Ροδόχρους ακμή: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ροδόχρους ακμή: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισης

Η ροδόχρους ακμή ή rosacea, επηρεάζει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες, ενώ πολλές φορές συγχέεται με την ακμή. Η Vogue συγκέντρωσε όλες τις skincare συμβουλές των ειδικών.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γονίδια δείχνουν αν υπάρχει προδιάθεση για ροδόχρου ακμή και αυτή είναι η νούμερο ένα αιτία που προκαλείται. Υπάρχουν όμως και εξωτερικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον, ο τρόπος που φερόμαστε στο δέρμα, αλλά και ο τρόπος ζωής μας, που μπορούν να επιδεινώσουν ή να βελτιώσουν την κατάσταση. Η ροδόχρους ακμή αποτελεί μια δερματική πάθηση, για την οποία ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει συνήθως την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής

Τα εμφανή χαρακτηριστικά είναι η ερυθρότητα στα μάγουλα, τα ορατά αιμοφόρα αγγεία, οι ροζ κηλίδες που μπορεί να περιέχουν και πύον, το πρήξιμο της μύτης και ίσως η δυσφορία στην περιοχή των ματιών. Συνήθως η ροδόχρους ακμή παρατηρείται στη μέση του προσώπου. Κάποιοι ίσως εμφανίζουν αίσθηση καψίματος ή τραβήγματος στην επιδερμίδα, που συνδέεται με την διατάραξη του επιδερμικού φραγμού. “Το δέρμα μπορεί να είναι ξηρό και αυτό οφείλεται στις φλεγμονές του δέρματος, που σημαίνει ότι ο κύκλος εργασιών των κυττάρων διαρκεί περισσότερο. Η ροδόχρους ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε τύπο δέρματος, κυρίως όμως στον ευαίσθητο”, εξηγεί η δερματολόγος Dr. Emma Craythorne.

Οι αιτίες που προκαλούν την ροδόχρου ακμή

Συνήθως υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής, ωστόσο μπορεί να συνδεθεί και με άλλα ζητήματα, όπως οι φλεγμονές του δέρματος που προέκυψαν μετά την έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία. Ένας ακόμα λόγος είναι τα ακάρεα demodex που ζουν στους σμηγματογόνους αδένες τους δέρματος και έχουν συνδεθεί από τους επιστήμονες με την εμφάνιση της ροδόχρου ακμής, ενώ η αγγειακή υπερκινητικότητα προκαλεί συμπτώματα όπως το κοκκίνισμα.

Πολλοί συγχέουν την ροδόχρου με την ακμή και το αντίθετο, γι’ αυτό ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσετε την πάθησή σας είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Για την ακρίβεια πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε αγωγή, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο, καθώς μπορεί το πρόβλημα να γίνει ακόμα πιο έντονο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή