Ένας παπαγάλος αλλιώτικος από τους άλλους

Ένας παπαγάλος αλλιώτικος από τους άλλους

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίστε τον Κακαπό, «Πτηνό της Χρονιάς 2020» για τη Νέα Ζηλανδία.

Ανατροπή προγνωστικών! Απόπειρα νοθείας! Ιστορικό καταγγελιών για αλλοίωση αποτελέσματος από Ρωσικό δάκτυλο! Αυστηρές προειδοποιήσεις ότι η νομιμότητα της δημοκρατικής διαδικασίας θα διαφυλαχθεί από κάθε κακόβουλη απόπειρα! Μην πάει ο νους σας μακριά, αναφέρομαι στην ετήσια ψηφοφορία για την ανάδειξη του Πτηνού της Χρονιάς για τη Νέα Ζηλανδία, έναν θεσμό που μετρά 15 χρόνια ζωής και χαίρει υψηλής δημοφιλίας στη χώρα – παράδεισο του Νοτίου Ημισφαιρίου, που έχει για μασκότ ένα πτηνό, το Κίουι, και αριθμεί πάνω από 200 ενδημικά είδη.

Επειτα λοιπόν από μια εκλογική διαδικασία – θρίλερ, όπου μέχρι την τελευταία στιγμή εμφανιζόταν ως επικρατέστερος νικητής το Νεοζηλανδικό αλμπατρός ή τορόα στη διάλεκτο των Μαορί, νικητής αναδείχθηκε ο παπαγάλος Κακαπό (Strigops habroptilus) του οποίου η ονομασία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «με όψη κουκουβάγιας και μαλακά φτερά». Το εν λόγω απειλούμενο είδος έχει πολλές αρετές, αλλά η κλασική ομορφιά δεν είναι μία από αυτές. Είναι ο μοναδικός παπαγάλος στον κόσμο που δεν μπορεί να πετάξει, καθώς επίσης και ο πλέον μεγαλόσωμος, με ύψος που φτάνει τα 55 εκατοστά και βάρος ως και 5 κιλά.

Ο Κακαπό κερδίζει τον σημαντικό τίτλο για δεύτερη φορά (η πρώτη το 2008) και σημαντικός παράγοντας της δημοφιλίας του θεωρείται ένα viral βίντεο στο YouTube, όπου εκδηλώνει διαθέσεις ζευγαρώματος με έναν ζωολόγο κατά τη διάρκεια γυρισμάτων εκπομπής του BBC. Αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος ήταν ο δημοφιλής Αγγλος κωμικός Στίβεν Φράι, ο οποίος και εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του στον Κακαπό.

 

Από την ψηφοφορία, η οποία σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής (55,000 διαδικτυακές ψήφοι) δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, καθώς διαπιστώθηκε ότι 1,500 ψήφοι υπέρ ενός άλλου υποψηφίου, του προαναφερθέντος Κίουι Πουκουπούκου, είχαν σταλεί από την ίδια διεύθυνση IP στο Οκλαντ. Η Εμα Ρόσον, υπεύθυνη της προεκλογικής καμπάνιας του εθνικού πτηνού, δήλωσε ότι το στρατόπεδο του Κίουι Πουκουπούκου ουδεμίαν ανάμιξη είχε και απηύθυνε έκκληση στο κοινό να σεβαστεί τις αρχές της «δημοκρατίας, δικαιοσύνης, τιμιότητος και ισότητος» που χαρακτηρίζουν τη Νέα Ζηλανδία αλλά και το Πουκουπούκου. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλεται απόπειρα νοθείας στο «Πτηνό της Χρονιάς» – πέρυσι φημολογείτο ότι ρωσικά συμφέροντα αποπειράθηκαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τον τελικό νικητή. Όπως είπαμε, ο παπαγάλος Κακαπό δεν πετάει, παρά χρησιμοποιεί τα μικρά φτερά του μόνο για να κρατά την ισορροπία του ή σαν αλεξίπτωτο, όταν πρέπει να πέσει στα μαλακά από κάποιο ψηλό κλαδί. Για να μετακινείται έχει γερά πόδια που του επιτρέπουν να διανύει μεγάλες αποστάσεις περπατώντας αλλά και να σκαρφαλώνει με άνεση. Λέγεται ότι την περίοδο του ζευγαρώματος ο αρσενικός μπορεί να ταξιδέψει ως και 7 χιλιόμετρα μακριά για να βρεθεί σε σημείο με μεγάλη συγκέντρωση θηλυκών και να διαγωνιστεί με άλλα αρσενικά για την προσοχή τους, αλλά έτσι δεν κάνουν πάντα όλα τα αρσενικά;

Ένας παπαγάλος αλλιώτικος από τους άλλους-1

Ο Κακαπό είναι νυκτόβιο πτηνό και ιδιαίτερα φιλικό με τους ανθρώπους, πάνω στους οποίους αρέσκεται να σκαρφαλώνει. Τόσο οι Μαορί όσο και Ευρωπαίοι έποικοι διατηρούσαν Κακαπό ως οικόσιτα πτηνά, ο δε Άγγλος ορνιθολόγος Τζορτζ Εντουαρντ Γκρέι, που πρώτος ταυτοποίησε το είδος το 1845, είχε παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά του συγκεκριμένου παπαγάλου του θύμισε περισσότερο σκύλο. Αυτό που σίγουρα δεν κάνει ένας σκύλος, αλλά παρατηρείται στον Κακαπό, είναι ότι όταν φοβάται κοκκαλώνει και ελπίζει ότι το φυσικό του καμουφλάζ θα τον προστατεύσει. Δυστυχώς για τον ίδιο, το φτέρωμά του αναδεικνύει μια χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή, που εντοπίζεται εύκολα από θηλαστικά – διώκτες του.

Ο Κακαπό είχε βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης, αλλά χάρη σε πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφάρμοσε από τη δεκαετία του ’80 η υπηρεσία βιοποικιλότητας της Νέας Ζηλανδίας ο πληθυσμός του έχει κάπως ανακάμψει – υπολογίζεται ότι σήμερα αριθμεί 200 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή