Οχι άλλο «μισό λεπτό να ρωτήσω»

Οχι άλλο «μισό λεπτό να ρωτήσω»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από αρκετά χρόνια σε πολυδιαφημισμένο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας όπου μια απλή μακαρονάδα κόστιζε γύρω στα 25 ευρώ, ρώτησα την ευγενέστατη σερβιτόρα αν τα ζυμαρικά είναι φρέσκα, προσπαθώντας να εξηγήσω και να δικαιολογήσω κάπως το ύψος της τιμής του πιάτου – 25 ευρώ για χειροποίητα ζυμαρικά, χωνεύονται πιο εύκολα.

«Βεβαίως, τώρα τα βράζουμε», αποκρίθηκε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο. 

Από τότε αφηγούμαι αυτό το περιστατικό κάθε φορά που βγαίνω για φαγητό με φίλους και κάποιος από την παρέα ζητάει διευκρινίσεις για ένα πιάτο. Σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις, η απάντηση είναι «μισό λεπτό να ρωτήσω». Ανάλογη εμπειρία είχα πρόσφατα σε γνωστό εστιατόριο όπου διστάζεις να ρωτήσεις τι είναι μίσο και τι πάνκο, για να μη σε πουν αναλφάβητο. Τελικά, δεν ξέρει ούτε ο σερβιτόρος.

Εξακολουθώ να αιφνιδιάζομαι σαν ν’ ακούω για πρώτη φορά  τη φράση, «μισό λεπτό να ρωτήσω». Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο σερβιτόρος ενός εστιατορίου, ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ κουζίνας και πελάτη, ο άνθρωπος που οφείλει να ξέρει απέξω τον κατάλογο όπως και το πώς είναι μαγειρεμένο το κάθε τι, πρέπει να ρωτήσει στην κουζίνα τη στιγμή που ένα συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να το έχει σερβίρει εκατοντάδες φορές. 

Εχει περάσει καιρός από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε «δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», αποτυγχάνοντας να προβλέψει την εκρηκτική αύξηση του τουρισμού. Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι, τότε, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποια στιγμή θα υποδεχόμασταν 31 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα – μιλάμε για το ρεκόρ του 2019 φυσικά, προ COVID-19. 

Ευτυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο, η εγχώρια γαστρονομική σκηνή έχει κάνει θαύματα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια, αρκετά από αυτά θα μπορούσαν όχι μόνο να σταθούν, αλλά και να διακριθούν σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Σε κάποια πράγματα όμως έχουμε δρόμο ακόμη, και το επίπεδο του σέρβις είναι ένα από αυτά.
Ας το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Ο ελληνικός χώρος της εστίασης, ο χώρος του τουρισμού γενικότερα έχει ανέβει κατηγορία, βρίσκεται στην Α΄ Εθνική. Κι εκεί για να παραμείνεις, δεν απαντάς «μισό λεπτό να ρωτήσω». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή