας τους. Για μένα είναι σαν κυνήγι θησαυρού. Το επισκέπτομαι κάθε τόσο και μπορεί να φύγω με ένα επώνυμο τζάκετ που μου έχει κοστίσει μόλις λίγα ευρώ.

Alex Bykov


Kίεβο by locals-5

Η οδός Andriyivskiy θεωρείται η «Μονμάρτρη του Κιέβου». (Φωτογραφία: Shutterstock).

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Andriyivskyy descent 23

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Η οδός Andriyivskiy ή αλλιώς η «Μονμάρτρη του Κιέβου» είναι από τα πιο δημοφιλή και όμορφα μέρη της πόλης. Θα εντυπωσιαστείτε από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, τους λόφους, τα ιστορικά κτίρια, τα καφέ, τις όμορφες μυστικές αυλές. Αυτά όμως τα βλέπουν όλοι. Για εσάς έχω και κάτι ξεχωριστό: Περνώντας την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, στρίψτε δεξιά και θα βρεθείτε σε ένα ήσυχο δρομάκι, που είναι γνωστό ως «ο δρόμος των καλλιτεχνών». Θα δείτε έργα τέχνης, αλλά και το πολύ ιδιαίτερο κτίριο της γκαλερί D12. Συνήθως είναι κλειστή, αλλά συχνά οργανώνει παζάρια και τότε μπορεί να αγοράσει κανείς ρούχα, φαγητά και πολλά άλλα. Προσπερνώντας την γκαλερί, θα δείτε το τελεφερίκ· το σκηνικό είναι ιδανικό για να θαυμάσετε τη θέα και να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες.

Elena Shcherbak

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή