11 cult ταινίες που σήμερα είναι must-see

11 cult ταινίες που σήμερα είναι must-see

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις ταινίες που θεωρούμε σήμερα «κλασικές» ή ακόμα και αριστουργήματα για την εποχή τους δεν έλαβαν την ίδια αναγνώριση από το κοινό όταν κυκλοφόρησαν.

Οι λόγοι για αυτό φυσικά είναι διάφοροι και θα μπορούσαν να αποδοθούν είτε στο ότι ήταν αρκετά πειραματικές, είτε στο ότι κυκλοφόρησαν σε λάθος χρόνο ή ακόμα και στο ότι οι συγκυρίες δεν ήταν ευτυχείς. Πολλές φορές, άλλωστε, ο παράγοντας τύχη ήταν αυτός που ανέδειξε ταινίες που αλλιώς θα θεωρούνταν αποτυχίες.

Όπως και να έχει όμως, το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές από αυτές τις «αποτυχίες» σήμερα εντάσσονται σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς cult λίστες με ταινίες και χαίρουν διεθνούς αποδοχής από πολλούς σινεφίλ. Πλατφόρμες όπως Netflix, Amazon Prime και άλλες έχουν γεμίσει τις συλλογές τους με ταινίες που κατάφεραν τελικά να κατακτήσουν την καρδιά του κοινού και μας δίνουν την ευκαιρία να διαμορφώσουμε τη δική μας γνώμη.

Από το The Wizard of Oz, στο Mulholland Drive, βρείτε παρακάτω 11 ταινίες που δεν ξεκίνησαν με τον πιο φιλόδοξο τρόπο, αλλά κατάφεραν να μας κερδίσουν:

1. The Wizard of Oz (1939)

Ο Μάγος του Οζ είναι μία από τις ταινίες που θεωρήθηκαν εξ΄αρχής οικονομική αποτυχία. Με κόστος παραγωγής 2.7 εκατομμύρια δολάρια, και έσοδα από τις προβολές 3 εκατομμύρια, η ταινία μάλλον αναδείχθηκε σε φιάσκο. Οι κριτικές επίσης δεν βοήθησαν. Ο Russell Maloney του New Yorker κατακρεούργησε την ταινία, λέγοντας πως «δεν είχε φαντασία, καλό γούστο ή ευστροφία». Σήμερα θεωρείται κλασική, αλλά της πήρε 10 χρόνια για αποζημιώσει τόσο τους παραγωγούς της, όσο και τους κριτικούς.

2. Citizen Kane (1941)

Ένα έργο που σήμερα θεωρείται all-time-classic χάρη στις προοδευτικές θεματικές του, το καινοτόμο στιλ και την έξυπνη δομή του, το Citizen Kane έλαβε από την αρχή διθυραμβικές κριτικές, κάτι που ωστόσο δεν είχε αντίκτυπο στο εμπορικό κομμάτι.

Ενώ πολλοί πιστεύουν πως το θέμα της ταινίας υπήρξε πολύ κυνικό για την εποχή γι’ αυτό και δεν γνώρισε την αντίστοιχη επιτυχία, η αλήθεια είναι ότι ο μεγιστάνας William Randolph Hearst που ενέπνευσε με τη ζωή του την ταινία, απαγόρευσε στον Τύπο να τη διαφημίζει και να αναφέρει το όνομά της.

3. Harold and Maude (1971)

Σε αυτή τη μαύρη κωμωδία, ο 19χρονος Harold ερωτεύεται τρελά την 79χρονη Maude, που έχει προγραμματίσει να βάλει τέλος στη ζωή της στα 80 γενέθλιά της. Η ταινία εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, με το αντισυμβατικό ρομάντζο να χαρακτηρίζεται «απογοητευτικό».

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας Colin Higgins που συνέλαβε το σενάριο, αποζημιώθηκε. Μία σειρά από σινεμά σε όλη την Αμερική άρχισαν να προβάλουν ξανά την ταινία σε μαθητές του πανεπιστημίου, καθιστώντας την έτσι τεράστιο cult hit.

4. The Rocky Horror Picture Show (1975)

Επιτομή του camp, το The Rocky Horror Picture Show και ο γλυκός τραβεστί πρωταγωνιστής του, Frank-N-Furter, δεν ενθουσίασαν το κοινό, που κάθε άλλο παρά έτρεχε να γεμίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες για να το δει. Η λύτρωση ήρθε όταν το Waverly Theater στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε να προβάλει την ταινία μετά τα μεσάνυχτα.

Σήμερα, ωστόσο, η ταινία είναι μία από τις πιο πολυπαιγμένες στα σινεμά παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 140 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, για μία παραγωγή του 1,5 εκατομμυρίου.

5. A Christmas Story (1983)

Το A Christmas Story δεν τα πήγε τόσο άσχημα όσον αφορά το box office, ωστόσο και πάλι τα εισιτήρια που έκοβε δεν μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν και αριστούργημα. Το πρόβλημα ήταν μάλλον στο σενάριο, που από ό,τι αποδείχθηκε ήταν πιο αστείο, προκλητικό και ανατρεπτικό από ό,τι χρειαζόταν μια χριστουγεννιάτικη ταινία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι του πήρε πάνω από μία δεκαετία για να καθιερωθεί ως “holiday classic” και να πλησιάσει την επιτυχία των Miracle on 34th Street (1994), It’s a Wonderful Life (1946), The Nightmare Before Christmas (1993) και A Christmas Carol (1951).

6. Heathers (1989)

Μπορεί σήμερα το Heathers να εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με το Clueless, το Mean Girls και το Jawbreaker, αλλά όταν κυκλοφόρησε δεν φάνηκε να ενθουσιάζει το κοινό με τη σατιρική του προσέγγιση. Η Winona Ryder έσωσε την κατάσταση με την συνεχώς αυξανόμενη πορεία της την επόμενη δεκαετία και έδωσε στο Heathers μία θέση στην κορυφή των ταινιών με «κακά κορίτσια».

7. Hocus Pocus (1993)

Στις 16 Ιουλίου του 1993, το Hocus Pocus καταφθάνει στα αμερικανικά σινεμά και ανατρέπεις όλες τις προσδοκίες. Προς το κακό. Η αποτυχία του κόστισε εκατομμύρια στην Disney, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Χάρη στη προβολή της τηλεόρασης και τις πωλήσεις σε DVD, το Hocus Pocus κατάφερε να μπει στα σπίτια των Αμερικανών και στη συνέχεια του υπόλοιπου κόσμου, δικαιώνοντας όσους το πίστεψαν. Σήμερα δεν λείπει από κανένα Halloween μαραθώνιο με ταινίες και όπως ακούγεται ίσως η πλατφόρμα Disney+ ετοιμάζει ένα ιδιαίτερο sequel.

8. The Shawshank Redemption (1994)

Αν αναλογιστούμε πόσο πολύ αγαπάει το κοινό το The Shawshank Redemption σήμερα (είναι η νούμερο 1 ταινία στη λίστα με τις καλύτερες 250 ταινίες του IMDB), είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί δεν κατάφερε καν να φτάσει σε έσοδα τα 25 εκατομμύρια που κόστισε η παραγωγή του.

Ο γλωσσοδέτης τίτλος του και η κυκλοφορία δύο από των πιο επιτυχημένων ταινιών του σύγχρονου κινηματογράφου (Pulp Fiction and Forrest Gump) εκείνο τον χρόνο, φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και του στέρησαν την εμπορική επιτυχία. Ωστόσο, 7 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας έδωσαν στο Shawshank Redemption την προσοχή που του άξιζε.

9. Fight Club (1999)

Οι New York Times το αποκάλεσαν «το καθοριστικότερο cult έργο της εποχής μας». Ο David Fincher αποθεώθηκε, αλλά όχι η ταινία. Το κοινό και οι κριτικοί διαχώρισαν τις θέσεις τους, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν νιχιλιστικό, ζοφερό και υπερβολικά βίαιο.

Τα αστρονομικά ποσά σε πωλήσεις DVD όμως έδειχναν κάτι άλλο. Το κοινό άρχισε να το λατρεύει, δίνοντας του την ευκαιρία που χρειαζόταν για να κερδίσει όλο τον πλανήτη, ακόμα και αν οι χαρακτηρισμοί που τους αποδόθηκαν δεν ήταν παντελώς άτοποι.

10. Donnie Darko (2001)

Παρά το αξιόλογο cast του (τα αδέλφια Gyllenhaal, την Drew Barrymore και τον Patrick Swayze), αυτό το low-budget αναχρονιστικό παραμύθι με το κουνέλι που μιλάει δεν κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο. Εδώ βέβαια ας σημειωθεί ότι προβλήθηκε για πρώτη φορά λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, γεγονός που υποδείκνυε πως ο κόσμος δεν ήταν ακόμη έτοιμος για κάτι τέτοιο.

Το Donnie Darko ξεχώρισε από στόμα σε στόμα και όχι στις αίθουσες του σινεμά. Ο κόσμος το αγάπησε στο σπίτι του και σήμερα θεωρείται «κληρονομιά» για τους απανταχού σινεφίλ.

11. Mulholland Drive (2001)

Το Mulholland Drive αποκαλείται συχνά ένα από τα πιο mainstream έργα του David Lynch, αλλά το «εύπεπτο» δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν συζητάμε για το σουρεαλιστικό όραμα του σκηνοθέτη. Η μέτρια επιτυχία του δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είναι ένα πολύπλοκο neo-noir που δεν ενέπνεε το κοινό να διαθέσει χρήματα για το δει. Παρ’ όλα αυτά η ταινία χάρισε στον Lynch υποψηφιότητα στα Όσκαρ για το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη και έκανε τη Naomi Watts παγκοσμίως γνωστή.

– Freddie Braun

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή