Τα 6 σημεία-κλειδιά μιας ισορροπημένης διατροφής

Τα 6 σημεία-κλειδιά μιας ισορροπημένης διατροφής

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούμε συχνά τον όρο ισορροπημένη διατροφή και τον ταυτίζουμε με δίαιτες ή πολλές στερήσεις. Η ισορροπία όμως δεν περιλαμβάνει τη λέξη -μη-, δεν μετρά θερμίδες, ούτε απαγορεύει απολαύσεις. Αντίθετα προωθεί την αρμονία μέσα από ένα διατροφολόγιο πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, που μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ο Dr. Olivier Courtin-Clarins, μοιράζεται τις συμβουλές του και τα δικά του βήματα για να ανακαλύψουμε αυτή την ισορροπία.

Τα 6 σημεία-κλειδιά μιας ισορροπημένης διατροφής

Σεβαστείτε τον κανόνα των 3 V: (vegetable, vivant, varié). Στα ελληνικά πρόκειται για την κατανάλωση πολλών λαχανικών, ωμών ή λίγο μαγειρεμένων τροφών για να διατηρούν τις βιταμίνες τους) και για την ποικιλία θρεπτικών συστατικών ώστε να προλαμβάνετε καθημερινά όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Τα 6 σημεία-κλειδιά μιας ισορροπημένης διατροφής-1

Προσθέστε χρώμα στο πιάτο σας. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές σε χρώματα όπως το πορτοκαλί που περιέχει καροτίνη και εντοπίζεται στα καρότα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα. Το κόκκινο χρώμα που έχουν ντομάτες, οι φράουλες, οι πιπεριές και τα κεράσια). Το μπλε που συναντάμε σε μούρα ή μύρτιλλα και το πράσινο στα φασόλια, μπιζέλια, μπρόκολο.

Καταναλώνετε όσπρια μια με δύο φορές την εβδομάδα (φακές, φασόλια) και μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια).

Μην ξεχνάτε τα καλά λιπαρά που θα ανακαλύψετε σε τροφές όπως ο σολομός, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο.

Μην παραλείπετε τις φυτικές ίνες που θα βρείτε στο ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά, τα φρούτα.

Αποφύγετε το αλάτι, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τις επεξεργασμένες τροφές και πρώτες ύλες κατά το μαγείρεμα.

Προσπαθήστε να τρώτε με ενσυναίσθηση, να απολαμβάνετε την κάθε μπουκιά, να δίνετε το χρόνο στον εαυτό σας να διαχωρίσει την ώρα του φαγητού από την εργασία σας.

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή