The politics of style: Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα icon πρέπει να έχει φωνή

The politics of style: Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα icon πρέπει να έχει φωνή

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σημαίνει να είναι μια γυναίκα είδωλο στην εποχή μας; Ειδικά αυτή την περίοδο, που η λέξη «iconic» χρησιμοποιείται για να περιγράψει από μια τσάντα μέχρι ένα παγωτό ή ακόμα και κάτι που γίνεται viral στο Instagram. Μια λέξη που έχει πλέον ελάχιστη σχέση με την πραγματική της έννοια, που χαρακτηρίζει κάποιον άνθρωπο ξεχωριστό και με άποψη. Οπότε, ποιες γυναίκες θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε σήμερα «είδωλα»; Μια τέλεια εξωτερική εμφάνιση δεν αρκεί, πια, για να είσαι style icon. Πρέπει συγχρόνως να έχεις φωνή και να προωθείς σημαντικά θέματα, ενισχύοντας οποιουδήποτε είδους θετική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, όλες οι γυναίκες πρέπει να είμαστε έτσι, καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτό που λέμε και αντιπροσωπεύουμε είναι εξίσου σημαντικό με την εμφάνισή μας. Το πώς ντυνόμαστε και ψωνίζουμε καθρεφτίζει ποιες είμαστε και τι πιστεύουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοούμε τη μόδα ή θα φοράμε Τ-shirts με σλόγκαν, αλλά ότι θα έχουμε ένα προσωπικό στιλ, το οποίο βασίζεται σε τάσεις και must-have κομμάτια, που ενισχύουν την ταυτότητα και τη δράση μας. Ένα signature στιλ, δηλαδή, που γιορτάζει την ατομικότητα και συγχρόνως επιτρέπει στον εσωτερικό μας κόσμο να λάμψει.

Όπως έλεγε ένας πραγματικά iconic δημιουργός, ο Yves Saint Laurent, «μέσα στα χρόνια έμαθα ότι αυτό που είναι σημαντικό σε ένα φόρεμα είναι η γυναίκα που το φοράει». Και υπάρχουν πολλές δυναμικές γυναίκες εκεί έξω, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση. Γυναίκες που χρησιμοποιούν την γκαρνταρόμπα τους για να επικοινωνήσουν σημαντικά μηνύματα, όχι μόνο μια καλή εμφάνιση.

Η Mrs America, η πρόσφατη και πολύ δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο δεύτερο φεμινιστικό κύμα και στην ιστορική τροπολογία για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών τη δεκαετία του ’70, προκάλεσε ενθουσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο επειδή ήταν μια εξαιρετική παραγωγή που προβλήθηκε την κατάλληλη στιγμή, αλλά και γιατί μας υπενθύμισε τη δύναμη που μπορεί να έχουν μια δυναμική κουπ μαλλιών ή ένα σωστό ζευγάρι γυαλιά, μέσα από την υπέροχη ερμηνεία της Rose Byrne στον ρόλο της icon φεμινίστριας Gloria Steinem.

The politics of style: Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα icon πρέπει να έχει φωνή-1

Jane Fonda ©shutterstock

Υπάρχει, βέβαια, και η Angela Davis, η πρώτη μαύρη ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οποίας το ζιβάγκο και η δερμάτινη καμπαρντίνα, μαζί με το χαρακτηριστικό άφρο μαλλί, αποτέλεσαν ένα δυναμικό οπτικό σύμβολο της μαύρης ταυτότητας και της γυναικείας δύναμης. Ή, ακόμα, η Jane Fonda, που στην όγδοη δεκαετία της ζωής της δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, συνεχίζοντας τον αγώνα της γύρω από πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Από τη διάσημη πλέον φωτογραφία της τη δεκαετία του ’70 με την υψωμένη γροθιά και τα άψογα μαλλιά –ύστερα από την άδικη σύλληψή της από την αστυνομία του Κλίβελαντ– μέχρι την πρόσφατη, απαστράπτουσα εμφάνισή της με κόκκινο παλτό ενώ διαδήλωνε στην Ουάσιγκτον, η ηθοποιός είναι η επιτομή του iconic στιλ και συγχρόνως μια γυναίκα που ξέρει να χρησιμοποιεί θετικά τη δημοσιότητα.

The politics of style: Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα icon πρέπει να έχει φωνή-2

Michelle Obama ©shutterstock

Η Michelle Obama, της οποίας η εξέλιξη του στιλ από πρώτη μαύρη «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ μέχρι συγγραφέα και παγκόσμια εκπρόσωπο σημαντικών θεμάτων ήταν θεαματική, καταφέρνει να συνδυάζει τον επαγγελματισμό με το χάρισμα του να «διαβάζει» την αίθουσα, κάτι που μεταφέρει μέσα από τα ρούχα της. Είχα την τύχη να τη συναντήσω όταν παρουσίαζε το βιβλίο της, Becoming, και όταν τη ρώτησα για το στιλ της, η απάντησή της ήταν: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απολαμβάνουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Για μένα μπορούσε να γίνει καταπιεστικό. Οπότε, ήθελα να κάνω κάτι καλό με τους προβολείς που έπεφταν επάνω μου». Η Nancy Pelosi, επίσης, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, στέκεται απέναντι στον Donald Trump με τα χαρακτηριστικά εμπριμέ φουλάρια και τα statement κολιέ, εκφράζοντας τη δική της άποψη για το power dressing.

The politics of style: Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα icon πρέπει να έχει φωνή-3

Nancy Pelosi ©shutterstock

Σε πρόσφατο βίντεο της Vogue, που ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια προβολές, η νεότερη γυναίκα στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Alexandria Ocasio-Cortez, μας μύησε στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς της, η οποία περιλαμβάνει και το χαρακτηριστικό της κόκκινο κραγιόν. Συνοπτικά, η νεαρή πολιτικός είπε ότι «η θηλυκότητα είναι δύναμη», φράση που λέει πολλά για τον πραγματικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν η μόδα και η ομορφιά όταν θέλουν να μεταφέρουν ένα μήνυμα. Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, πάλι, Emma Watson, η οποία μάχεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή και υπέρ της ισότητας των φύλων, διαλέγει «ηθικά» ρούχα για να υπογραμμίσει την αποστολή της. Όλες αυτές οι γυναίκες μάς δείχνουν πώς μπορούμε να ντυθούμε για να μεταφέρουμε κάποιο μήνυμα. Να μη βάζουμε το στιλ πάνω από την ουσία, αλλά να τα συνδυάζουμε.

H μόδα ως ένα είδος ακτιβισμού εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητά μας. Όλες ξέρουμε ότι τα ρούχα μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας, οπότε, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, είναι μια καλή στιγμή να αφήσετε στην άκρη τις αθλητικές φόρμες και τα ρούχα τηλεργασίας και να εξερευνήσετε το νέο power dressing. Mπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σκουλαρίκι που θα γίνει «δικό» σας, ένα παλτό που σας κάνει να αισθάνεστε υπερ-ηρωίδα, ένας συνδυασμός φούστας με μπότες που σας χαρίζει τον σωστό αέρα ή, απλώς, κάτι που σας φτιάχνει το κέφι, όπως ένα χρώμα ή ένα print που αποπνέει αυτοπεποίθηση και άνεση στους δύσκολους καιρούς. Από εσάς εξαρτάται.

Διαλέξτε τα κομμάτια που θα φορέσετε, είτε πρόκειται για μια επαγγελματική συνάντηση μέσω υπολογιστή ή με φυσική παρουσία, είτε για μια κοινωνική εκδήλωση –την οποία σήμερα εκτιμάτε περισσότερο, καθώς είναι αναγκαστικά όλο και λιγότερες–, είτε απλώς για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς σας, με τρόπο που θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε τη δύναμή σας και να είστε ο πιο iconic, αληθινός εαυτός σας. Μια γυναίκα με ουσία, που δεν φοβάται να ακουστεί η φωνή της.

– Anne-Marie Curtis

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή