Γιατί πιστεύουμε ακόμα στον μύθο ότι υπάρχουν «αδερφές ψυχές»

Γιατί πιστεύουμε ακόμα στον μύθο ότι υπάρχουν «αδερφές ψυχές»

Σύμφωνα με έρευνα από το 2021, ένας εντυπωσιακός αριθμός ανθρώπων πιστεύει στις αδερφές ψυχές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ελπίζουν ότι ο τέλειος άνθρωπος υπάρχει εκεί έξω και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, η ιδέα έχει γίνει δημοφιλής

5' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χάνα Μίλερ λέει ότι πάντα πίστευε στις αδερφές ψυχές. Θυμάται, όταν ήταν σε νεαρή ηλικία να ακούει ότι οι ιππόκαμποι έχουν μόνο έναν σύντροφο, για πάντα. Αγαπούσε την ιδέα ότι ίσως υπάρχει ένας άνθρωπος και για εκείνη. 

Σε ηλικία 10 ετών, γνώρισε τον Σαμ, φίλο της αδερφής της, σε μια συγκέντρωση σε λούνα παρκ. Θυμάται να της κρατάει το χέρι και μετά η αδερφή της να της λέει ότι η Χάνα και ο Σαμ θα παντρευτούν. Δεν συναντήθηκαν ξανά με τον Σαμ μέχρι που είδε ο ένας τον άλλον όταν η Χάνα ήταν 18 χρονών. Τότε, τα γεγονότα εξελίχθηκαν γρήγορα. Ο Σαμ την ερωτεύτηκε και οι δυό τους παντρεύτηκαν λίγο πριν τα 20α της γενέθλια. «Η δέσμευση ήρθε γρήγορα – αυτό ήταν, ήταν γραφτό να είμαστε μαζί, οπότε γιατί να περιμένουμε», είπε. «Γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχε λόγος να μην παντρευτούμε, επειδή ήμασταν αδερφές ψυχές». 

Σύμφωνα με έρευνα από το 2021, ένας εντυπωσιακός αριθμός ανθρώπων πιστεύει στις αδερφές ψυχές. Η ιδέα του «μοναδικού» μεταφέρεται και σε άλλους, πολλούς πολιτισμούς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ελπίζουν ότι ο τέλειος άνθρωπος υπάρχει εκεί έξω και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, η ιδέα έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είτε πιστεύουμε στις αδερφές ψυχές ή όχι, αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στις προσωπικές μας συνθήκες και την ψυχολογία – όμως είναι πιθανό εκείνοι που ελπίζουν να βρουν έναν προκαθορισμένο σύντροφο να καταδικάζουν τις σχέσεις τους από την αρχή. 

Μια σύντομη ιστορία για τις αδερφές ψυχές

Ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων έγραψε ότι κάποτε οι άνθρωποι είχαν τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και δύο πρόσωπα. Εξήγησε ότι ο Δίας μας χώρισε στα δύο ως τιμωρία για την υπερηφάνια μας και ότι προοριζόμασταν να περπατήσουμε στη Γη, ψάχνοντας για το άλλο μας μισό. 

Η κατανόησή μας για την αγάπη και τις σχέσεις ίσως να έχει εξελιχθεί από το 385 π.Χ., όταν ο Πλάτων έγραψε το Συμπόσιο, αλλά η ιδέα να έχουμε ένα «άλλο μισό» εξακολουθεί να υπάρχει για πολλούς και έχει διαρκέσει σε πολλές κουλτούρες στην ιστορία. Μερικές ινδουιστικές παραδόσεις υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν μια καρμική σύνδεση με συγκεκριμένες ψυχές. Στα εβραϊκά, υπάρχει ένας όρος για έναν ιδανικό ή προκαθορισμένο σύντροφο γάμου, το «bashert» που αποδίδεται ως «πεπρωμένο». Ο Πέρσης ποιητής του 13ου αιώνα και λόγιος Ρούμι έθεσε την ιδέα ότι οι εραστές δεν συναντιούνται τελικά αλλά είναι κατά κάποιο τρόπο ο ένας με τον άλλον συνέχεια. Και η δυτική λογοτεχνία είναι γεμάτη με παραδείγματα εραστών που ήταν γραφτό να είναι μαζί. 

Αλλά αν και η ιδέα της αδερφής ψυχής ίσως να υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο αληθινός όρος πιθανόν να συστήθηκε τον 19ο αιώνα. Η πρώτη χρήση του είναι το 1822 σε μια επιστολή που έγραψε ο ποιητής Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ. «Για να είσαι χαρούμενος στον έγγαμο βίο…πρέπει να έχεις μια αδερφή ψυχή». Η δική του αισθηματική ζωή δεν ήταν ευτυχισμένη – παντρεύτηκε κυρίως λόγω των κοινωνικών πιέσεων και πέρασε το περισσότερο διάστημα του γάμου, μακριά από τη σύζυγό του μέχρι που χώρισαν. Ωστόσο, παρά την ανικανότητα του Κόλεριτζ να βρει την αδερφή ψυχή, η ιδέα παρέμεινε αυξάνωντας τη δημοτικότητα, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Μπραντ Γουίλκοξ, καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του πρότζεκτ National Marriage στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, παρατηρεί αύξηση στις αδερφές ψυχές από το 1970, όταν εμφανίστηκε αυτό που αποκαλεί «η δεκαετία του εαυτού μας» και μια κουλτούρα ατομικισμού άλλαξε την προσέγγισή μας στις σχέσεις. 

Ο μύθος των αδερφών ψυχών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε σκεπτικοί σχετικά με την ιδέα ότι υπάρχει ένα τέλειο άτομο προκαθορισμένο για εμάς. Σε έναν πλανήτη σχεδόν οκτώ δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι οι αδερφές ψυχές τόσο πολλών ανθρώπων βρίσκονται στην διπλανή αίθουσα.

Ωστόσο, η ιδέα μιας αδερφής ψυχής έχει επiμείνει σε πολλές κοινωνίες και χρονικές περιόδους – τι είναι εκείνο στην ιδέα του «ενός και μοναδικού» που οι άνθρωποι βρίσκουν τόσο ακαταμάχητο; Ο Μπράντλεϊ Ονίσι, αναπληρωτής καθηγητής θρησκείας στο αμερικανικό κολέγιο Σκίντμορ, πιστεύει ότι υπάρχει κάτι έμφυτο στην επιθυμία μας να πιστεύουμε στις αδερφές ψυχές. 

«Ο μύθος της αδερφής ψυχής υπόσχεται εκπλήρωση. Λέει ότι η απομόνωση και η μοναξιά που είναι τόσο συχνά μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας είναι μόνο προσωρινή – ότι κάποια μέρα θα υπάρχει ένα ευτυχισμένο τέλος στο οποίο είμαστε ενωμένοι με τον “έναν και μοναδικό” που μας κατανοεί σε κάθε επίπεδο, μας προστατεύει από τη ζημιά και δίνει στη ζωή μας σημασία».  

Όπως τονίζει, για πολλούς από εμάς, η πίστη στην αδερφή ψυχή είναι ένας τρόπος κατασκευής μιας συνεκτικής αφήγησης από την χαώδη και απρόβλεπτη εμπειρία να ψάχνουμε για αγάπη. Όσον αφορά το σύγχρονο dating, ίσως η ιδέα της αδερφής ψυχής να έχει εξελιχθεί σταδιακά.

«Ζούμε σε μια εποχή συντριπτικής αβεβαιότητας – σε πολιτικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο μύθος της αδερφής ψυχής υπόσχεται ότι εν μέσω του γρήγορου και συχνά μπερδεμένου τοπίου των εφαρμογών για dating, υπάρχει κάποιο ταίρι εκεί έξω που θα έχει λογική. 

Πρακτικές προσδοκίες;

Σε πρακτικό επίπεδο, η αναζήτηση μιας αδερφής ψυχής ίσως να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση, ωστόσο. «Οι γάμοι των αδερφών ψυχών είναι περισσότερο εύθραυστοι επειδή τα συναισθήματα παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Το να έχουμε μια προσέγγιση που να βασίζεται λιγότερο στις αδερφές ψυχές, συνδέεται με περισσότερη σταθερότητα», εξηγούν οι ειδικοί. 

Η έρευνα σε χιλιάδες σχέσεις έχει δείξει ότι το να έχουμε προσδοκίες στην αναζήτηση μιας αδερφής ψυχής, οδηγεί σε μη λειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς και είναι πολύ πιθανόν να χωρίσουμε με τον σύντροφό μας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που πιστεύουν στις αδερφές ψυχές τείνουν να έχουν αυτό που είναι γνωστό ως μια νοοτροπία του «πεπρωμένου». Δεδομένου ότι επιμένουν για το τέλειο άτομο, είναι πιο πιθανό να αμφιβάλλουν για τη σχέση τους ή να χαρακτηρίσουν κάποιο εμπόδιο ως τη διάλυση της σχέσης. 

Από την άλλη, οι σκεπτικιστές της αδερφής ψυχής τείνουν να έχουν τη νοοτροπία της «ανάπτυξης». Πιστεύουν ότι οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά και συμβιβασμούς για να διατηρηθούν και έχουν το κίνητρο να βρουν τη λύση. 

Η ιδέα εύρεσης της αδερφής ψυχής ίσως να είναι «βάλσαμο» μετά από ένα ραντεβού που δεν πήγε καλά ή να δημιουργήσει την αίσθηση της δομής και αφήγησης στην ιστορία αγάπης. Αλλά στο τέλος, η πίστη του ότι έχουμε βρει την αδερφή ψυχή ίσως να είναι κάτι καλό – και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για να την βρούμε. 

Με πληροφορίες από το BBC

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή