Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να «ξεφύγουμε» από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Όχημα για αυτή την απόδραση μπορεί να είναι η θαλπωρή του σπιτιού, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η σύναξη της οικογένειας ή της παρέας, η εκδρομή στο χωριό, και βέβαια το εορταστικό τραπέζι.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να «ξεφύγουμε» από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Όχημα για αυτή την απόδραση μπορεί να είναι η θαλπωρή του σπιτιού, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η σύναξη της οικογένειας ή της παρέας, η εκδρομή στο χωριό, και βέβαια το εορταστικό τραπέζι.

Είναι θεμιτό να έχουμε στο μυαλό μας ορισμένα απλά διατροφικά tips, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιεινό πλάνο.

Όπως σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος, Θεόδωρος Κουτράκος, είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής με έμφαση σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες και λιπαρά.

Εμφανείς πειρασμοί σε όλο το σπίτι (π.χ. μπολ με σοκολατάκια ή γλυκά) θα πρέπει να αντικατασταθούν με αρωματικά λουλούδια ή Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Όσον αφορά στις καταχρήσεις σε σχέση με γλυκά, αλκοόλ και σνακ, θα πρέπει να αποφευχθούν. «Προσπαθήστε να κρατήσετε ισορροπία και δοκιμάστε μόνο όσα πραγματικά “αξίζει” να δοκιμάσετε», υπογραμμίζει ο κ. Κουτράκος.

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτα θα πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο. Επίσης, είναι ευκαιρία για σπιτικά γλυκά, με συνταγές που βασίζονται σε πιο ποιοτικά, διαιτητικά υλικά και όχι βασισμένα στη λευκή ζάχαρη και λευκά άλευρα.

Όσον αφορά στις υπερβολές σε σχέση με τη ποσότητα φαγητών, ο κ. Κουτράκος τονίζει: «Σταματήστε μόλις καταλάβετε ότι χορτάσατε».

Λίγο πριν το γεύμα είναι καλό να καταναλωθούν ένα ή δυο ποτήρια νερό, καθώς το νερό μαζί με τις φυτικές ίνες από τη σαλάτα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.

«Σε περίπτωση που είστε οικοδεσπότες, τότε μπορείτε να “γεμίσετε” το τραπέζι με άφθονες σαλάτες με διάφορα χρωματιστά λαχανικά όπως σγουρό λάχανο, ντοματίνια, πιπεριές, λίγους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε σως με βάση το ελαιόλαδο, το balsamico, τη μουστάρδα» επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος.

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσετε όποια δραστηριότητα κάνετε όλη τη χρονιά.

Επίσης, η αγάπη προς το τρόφιμο και τη διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά. Ιδιαίτερα όταν επιλέγονται προϊόντα ή συνταγές, με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιγότερο επεξεργασμένα συστατικά και καλύτερη διατροφική ποιότητά).

«Μην ξεχάσετε ούτε στιγμή ότι οι εορτές είναι μοναδική ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους σας. Απολαύστε τη στιγμή και μην αγχώνεστε για το φαγητό», καταλήγει ο κ. Κουτράκος.

* O Θεόδωρος Κουτράκος είναι Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή