Αλλαγές μικρές και μεγάλες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι φέρνει το 2021 στον χώρο της εστίασης και της γαστρονομίας; Μπορούμε να κάνουμε κάποιες προβλέψεις ή είναι νωρίς να μιλήσουμε για ανατροπές και νέες τάσεις; Ναι και όχι. Οι αλλαγές είναι σίγουρα τεράστιες. Πολλά καταστήματα δεν θα καταφέρουν να ξαναλειτουργήσουν. Θα είναι αδύνατο να επιβιώσουν όσο κι αν στηριχθούν από κυβερνητικά μέτρα. 

Ο φόβος για επιδημία «λουκέτων» δεν αποτελεί πλέον καταστροφολογία, μάλλον βεβαιότητα. Οι απώλειες εσόδων είναι τόσο μεγάλες που δεν καλύπτονται από τα κρατικά μέτρα στήριξης, ενώ ο κλάδος έχει περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό από τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά η πανδημία έχει αναδείξει νέες πρακτικές, κάποιες υπάρχουσες ήδη από πριν, τις οποίες εντούτοις επιτάχυναν οι εξελίξεις. Αναφέρομαι στα δίκτυα διανομής, την ανάπτυξη νέων πλατφορμών όπως οι Deliveroo, Wolt και πολλές άλλες, αλλά και τις Cloud Kitchens, κουζίνες δηλαδή που φτιάχνουν φαγητό μόνο για κατ’ οίκον παράδοση, δεν λειτουργούν ως εστιατόρια. Μάλιστα μπορεί στον ίδιο χώρο να συστεγάζονται δύο, τρεις ή και περισσότερες εταιρείες. Φανταστείτε κάτι σαν mall, το οποίο λειτουργεί μόνο ως παρασκευαστήριο. 

Ετσι, εταιρείες που μέχρι πρότινος αναζητούσαν τα κεντρικότερα και ακριβότερα σημεία για κάθε νέα προσθήκη στην αλυσίδα των καταστημάτων τους συνειδητοποίησαν πως η αλυσίδα μπορεί να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα καταστήματα, και τα κόστη τους να μειωθούν σημαντικά. Αυτό είναι κάτι που ήρθε για να μείνει. 

Τι άλλη «κληρονομιά» μας άφησε το 2020; Θα έλεγα ότι επιστρέψαμε στην κουζίνα του σπιτιού μας, ξαναγνωριστήκαμε! Αν θα μείνουμε εκεί, δεν ξέρω, πάντως το πρώτο βήμα έγινε. Εξ ανάγκης καταναλώσαμε πολλά γεύματα εντός του σπιτιού και αυτό σε αρκετούς είχε θετική επίδραση, είδαν ότι δεν είναι καθόλου κακό, ίσως να τους φάνηκε και μια απολαυστική διαδικασία. Μπήκαν στην κουζίνα, άναψαν το μάτι, μαγείρεψαν, ανακάλυψαν τη χαρά της δημιουργίας, ενδεχομένως και της υγιεινής διατροφής. Αλήθεια, πόσα ψωμιά ζυμώθηκαν στα σπίτια, φωτογραφήθηκαν και αναρτήθηκαν στο Instagram; 

Να μην υποτιμήσουμε όμως και τη συζήτηση που έγινε με αφορμή την πανδημία γύρω από την καταστροφή βιότοπων, τη φρενήρη αστικοποίηση, τις φρικτές συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία. Το καμπανάκι χτύπησε, αν θα αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης και τις συνήθειές μας έχει να κάνει με το αν το «ακούσαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή