Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη; Ίσως αυτός είναι ο λόγος

Νιώθετε διαρκώς κουρασμένη; Ίσως αυτός είναι ο λόγος

Οι ειδικοί εξηγούν πώς η έλλειψη βιταμίνης B12 μπορεί να μας στερήσει τη διάθεση και την ενέργειά μας

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στην ευρεία κατηγορία των βιταμινών Β, που μαζί με τις D, A και C συνθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για την καλή διατήρηση της υγείας και ευεξίας κάθε σώματος. Γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η Β12 συμβάλλει στον μεταβολισμό των αμινοξέων, στην κυτταρική ανανέωση, στη σύνθεση DNA και RNA, στη σύνθεση λιπαρών οξέων, στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και στην ομαλή λειτουργία των νεύρων. Όσον αφορά τον μεταβολισμό μάλιστα είναι απαραίτητη, καθώς μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια και έτσι ενισχύει τη διάθεσή μας για δράση και κινητικότητα.

Αν νιώθετε συχνά υποτονικοί και χωρίς όρεξη, ίσως η Β12 να ευθύνεται για αυτό. Δεδομένου πως πρόκειται για στοιχείο που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει μόνος του, είναι κρίσιμο να ακολουθείται μια διατροφή η οποία θα μπορεί να προσφέρει στο σώμα τα απαραίτητη επίπεδα Β12, διασφαλίζοντας έτσι και την αίσθηση ενέργειας, αλλά και τη διαχείριση του στρες, μιας και η συγκεριμένη βιταμίνη συνδέεται με τη σύνθεση ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, ορμόνες που παράγονται σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Vogue

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή