Ρομπότ συνθέτει το «παζλ» της Πομπηίας

Ρομπότ συνθέτει το «παζλ» της Πομπηίας

Το πειραματικό πρόγραμμα έχει και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε να έχετε ένα παζλ με 10.000 κομμάτια αλλά να μην έχετε τη φωτογραφία στο κουτί. Βασικά δεν έχετε καν το κουτί, διότι αυτό καταστράφηκε πριν 2.000 χρόνια. Τα κομμάτια αυτά του παζλ είναι τμήματα από τους ναούς της αρχαίας Πομπηίας, την οποία ισοπέδωση η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Κάποια κομμάτια λείπουν και άλλα έχουν σπάσει. Και αντί για καλοκομμένα κομμάτια παζλ, κάποια από αυτά είναι θρυμματισμένα. Πώς το φτιάχνουμε λοιπόν αυτό το παζλ;

Επιστήμονες στο Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΙΙΤ) έχουν ένα σχέδιο γι΄αυτό: Στείλτε το ρομπότ!

Το σχέδιο, που έχει το ακρωνύμιο RePAIR, συνδυάζει τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την αρχαιολογία σε μια προσπάθεια αναπαραγωγής των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της Πομπηίας που διαφορετικά θα παραμένουν ελλιπή διότι είτε είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα είτε απαιτούν τεράστια ποσότητα ανθρώπινης εργασίας και χρόνου. Τα αρχικά RePAIR σημαίνουν «Ανασυγκροτώντας το Παρελθόν: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική Συναντούν την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Έτσι τους προσεχείς μήνες οι ερευνητές του ΙΙΤ και οι συνεργάτες τους σε μια σειρά πανεπιστημίων σε άλλες χώρες θα δημιουργήσουν, θα προγραμματίσουν, θα δοκιμάσουν και θα εγκαταστήσουν ένα ρομπότ ώστε να επανασυνθέσει τα κομμάτια των κατεστραμμένων τοιχογραφιών σε δύο κτίρια.

Στο πρώτο κτίριο υπάρχει μια εικόνα τού πώς έδειχναν οι νωπογραφίες εκεί καθώς μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν σε καλή κατάσταση. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ιδέα πώς ήταν στο δεύτερο κτίριο, με τα κομμάτια να έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες ας μια αποθήκη, περιμένοντας να έρθει κάποιος -ή κάτι- να τα επανασυναρμολογήσει.

Βεβαίως το RePAIR είναι πειραματικό και μπορεί και να αποτύχει, παραδέχεται η Αριάνα Ταβίλια, διευθύντρια του Κέντρου του ΙΙΤ για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Τεχνολογία, με έδρα τη Βενετία.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 3,5 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια για… λιγότερο σίγουρα σχέδια που αποσκοπούν σε «ριζικά καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες».

Εφόσον το πρόγραμμα αποβεί επιτυχημένο, η τεχνολογία αυτή θα μπορεί μετά να χρησιμοποιηθεί για την επανασυναρμολόγηση μιας ευρείας γκάμας τεμαχισμένων έργων τέχνης των οποίων η ανασύσταση θεωρείτο «πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες», όπως λέει ο συντονιστής του σχεδίου Μαρτσέλο Πελίλο, καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας.

«Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε επιτυχείς, γιατί αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν», προσθέτει γελώντας ο κ. Πελίλο. «Πραγματικά πρόκειται για την τρέλα στο ύψιστο επίπεδο», παραδέχεται.

Ειδήσεις σήμερα

Εκπληκτικό εύρημα στις ανασκαφές της Πομπηίας

Αρχαιολογική ανακάλυψη ρίχνει φως στη ζωή των σκλάβων στην αρχαία Πομπηία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή