Δέλτα Έβρου – Σουφλί: Βιότοποι του Βορρά

Δέλτα Έβρου – Σουφλί: Βιότοποι του Βορρά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πιο βορειοανατολικό σημείο της χώρας, παράλληλα με τα σύνορα και τον ποταμό Έβρο, κινείται η διαδρομή, περνώντας από μοναδικά τοπία φυσικής ομορφιάς. Σε απόσταση 14 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Τραϊανούπολη βρίσκεται το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου. Το Κέντρο διοργανώνει οργανωμένες περιηγήσεις καθημερινά (καιρού επιτρέποντος και ανάλογα με τον αριθμό ατόμων, απαραίτητη η κράτηση στο τηλ. 25510-61000).

Το Δέλτα του  Έβρου είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και πάνω από 300 είδη φυτών. Στο Κέντρο θα σας πληροφορήσουν και για κάποιες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια.

Κινηθείτε βόρεια προς το δάσος Δαδιάς και μετά από 39 εύκολα χιλιόμετρα θα φτάσετε στον οικισμό Λευκίμμη. Εκεί θα βρείτε τα φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο σπιτάκια του ξενοδοχείου Απολιθωμένο Δάσος (τηλ. 25540-33371, ap-dasos.gr, από 80 ευρώ με πρωινό).

Η επόμενη μέρα είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς. Ξεκινήστε από το κέντρο Ενημέρωσης στο χωριό Δαδιά (τηλ. 25540-32209, καθημερινά 08.00-16.00), όπου θα μάθετε περισσότερα για το οικοσύστημα και για τα σπάνια αρπακτικά πτηνά του βιοτόπου. Τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης βρίσκουν καταφύγιο εδώ και ίσως στη διάρκεια της ξενάγησης έχετε την ευκαιρία να δείτε μαυρόγυπες, από τα πιο ακριβοθώρητα πουλιά της Δαδιάς. Η ξενάγηση στο Παρατηρητήριο αρπακτικών γίνεται με μίνι λεωφορεία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Βραχώδεις σχηματισμοί, ρυάκια, πλούσιο δάση μαύρης πεύκης και βελανιδιάς, πεταλούδες και νυχτερίδες δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Στο χωριό Δαδιά, η ταβέρνα Φωλιά του Πελαργού (τηλ. 25540-32481) σερβίρει κυνήγι, κρεατικά και πίτες με χειροποίητο φύλλο. Στο ίδιο χωριό ο ξενώνας Forest Inn (τηλ. 25540-32263, forestinn.eu, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) διαθέτει άνετα και ζεστά δωμάτια και πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα.

Τα τελευταία 14 χιλιόμετρα της διαδρομής από τη Δαδιά μέχρι το Σουφλί, την πόλη του μεταξιού, είναι εξίσου ωραία, αφού θα οδηγείτε παράλληλα με το δάσος. Στις αρχές του 20ού αιώνα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία, αλλά οι τεχνητές ίνες και η τεχνολογική εξέλιξη κατέφεραν σημαντικά πλήγματα στην εμπορική αξία του μεταξιού. Επισκεφτείτε το Μουσείο Μετάξης (Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί, τηλ. 25540-23700, καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00) και θα μάθετε από πρώτο χέρι τα στάδια της σηροτροφίας, το ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού, τη διαδικασία βαφής και ύφανσης των μεταξωτών. Κλείστε τη μέρα με παραδοσιακές γεύσεις στην ταβέρνα Μπερεκέτ (Βασιλέως Γεωργίου 50, Σουφλί, τηλ. 25540-23233).

|| Η προτεινόμενη διαδρομή από το Δέλτα Έβρου έως το Σουφλί έχει μήκος 72 χλμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή