Μαύροι κύκλοι: Πώς να απαλλαγείτε οριστικά;

Μαύροι κύκλοι: Πώς να απαλλαγείτε οριστικά;

Αν είστε αποφασισμένοι να διώξετε τους μαύρους κύκλους, η Vogue σας προτείνει συμβουλές από τους experts για πιο ξεκούραστο βλέμμα.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαύροι κύκλοι μας απασχολούν σχεδόν όλες. Η έντονη καθημερινότητα, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, αποτυπώνονται πολύ γρήγορα στο πρόσωπό μας, με αποτέλεσμα να δείχνει extra κουρασμένο και ταλαιπωρημένο.

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν είναι απλώς σημάδι ότι είμαστε κουρασμένοι αλλά είναι επίσης και ένδειξη υψηλού stress, και συχνά μεγάλης εξάντλησης. Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι οι μαύροι κύκλοι προκαλούνται από την κούραση, η οφθαλμοπλαστική χειρουργός που ασχολείται με την αισθητική ιατρική, Dr Maryam Zamani, ισχυρίζεται το αντίθετο. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι, αλλά σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η κούραση δεν είναι στην πραγματικότητα η βασική αιτία», λέει.

Ένας από τους κύριους λόγους που εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι, είναι η υπερμελάγχρωση, η οποία προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως ήλιος, κάπνισμα, και αϋπνία) αλλά έχει να κάνει και με τα γονίδια. «Οι Αφρικανικοί και Ασιατικοί τύποι δέρματος για παράδειγμα, έχουν προδιάθεση να έχουν υπερμελάγχρωση κάτω από τα μάτια, επειδή έχουν ένα κοινό γενετικό χαρακτηριστικό και διαθέτουν πολύ λεπτό δέρμα κάτω από τα βλέφαρα. Αυτό επιτρέπει στις φλέβες να φαίνονται, με αποτέλεσμα να έχουν μια πιο σκούρα εμφάνιση», λέει η Dr Zamani.

Μαύροι κύκλοι: Πώς να απαλλαγείτε οριστικά;-1
©SUKI WATERHOUSE/INSTAGRAM

Έπειτα, υπάρχουν και οι εποχιακές αλλεργίες και η ρινική συμφόρηση, που μπορεί να συμβάλουν στην κακή κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε διευρυμένες φλέβες. «Όταν οι φλέβες κάτω από τα μάτια διαστέλλονται, γίνονται μεγαλύτερες και πιο σκούρες», επισημαίνει ο δερματολόγος Dr Dennis Gross. Επιπλέον, η απώλεια του όγκου – λίπους και κολλαγόνου – (κάτι που συμβαίνει φυσικά καθώς μεγαλώνουμε) και το λεπτό δέρμα κάτω από τα μάτια, μεγεθύνει την εμφάνιση τους.

Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, περνάμε πολύ χρόνο κοιτάζοντας μια οθόνη-είτε σε laptop, κινητό ή τηλεόραση- και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ζημιά και στα μάτια μας. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε μια οθόνη, τόσο πιο πιθανό είναι να καταπονήσουμε τα μάτια μας, κάτι που μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω τους να γίνουν μεγαλύτερα και να δημιουργήσουν σκούρες σκιές.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε την αιτία των μαύρων κύκλων σας είναι ένα pinch test, σύμφωνα με τον Dr Gross.«Αν κάνετε pinch το δέρμα και όταν το σηκώσετε από την επιφάνεια παραμείνει καφέ, σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα με το pigment. Από την άλλη πλευρά, εάν το χρώμα σας φαίνεται καλύτερα όταν το κάνετε αυτό, πιθανότατα έχετε πρόβλημα με φλέβες».

Η Vogue μίλησε με τους ειδικούς που μας προτείνουν συμβουλές για να απαλλαγούμε από τους μαύρους κύκλους γρήγορα και εύκολα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή