5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη

Τα πολύ σημαντικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε, πριν προσθέσετε τη ρετινόλη στη ρουτίνα ομορφιάς σας.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια η ρετινόλη έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα skincare συστατικά όλων των γυναικών. Η δράση της μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του δέρματος, γι’ αυτό οι δερματολόγοι και οι facialists, συνιστούν ότι πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της skincare routine μας.

«Έρευνα έχει αποδείξει ότι η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ρυτίδων, στο pigmentation, και παράλληλα να συμβάλλει στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου και τη βελτίωση των κυττάρων του δέρματος, που οδηγεί σε μια πιο φωτεινή, πιο λεία επιδερμίδα», λέει η Dr Anjali Mahto, δερματολόγος στο Skin 55 και συγγραφέας του The Skincare Bible.

Παρόλο που είναι ένα συστατικό στο οποίο ορκίζονται οι experts, αυτή η πλευρά του skincare μπορεί μερικές φορές να μπερδέψει τους καταναλωτές, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι με ρετινοειδή, και μάλιστα με διαφορετικά ονόματα. Τα ρετινοειδή όπως εξηγεί η Mahto, είναι μια κατηγορία ενώσεων – μία από τις οποίες είναι η ρετινόλη – που περιέχουν βιταμίνη Α.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη-1
©Unsplash

Η Vogue μοιράζεται 5 κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε για την ρετινόλη, κάνοντας την αναζήτησή σας για προϊόντα πιο εύκολη.

Δεν χρειάζεστε συνταγογραφούμενη ρετινόλη για καλά αποτελέσματα

Ο Daniel Isaacs, director of research στο Medik8, παραδέχεται ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που η ρετινόλη είναι τόσο δημοφιλής. Και αυτό γιατί–  έχει δοκιμαστεί και είναι αξιόπιστη και δερματολογικά ελεγμένη.

Αυτό σημαίνει ότι έχει υποβληθεί σε αυστηρό clinical testing ώστε ο κόσμος του skincare να είναι σίγουρος ότι το συστατικό λειτουργεί όντως. «Όταν η ρετινόλη εφαρμόζεται στο δέρμα, υφίσταται δύο μετατροπές: πρώτα, μετατρέπεται σε ρετιναλδεΰδη και μετά σε ρετινοϊκό οξύ. Το ρετινοϊκό οξύ είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δέρμα – ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση και την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει όλα αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα που συνήθως ακούτε», εξηγεί ο Isaacs.

Όμως υπάρχουν και άλλες μορφές εκτός από τη ρετινόλη για να εξοικειωθείτε. Η ρετιναλδεΰδη (ή αμφιβληστροειδής) ονομάζεται η βιταμίνη Α «επόμενης γενιάς» που μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα έως και 11 φορές πιο γρήγορα από τις κλασικές μορφές ρετινόλης, αναζωογονώντας γρήγορα το δέρμα, ενώ βοηθά στην αναδόμηση του κολλαγόνου, εκτός από τις αντιβακτηριακές ιδιότητες που διαθέτει (είναι ιδανική για όσους πάσχουν από ακμή).

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη-2
©Unsplash

Έπειτα, υπάρχει ο ρετινοϊκός ρετινυλεστέρας, ένα υβριδικό μόριο με «ρετινόλη και ρετινοϊκό οξύ». «Βελτιώνει την αντιγηραντική δράση της ρετινόλης, χωρίς τις ερεθιστικές παρενέργειες του ρετινοϊκού οξέος. Αυξάνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και την αποκατάσταση των ρυτίδων έως και οκτώ φορές περισσότερο από την τυπική ρετινόλη. Επιπλέον, είναι πολύ πιο σταθερό στο ηλιακό φως, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα για πιο γρήγορα αποτελέσματα», λέει ο Isaacs.

Καμία από αυτές τις ενώσεις δεν είναι ισχυρή – μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή – αλλά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι δερματολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Mahto, εξακολουθούν να θεωρούν ότι το συνταγογραφούμενο προϊόν τρετινοΐνη είναι χρυσό πρότυπο της βιταμίνης Α («θα παράγει καλύτερα αποτελέσματα από τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα καθώς είναι φάρμακο, και όχι καλλυντικό»), αλλά αναγνωρίζουν ότι τα προϊόντα ρετινόλης χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα.

«Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα και τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο έντονα», επισημαίνει η Mahto. Εν τω μεταξύ, ο Isaacs προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε εστέρες (ένας τύπος ένωσης) όπως ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας ή ο λινελαϊκός ρετινυλεστέρας, καθώς έχουν μικρή επίδραση στο δέρμα. «Είναι σημαντικό να αναζητάτε brands που χρησιμοποιούν μόνο κλινικά αποδεδειγμένους και ισχυρούς τύπους βιταμίνης Α».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή