Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση

Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση

Πέρα από λαμπερά looks, το Met Gala έχει και δυνατά μηνύματα να περάσει. Και φέτος το ηχηρότερο ήρθε από τον ηθοποιό Ριζ Άχμεντ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύφορο έδαφος για φαντασμαγορικά haute couture ρούχα, μια μεγάλη κοσμική συνάντηση, μια αρένα επίδειξης στυλ, λάμψης και πλούτου, ο λόγος για να ξενυχτούν (ή να ξυπνούν χαράματα) οι πανταχού εραστές της μόδας, το Met Gala, η ετήσια δηλαδή fashion συνάντηση που λαμβάνει χώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, σίγουρα προσφέρει πάντα αρκετή τροφή για σκέψη και ανάλυση τόσο για αυτούς που το αγαπούν, οσο και για αυτούς που «αγαπούν να το μισούν». 

Πέρα όμως από το να είναι «bold» σε όσα συμβαίνουν πάνω στο κόκκινο χαλί, το Met Gala συνοδεύεται πάντα και από συγκείμενα: πέρα από τον φιλανθρωπικό του σκοπό, κάθε χρόνο η διοργάνωση ορίζει και μία θεματική την οποία οφείλουν να ακολουθήσουν οι καλεσμένοι. 

Για φέτος, το dress code απαιτούσε «white tie», δηλαδή επίσημη βραδινή ένδυση και η θεματική που όρισε το Met Gala ήταν αυτή του «Gilded Glamour». Έτσι, το θέμα του event εμπνεόταν από τη λεγόμενη «Gilded Age», δηλαδή την περίοδο μεταξύ του 1870 και του 1900, οπότε και η οικονομία των ΗΠΑ γνώρισε μεγάλη άνθηση. 

Φυσικά, οι εντυπωσιακές τουαλέτες, τα μακριά γιλέκα και οι κορσέδες βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο, όπως ήταν αναμενόμενο για μια θεματική που γιορτάζει την αφθονία στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση-1
Η Κιμ Καρντάσιαν έφτασε στο Met Gala συυνοδευόμενη από την σύντροφό της, Πιτ Ντέιβιντσον και φορώντας το θρυλικό φόρεμα που έβαλε η Μέριλιν Μονρό το 1962 για να ευχηθεί «Χρόνια πολλά» στον Τζον Φ. Κέννεντι. Φωτ.: Evan Agostini/Invision/AP

Από το αυθεντικό φόρεμα της Μέριλιν Μονρό με το οποίο τραγούδησε «Happy birthday mr. president» στον Τζον Κένεντι, που φιλοξένησε για τις ανάγκες του φετινού γκαλά τις καμπύλες της Κιμ Καρντάσιαν (αλήθεια, πώς «αποκαθηλώθηκε» τόσο εύκολα ένα τέτοιο κομμάτι;) μέχρι το ζωγραφιστό μουστάκι της Τζέσι Μπάκλεϊ και από τον…διπλό  ή και τριπλό Τζάρεντ Λέτο (σχεδόν κανένα μέσο δεν αντιστάθηκε στο να κάνει «αστειάκι» για το αν είναι ο Τζάρεντ Λέτο ο ολόιδια με τον ηθοποιό ντυμένος Αλεσάντρο Μισέλ ή ο doppelganger του, o Φρέντικ Ρόμπερτσον, με το αέρινο Iris Van Herpen look του) μέχρι τον…πονοκέφαλο του Off White συνόλου της Κάιλι Τζένερ, είναι πολλά αυτά που θα θυμάται ο κόσμος της μόδας από τη φετινή διοργάνωση. 

Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση-2
Ποιος είναι ο Τζάρεντ Λέτο; Φωτ.: Evan Agostini/Invision/AP

Ίσως όμως, να είναι ακόμα περισσότερα -ή και σημαντικότερα- τα μηνύματα που μερικοί από τους καλεσμένους που περπάτησαν πάνω στο χαλί θέλησαν να περάσουν και φέτος ανάμεσα στις υπόλοιπες λαμπερές παρουσίες. 

Να τιμήσουν τη Νέα Υόρκη με τις παρουσίες τους αποφάσισαν τόσο η Μπλέικ Λάιβλι όσο και η Αλίσια Κιζ. Η πρώτη, που εκτέλεσε και χρέη co-chair, επέλεξε ένα φόρεμα Versace, το οποίο ξεδιπλωνόταν όσο αυτή προχωρούσε και ήταν ένας φόρος τιμής στην αρχιτεκτονική του «Μεγάλου Μήλου», από το Άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι το Empire State Building. Τη Νέα Υόρκη «φόρεσε» με τη σειρά της και η τραγουδίστρια Αλίσια Κις, που στη μαύρη Ralph Lauren κάπα της αποτύπωσε την «τσιμεντένια ζούγκλα που στην οποία γεννιούνται τα όνειρα», όπως δήλωσε η ίδια. 

Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση-3
H Μπλέικ Λάιβλι με το εντυπωσιακό της φόρεμα ήθελε να τιμήσει τη Νέα Υόρκη. Φωτ.: Evan Agostini/Invision/AP

Τη δική του «δήλωση» δεν παρέλειψε να κάνει και ο ίδιος ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, που στη λευκή φάσα του μαύρου παλτού του διαβάσαμε «Σταματήστε την ένοπλη βία». Η Χίλαρι Κλίντον, με τη σειρά της, με την επιστροφή της μετά από 21 χρόνια στο Met Gala, θέλησε να τιμήσει όλες εκείνες τις γυναίκες που την ενέπνευσαν, με 60 ονόματα γυναικείων προσωπικοτήτων να ράφτηκαν στην μπορντό Joseph Altuzarra τουαλέτα της. 

Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση-4
O δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, και το μήνυμα που θέλησε να περάσει με το παλτό του στο κόκκινο χαλί. Φωτ.: Evan Agostini/Invision/AP

Κανείς όμως δεν κατάφερε να αγγίξει την ουσιώδη απλότητα του Ριζ Άχμεντ. Ο ηθοποιός, κατέφτασε στο κόκκινο χαλί με ένα αινιγματικό σύνολο που δε φάνηκε να εναρμονίζεται ιδιαίτερα με τον «white tie» χαρακτήρα της βραδιάς: λευκό φανελάκι, ανοιχτό casual πουκάμισο, φαρδύ παντελόνι, μαύρες vintage 50s γαλότσες, κορδόνια από παπούτσια Vans σε ρόλο ζώνης και ένα Cartier κολιέ, ήταν αυτά με τα οποία πόζαρε στις κάμερες ο ηθοποιός. 

Τη στιγμή που οι περισσότεροι καλεσμένοι της βραδιάς εμπνεύστηκαν από την «ορατή» ευμάρεια μίας περιόδου όπως αυτή των τελευταίων δεκαετιών του αμερικανικού 19ου αιώνα, ο Άχμεντ θέλησε να ρίξει φως στην άλλη «αόρατη» άκρη του παγόβουνου. Έτσι, η εμφάνισή του ήταν ένας φόρος τιμής στην εργατική προσφορά των μεταναστών που έκαναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τη Νέα Υόρκη αυτό που είναι. «Είναι ένα γράμμα αγάπης σε όλους τους χειρωνακτικούς εργάτες, τους μετανάστες εργάτες», για να το πούμε με τα πιο απλά λόγια του ίδιου του ηθοποιού. 

Met Gala 2022: Ο Ριζ Άχμεντ κι όσα ακόμα κρατάμε από τη φετινή διοργάνωση-5
Ο Ριζ Άχμεντ κατάφερε με λιτό τρόπο να περάσει το πιο ηχηρό μήνυμα του φετινού Met Gala. Φωτ.: Evan Agostini/Invision/AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή