Κοσμάς | Aρκαδία: Το μπαλκόνι του Πάρνωνα

Κοσμάς | Aρκαδία: Το μπαλκόνι του Πάρνωνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κοσμάς προσεγγίζεται είτε μέσω Σπάρτης είτε μέσω Λεωνιδίου. Ο πρώτος δρόμος είναι συντομότερος, ο δεύτερος όμως πάει κόστα κόστα, παράλληλα με τις ακτές της ανατολικής Πελοποννήσου, και είναι μακράν πιο ατμοσφαιρικός. Αν επιλέξετε τη δεύτερη διαδρομή, έχετε κατά νου ότι από το Λεωνίδιο μέχρι τον Κοσμά (30 χλμ. απόσταση) θα περάσετε πολλές απανωτές στροφές, γι’ αυτό όσοι ζαλίζεστε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για μια μικρή ταλαιπωρία.

Χτισμένος σε υψόμετρο 1.150 μ., στις πλαγιές του νοτιοανατολικού Πάρνωνα, ανάμεσα σε ψηλά έλατα, ο Κοσμάς είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός με καμιά τριανταριά μόνιμους κατοίκους και όσους τουρίστες τυχαίνει να βρίσκονται στην περιοχή. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια μεγάλη πλατεία με πλατάνια, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το καφενείο Κυκλάμινο (τηλ. 27570-31434).

Κοσμάς | Aρκαδία: Το μπαλκόνι του Πάρνωνα-1

Στο καφενείο Κυκλάμινο τα τραπέζια στηρίζονται σε σκελετούς από παλιές ραπτομηχανές. (Φωτογραφία: ΜΠΑΜΠΗΣ ΓΚΙΡΙΤΖΙΩΤΗΣ)

Εδώ χτυπάει η καρδιά του χωριού, αφού μιλάμε για ένα μαγαζί που –εκτός απροόπτου– δουλεύει κάθε μέρα όλη μέρα και είναι το μέρος όπου μπορείς να πιάσεις συζήτηση για τα πάντα, από τον καιρό και τη φύση μέχρι την πολιτική. Περάστε για καφέ, ούζο ή τσίπουρο με μεζεδάκια και ζητήστε από τον υπεύθυνο να σας μιλήσει για την ιστορία του χωριού (για τη λαϊκή του παράδοση και τους παλιούς χτενάδες, αλλά και για την τραγωδία την περίοδο της Κατοχής, όταν οι Γερμανοί έκαψαν τον Κοσμά).

Υπάρχουν μερικά ακόμη όμορφα στέκια, όπως η ταβέρνα Μαλεάτης Απόλλων (τηλ. 27570-31494), που σερβίρει ρεβιθάδες, πιταρούδα (με χόρτα βουνού και φέτα), φασολάδα, κατσικάκι και γίδα βραστή, αλλά και το μαγαζάκι Παραδοσιακά Προϊόντα-Κοσμάς Αρκαδίας για γλυκό μήλο φιρίκι και μαρμελάδα κάστανο. Στο χωριό λειτουργεί και ένα Λαογραφικό Μουσείο, όμως καλύτερα να μιλήσετε με τους καταστηματάρχες πρώτα, για να δείτε εάν είναι ανοιχτό. Γύρω από τον Κοσμά υπάρχουν μονοπάτια (σ.σ. πολλά από αυτά δεν είναι σηματοδοτημένα) που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μαζέψετε κάστανα και –όσοι ξέρετε να ξεχωρίζετε τα δηλητηριώδη από τα μη– μανιτάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή