Τα κτίρια μιλούν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτό μουσείο μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του χορταστικού διημέρου αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων Open House.

Στους ρυθμούς μιας από τις σημαντικότερες διεθνείς αρχιτεκτονικές πρωτοβουλίες, που εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο το 1992, με κύρια αποστολή την εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με το κτιριακό απόθεμα της εκάστοτε πόλης, συντονίστηκε για έβδομη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Νοεμβρίου. Μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δραστήριας ομάδας της Open House Greece, έχοντας την ευκαιρία να εξερευνήσουν δημόσιους χώρους, αλλά και να ανακαλύψουν ιδιωτικούς, που συνήθως βρίσκονται «κεκλεισμένων των θυρών».

Eξάλλου, στόχος του επιτυχημένου event είναι η ανάδειξη της αστικής αρχιτεκτονικής πολυμορφίας σε συνδυασμό με τη βιωματική αφομοίωση της σημασίας του δομημένου περιβάλλοντος. Απολογιστικά, στον φετινό μαραθώνιο των οργανωμένων ξεναγήσεων καταγράφηκαν πάνω από 47.000 επισκέψεις, ενώ συμμετείχαν 550 εθελοντές –περισσότεροι από κάθε άλλη φορά–, δίνοντας παλμό και ζωντάνια σε 101 κτίρια, με τα 35 εξ αυτών να αποτελούν νέες συμμετοχές. Ανάμεσά τους αρκετά boutique ξενοδοχεία, που άνοιξαν ή ανακαινίστηκαν πρόσφατα, όπως τα Blue Bottle, The Modernist, Bahar και Villa Ottoman. Η λίστα περιλάμβανε επίσης επαγγελματικά γραφεία με ανεπανάληπτη θέα, ευφάνταστη εσωτερική διαρρύθμιση και καλόγουστη διακόσμηση, εργονομικά δημιουργικά γραφεία με ανέσεις κατοικίας –όπως της ΤILT! gifts–, καλά κρυμμένες στοές –όπως η Λεβή Μενεξέ σε ένα μεσοπολεμικό aρ νουβό κτίριο με εντυπωσιακό εσωτερικό αίθριο–, καθώς και επαύλεις στη συνοικία των Εξοχών (Χαφίζ Μπέη, Οσμάν Αλή Μπέη, Μοδιάνο, Καπαντζή, Μαρόκκου και Μορντώχ).

Στα new entries, στα δυτικά της πόλης, συγκαταλέχθηκαν, μαζί με άλλες προσθήκες, το ζυθοποιείο «Κάρολος Φιξ» του 1893, καθώς και ο πολυχώρος ψυχαγωγίας «Μύλος», με τον πύργο του αλευρόμυλου Χατζηγιαννάκη-Αλτιναλμάζη, του 1924. Στα ανατολικά ξεχώρισαν ο «κρεμαστός» κάθετος κήπος στην πρόσοψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και το project Kipos3, μια δημιουργική πρόταση αρχιτεκτονικής τοπίου, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δικτύου αστικών, κοινοτικών λαχανόκηπων, διαχειριζόμενων από τριάντα οικογένειες που κατοικούν στη γειτονιά της Δόξας.

Οι επιλογές εμπλουτίστηκαν με χώρους λατρείας και πνευματικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στους οποίους η Αρμένικη Εκκλησία, η Συναγωγή Μοναστηριωτών και το Αλατζά Ιμαρέτ. Ωστόσο, το ενδιαφέρον πολλών επικεντρώθηκε σε ιδιωτικές κατοικίες (ανακατασκευασμένα lofts, πολυτελείς μονοκατοικίες κ.ά.), από τα Λαδάδικα μέχρι τον οικισμό Ουζιέλ και από την Άνω Πόλη μέχρι το Πανόραμα, oρισμένες εκ των οποίων διατίθενται προς ενοικίαση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και σε κτίσματα με ξεχωριστά αρχιτεκτονικά στοιχεία, που συνήθως δεν είναι γενικώς προσβάσιμα. Μεταξύ αυτών, το Μπέη Χαμάμ, το μεγαλύτερο και παλαιότερο οθωμανικό λουτρό της πόλης, που πλέον λειτουργεί ως δημοτικός χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα κτίρια του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, όπως και ο υπό κατασκευή σταθμός «Ευκλείδης» του μετρό.

Το Οpen House Thessaloniki 2018 μπορεί να ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη γιορτή στην Έπαυλη Μαρόκκου, όμως οι προετοιμασίες για το Open House Athens 2019, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Απριλίου 2019, έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο μεταξύ, οι ανυπόμονοι φίλοι της αστικής αρχιτεκτονικής δεν έχουν παρά να επισκεφτούν τον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης (openhouseworldwide.org), προκειμένου να εμπνευστούν το επόμενο θεματικό ταξίδι τους, επιλέγοντας μία από τις πάνω από 40 συνολικά πόλεις ανά την υφήλιο που φιλοξενούν τον θεσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή