Healthy Cooking: 5 tips από τους διατροφολόγους για υγιεινά γεύματα

Healthy Cooking: 5 tips από τους διατροφολόγους για υγιεινά γεύματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ισορροπημένη διατροφή απαιτεί να μένουμε πιστοί σε ένα διατροφικό πλάνο. Πώς είμαστε όμως σίγουρες πως μαγειρεύουμε υγιεινά ή πώς το πιάτο μας περιλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά; Η διατροφολόγος της Reese Witherspoon Kimberly Snyder εξηγεί πως μια υγιεινή διατροφή βασίζεται μόνο σε φρέσκα υλικά και όχι σε επεξεργασμένες τροφές ή συσκευασμένα σνακ. Από την άλλη η διατροφολόγος Maria Marlowe παρομοιάζει τη μαγειρική με διαλογισμό, με μια πράξη αγαπής για τον εαυτό μας. Οι δύο top nutritionists μοιράζονται συμβουλές για να μαγειρεύουμε με τα σωστά συστατικά και να χτίσουμε μια διατροφή βασισμένη στους σωστούς διατροφικούς κανόνες.

Προσέξτε τα έλαια που επιλέγετε

Το ελαιόλαδο όπως έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες, είναι το πιο υγιεινό έλαιο και με πλούσιες αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ευνοεί την καρδιακή και την εγκεφαλική λειτουργεία, συμβουλεύει η Marlowe που μαγειρεύει με παρθένο ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά. Από την άλλη το λάδι καρύδας μπορεί να είναι που θεωρείται ένα υγιεινό έλαιο είναι ιδανικό για χρήση σε μέτρια φωτιά, περιέχει όμως κορεσμένα λίπη. Για μαγειρική σε δυνατή φωτιά προτείνει το λάδι αβοκάντο.

Healthy Cooking: 5 tips από τους διατροφολόγους για υγιεινά γεύματα-1

1/2©Unsplash

Δώστε έμφαση στα μπαχαρικά

Τα ντρέσινγκ και οι σος που πολλές φορές χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, είναι μια ανθυγιεινή επιλογή. Γι’ αυτό και ο Snyder προτείνει να χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και μυρωδικά για έξτρα γεύση στο φαγητό και φυσικά λεμόνι. “Δοκιμάστε να προσθέσετε σε μια σαλάτα κόλιανδρο, βασιλικό, μαϊντανό, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν το πεπτικό σύστημα, ενώ δίνουν υπέροχη γεύση”.

Healthy Cooking: 5 tips από τους διατροφολόγους για υγιεινά γεύματα-2

2/2©Unsplash

Στον ατμό ή stir-fry

Σίγουρα η μαγειρική στον ατμό είναι η πιο υγιεινή, αφού τα λαχανικά συγκρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μην το παρακάνετε γιατί τα υπερβολικά βρασμένα λαχανικά τείνουν να χάνουν τη γεύση τους. Αν όμως νιώθετε πως η μαγειρική στον ατμό δεν ταιριάζει στις γεύσεις σας, δοκιμάστε να σοτάρετε τα λαχανικά ή το κρέας στο γουόκ με ελάχιστο λάδι. Είναι πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος από το τηγάνι.

Ναι στα καλά λιπαρά και την καθαρή πρωτεΐνη

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί φυσικά να καταναλώνονται με μέτρο. Πρόκειται για το αυγό, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, αλλά και για ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά. Όσο για το κρέας είναι καλό να περιορίσετε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος στο ελάχιστο και να προτιμάτε άπαχο κρέας και θαλασσινά ή ψάρι.

Προσέξτε τις αναλογίες του πιάτου

Οι μερίδες φαγητού είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο της υγιεινής διατροφής. Ένα υγιεινό γεύμα περιλαμβάνει κατά 50% λαχανικά, κατά 25% πρωτεΐνη και κατά 25% υδατάνθρακες ή έξτρα λαχανικά.

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή