Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Τους 10 ομορφότερους ασφαλείς προορισμούς στην Ελλάδα προτείνει κατά την κρίση του στο αναγνωστικό του κοινό ο Guardian στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας τον συνδυασμό της ποιότητας των διακοπών με την προστασία της υγείας στην Ελλάδα για τους επισκέπτες.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι αυξάνονται οι κρατήσεις από τη Βρετανία για την Ελλάδα φέτος καθώς ο κόσμος σχεδιάζει τις περισσότερο αναμενόμενες από ποτέ διακοπές του, ενώ χρησιμοποιεί για να εξηγήσει την ιδιαιτερότητα των διακοπών στην Ελλάδα τις ελληνικές λέξεις «φιλοξενία» και «μεράκι».

«Αυτοί οι 10 εντυπωσιακοί νησιωτικοί και ηπειρωτικοί προορισμοί προσφέρουν μια πολύ πιο χορταστική πλευρά της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα: «Πρόκειται για μέρη όπου οι άνθρωποι προσφέρουν με υπερηφάνεια τη φιλοξενία τους, κατά το αρχαίο έθιμο της αγάπης προς τους ξένους, και όπου τα πράγματα γίνονται με μεράκι, αγάπη και ψυχή».

Οι προορισμοί αυτοί, που όπως λέει η βρετανική εφημερίδα είναι το είδος που κάνει τον κόσμο να ερωτεύεται την Ελλάδα, αναφέρονται με τυχαία σειρά και με συγκεκριμένα σχόλια για τον καθένα:

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-1
Φωτ. Shutterstock

Άνδρος
Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων είναι και πιο εύφορο και πράσινο από το υπόλοιπο σύμπλεγμα, και λατρεύεται από τους Έλληνες για την κουζίνα, τις παραλίες και τα όμορφα χωριά του. Επιπλέον έχει ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο από μονοπάτια, που κάνουν την Άνδρο παράδεισο για τον περιπατητικό τουρισμό.

Εύβοια
Το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, με πρόσβαση και διά ξηράς, είναι ένα διαμάντι που αξίζει για την ποικιλία που προσφέρει: Αλλού μοιάζει με μια… Ελβετία που κρέμεται πάνω από τη θάλασσα, και αλλού με την Καραϊβική. Έχει πάρα πολλά πράγματα για να κάνει κανείς και δεν έχει σχεδόν ποτέ πολύ κόσμο.

Γαλαξίδι
Γεμάτο θαλασσινή ιστορία, το λιμάνι αυτό στον Κορινθιακό κοντά στους Δελφούς συχνά παραβλέπεται από τους επισκέπτες στην Ελλάδα. Μόλις τρεις ώρες δυτικά από την Αθήνα, αυτός ο εκλεκτός νεοκλασσικός προορισμός τυλίγεται γύρω από έναν όρμο και διαθέτει την ατμόσφαιρα ελληνικού νησιού. Ήταν κάποτε ένα από τα πλουσιότερα λιμάνια στην ακμή του τον 19ο αιώνα, και διατηρεί έναν αέρα μεγαλείου.

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-2
Φωτ. Shutterstock

Φολέγανδρος

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-3
Φωτ. Shutterstock

Με 765 μόνο κατοίκους, η Φολέγανδρος έχει την αίσθηση μιας ανεξερεύνητης Σαντορίνης που προσφέρει νησιώτικη ζωή χωρίς βιασύνες. Η μεσαιωνική της Χώρα, ο κύριος οικισμός της, στέκεται ψηλά σε βράχο και το σκηνικό εκεί είναι εντυπωσιακό, ενώ οι βοτσαλωτοί της δρόμοι γαλήνιοι. Μπορεί να χρειάζεται επτάωρο ταξίδι από τον Πειραιά, αλλά αξίζει η αναμονή.

Λέρος
Το νησί αυτό στο νότιο Αιγαίο είναι μια ήσυχη όαση μετά το οκτάωρο ταξίδι με το πλοίο από τον Πειραιά. Θεωρείτο το αγαπημένο νησί της θεάς Αρτέμιδος, γεμάτο θάμνους και λόφους πάνω από τους βοτσαλωτούς του όρμους, ενώ διαθέτει και μια πολύχρωμη ιστορία.

Κύθηρα
Η θεωρούμενη γενέτειρα της Αφροδίτης είναι αντάξια της αρχαίας θεάς. Καταρράκτες, φαράγγια, μεσαιωνικές πόλεις-κάστρα, παραλίες, τα έχει όλα. Κι επειδή για να πας μέχρι εκεί μοιάζει… με ταξίδι ως το τέλος της Γης, αν πάει κανείς οδικώς, όχι αεροπορικώς, σου προσφέρει μια σπουδαία αίσθηση περιπέτειας.

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-4
Φωτ. Shutterstock

Αστυπάλαια
Η Αστυπάλαια είναι ακριβώς το είδος του ελληνικού ειδυλλιακού προορισμού στον οποίον όσοι γνωρίζουν καλά τη χώρα ονειρεύονται να αποδράσουν. Τα κάτασπρα κυβιστικά χωριά της έχουν ένα άρωμα Σαντορίνης, οι παραλίες της είναι πεντακάθαρες και τραχιές, και η φιλοξενία εκεί είναι γενναιόδωρη και αυθεντική. Μην ξεχάσετε να μαζέψετε και λίγο από το σαφράν του νησιού για να πάρετε μαζί σας.

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-5
Φωτ. Shutterstock

 

Σύρος
Αν θέλετε να σας δώσει κάτι παραπάνω ένα ελληνικό νησί, κατευθυνθείτε στη Σύρο. Με αρκετό μόνιμο πληθυσμό, μη τουριστικά καταστήματα και ζωηρή πολιτιστική δραστηριότητα, προσφέρει μια γοητευτική γεύση του τοπικού τρόπου ζωής, και με όλα τα όμορφα χωριά και τις σαγηνευτικές εικόνες που αναμένει κανείς από ένα νησί της Ελλάδας.

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-6
Φωτ. Shutterstock

 

Πήλιο
Η ορεινή χερσόνησος που θεωρείτο το θέρετρο των θεών βρίσκεται τέσσερις ώρες μακριά από την Αθήνα. Γνωστό και ως το βουνό των Κενταύρων, είναι προορισμός για όλο τον χρόνο, με συνδυασμό δραστηριοτήτων τόσο για το βουνό όσο και για τη θάλασσα. Έχει χωριά πολλά, κι ύστερα κι άλλα χωριά, για όλα τα γούστα, ενώ αποτέλεσε και σκηνικό για την πρώτη ταινία Mamma Mia.

Μάνη

Ο Guardian επιλέγει 10 διαμάντια του ελληνικού τουρισμού-7
Φωτ. Shutterstock

Γατζωμένη στη νότια άκρη της Πελοποννήσου, η Μάνη είναι μια άγρια, τραχιά περιοχή που συχνά θυμίζει την Τοσκάνη. Τα μεσαιωνικά κάστρα και τα χωριά γεμάτα πύργους κοσμούν το δραματικό τοπίο, με τους ελαιώνες να φθάνουν ως την άκρη του ορίζοντα. Η Μάνη σήμερα προσφέρει ένα ησυχαστήριο σε μια περιοχή όπου κάποτε κυριαρχούσαν οι οικογενειακές διαμάχες και οι βεντέτες».

Πηγή: The Guardian