Mια καλύτερη μέρα για τον πλανήτη… από το σπίτι σου

Mια καλύτερη μέρα για τον πλανήτη… από το σπίτι σου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχεις σκεφτεί πόσο εύκολο και απλό είναι να μειώσεις τη σπατάλη πολύτιμης ενέργειας και νερού; Ή ότι την επόμενη φορά που θα καλέσεις τους φίλους σου σε δείπνο θα μπορούσες να τους μαγειρέψεις σε μία κουζίνα με προσόψεις από ανακυκλωμένα μπουκάλια και μπαμπού; Γνωρίζεις ότι τα προϊόντα από ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά βοηθούν στην αποτελεσματική χρήση των πόρων και σε λιγότερα απόβλητα, άρα και σε πιο προσιτές τιμές; Η βιώσιμη ζωή είναι υπόθεση όλων μας, γιατί δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά τη δική μας υγεία και ευημερία. Φροντίζουμε τον πλανήτη σημαίνει φροντίζουμε τον εαυτό μας, γι’ αυτό και η ΙΚΕΑ ενσωματώνει στη φιλοσοφία της προτάσεις, λύσεις και προϊόντα που εξασφαλίζουν μία ποιοτική καθημερινότητα αλλά και έναν καλύτερο κόσμο.

Η ΙΚΕΑ έχει σαν στόχο το 2030 όλα τα υλικά στα οποία βασίζονται τα προϊόντα της να είναι ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα. Σε αυτή την κατεύθυνση, στις αρχές του 2020, η ΙΚΕΑ κατήργησε το πλαστικό μίας χρήσης σε όλο το εύρος των επίπλων της αλλά και στους χώρους εστίασης. Ανάμεσα στα προϊόντα ΙΚΕΑ, θα βρεις λοιπόν μία μεγάλη γκάμα προϊόντων από φυσικά, ανακυκλωμένα ή ανανεώσιμα υλικά, όπως είναι η σειρά KUNGSBACKA με τις προσόψεις κουζίνας από ανακυκλωμένο ξύλο και ανακυκλωμένα μπουκάλια PET, το στόρι FRIDANS από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET ή τα συστήματα αποθήκευσης IVAR από Αντίστοιχα, υλικά που αντιμετωπίζονται ως άχρηστα ή απόβλητα, όπως είναι ο φλοιός της καρύδας ή ο υδρόβιος υάκινθος, η ΙΚΕΑ τα αξιοποιεί για να δημιουργήσει χρηστικά προϊόντα, όπως είναι το σουπλά SOARE από υάκινθο.

Mια καλύτερη μέρα για τον πλανήτη… από το σπίτι σου-1

Εξάλλου, από το 2030 όλα τα προϊόντα ΙΚΕΑ από τον σχεδιασμό τους θα μπορούν να έχουν δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης για τον ίδιο ή για άλλον σκοπό, δυνατότητα επισκευής, μεταπώλησης ή ανακύκλωσης. Αλλά και σήμερα, επιλέγοντας πολυμορφικά έπιπλα ΙΚΕΑ, αποκτάς έπιπλα ανθεκτικά και πολυλειτουργικά με δυνατότητα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις της ζωής σου. Αντίστοιχα, με ελάχιστο κόστος και προσπάθεια μπορείς να τα συντηρήσεις προσφέροντάς τους αντοχή στο χρόνο.

Βιώσιμες επιλογές ζωής θα πει εξοικονόμηση πόρων σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED, που έχουν 20 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, θα χρησιμοποιείς μέχρι και 85% λιγότερη ενέργεια. Με το τηλεχειριστήριο TRÅDFRI μπορείς να τους σβήνεις φεύγοντας από το δωμάτιο για ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της σπατάλης. Προσθέτοντας στόρια ή χοντρές κουρτίνες όταν πέφτει η θερμοκρασία, θα μειώσεις τις ανάγκες για θέρμανση του χώρου σου. Αλλά και την κατανάλωση νερού μπορείς να περιορίσεις εύκολα και απλά. Σε όλες τις βρύσες και τα ντους της ΙΚΕΑ υπάρχει ενσωματωμένος ένας ειδικός μηχανισμός, ο οποίος μειώνει την κατανάλωση νερού σε ορισμένες μπαταρίες μπάνιου έως και 50%, ενώ διατηρεί τη πίεση του νερού στο επίπεδο που θέλεις. Εάν η μπαταρία μπάνιου έχει και λειτουργία εκκίνησης με κρύο νερό τότε απαιτείται λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθεί, ενώ καταναλώνεται ακόμη λιγότερη ενέργεια. Το νερό που τρέχει μέχρι να έρθει το ζεστό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να ποτίσεις τα φυτά σου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με το νερό στο οποίο θα πλύνεις τη σαλάτα σου, χρησιμοποιώντας ένα μπολ αντί να αφήνεις τη βρύση να τρέχει.

Δεν είναι δύσκολο να μειώσεις και τη σπατάλη τροφίμων κάνοντας σωστή διαχείριση των περισσευμάτων του φαγητού. Η ΙΚΕΑ προτείνει μία ποικιλία από αποθηκευτικές λύσεις τροφίμων που τα διατηρούν φρέσκα και για την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων ΙΚΕΑ 365 είναι διαφανή ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση στο περιεχόμενό τους αλλά και να μπορείς να αποθηκεύεις, να θερμαίνεις και να σερβίρεις το φαγητό σου στο ίδιο πιάτο.

Η ΙΚΕΑ προσφέρει επίσης μία μεγάλη γκάμα κάδων διαλογής απορριμμάτων και ένθετων λύσεων για την καλύτερη οργάνωση των απορριμμάτων αλλά και των ειδών που προορίζονται για ανακύκλωση.

Οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες φέρνουν τη μεγάλη αλλαγή. Και η νέα καλύτερη μέρα για τον πλανήτη ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή