Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Σκηνές από έναν γάμο σε κοινή θέα

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Σκηνές από έναν γάμο σε κοινή θέα

Το χρονικό μιας ταραχώδους σχέσης που μεταμορφώθηκε στην πιο πολύκροτη δίκη των ημερών

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει σχεδόν μια αίσθηση ριάλιτι σε όσα παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα να συμβαίνουν πίσω από τις πόρτες δικαστηρίου της Βιρτζίνια που γίνεται η πολύκροτη δίκη ανάμεσα στον Τζόνι Ντεπ και την Άμπερ Χερντ. Οι «πομποί» χύνουν τόνους μελάνι για να μεταφέρουν τις καταθέσεις των δύο ηθοποιών αλλά και τις απίθανες ιστορίες που ξεβράζονται κάθε φορά, όσο οι «δέκτες» κανιβαλίζουν τη δίκη στα social media ή και ακόμα στήνουν polls για το μέρος που παίρνουν σε αυτή τη (δικαστική) μάχη («last time I checked», η δημοφιλία του Τζόνι Ντεπ είχε αισθητό προβάδισμα). 

Μια φορά και έναν καιρό, λοιπόν, όπως ξεκινάει κάθε καλή ιστορία, ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ βρίσκονταν στα γυρίσματα της ταινίας «Μεθυσμένo Ημερολόγιo». Στην ταινία που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Χάντερ Σ. Τόμσον ο Τζόνι Ντεπ υποδυόταν τον συγγραφέα Πολ Κεμπ ο οποίος ερωτευόταν τη γυναίκα ενός, όχι ακριβώς τίμιου, συνεργάτη του, ρόλο που ανέλαβε η Άμπερ Χερντ. 

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Σκηνές από έναν γάμο σε κοινή θέα-1
Ο Τζόνι Ντεπ και η Άμπερ Χερντ στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα του «Μεθυσμένου Ημερολογίου» στο Λονδίνο, το 2011. Φωτ.: AP Photo/Joel Ryan, File

Όλα αυτά συνέβησαν το 2009, όμως, το πραγματικό ειδύλλιο ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς θα περίμενε μέχρι το 2012 για να αρχίσει να γράφεται, οπότε και ο Τζόνι Ντεπ χώρισε με την για χρόνια σύντροφό του, Βανέσα Παραντί.

Τα πράγματα μεταξύ Ντεπ και Χερντ όπως φαίνεται, έβαιναν παραπάνω από καλώς, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δύο χρόνια αργότερα ήταν ήδη αρραβωνιασμένοι, για να παντρευτούν το 2015, σε τελετή που έγινε στο Λος Άντζελες. 

Ο ευτυχής έγγαμος βίος δε θα κρατούσε για πολύ, μιας και μετά από 15 μήνες, η Άμπερ Χερντ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου ενώ έκανε επίσης ασφαλιστικά μέτρα στον Τζόνι Ντεπ. Ως λόγος διαζυγίου κατατέθηκε η «ασυμφωνία χαρακτήρων», ενώ η ηθοποιός κατηγόρησε επίσης τον σύζυγό της για κακοποιητική συμπεριφορά, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, με περιστατικά όπως αυτό κατά το οποίο σύυμφωνα με τα λεγόμενά της, ο Ντεπ της πέταξε ένα τηλέφωνο το οποίο προκάλεσε μελανιές στο πρόσωπό της. 

Εκείνη την περίοδο, από τη μία η Άμπερ Χερντ υποστήριζε πως «Ανέχτηκα υπερβολική συναισθηματική, λεκτική και σωματική βία από τον Τζόνι, που περιλαμβάνει θυμωμένες, εχθρικές, εξευτελιστικές και απειλητικές προσβολές προς το πρόσωπό μου κάθε φορά που αμφισβητούσα την εξουσία του ή διαφωνούσα μαζί του», όσο από την αντίπερα όχθη ο Τζόνι Ντεπ, απαρνιόταν πλήρως τις κατηγορίες.

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Σκηνές από έναν γάμο σε κοινή θέα-2
Η Άμπερ Χερντ, το 2016 και περίοδο του διαζυγίου της με τον Τζόνι Ντεπ. Φωτ.: AP Photo/Richard Vogel

Λίγους μήνες αργότερα η υπόθεση διευθετήθηκε με εξωδικαστικό διακανονισμό και τον Τζόνι Ντεπ να πληρώνει αποζημίωση 7 εκατομμυρίων δολαρίων -η Άμπερ Χερντ, με τη σειρά της, δώρισε το εν λόγω ποσό για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2017, το διαζύγιο του ζεύγους Ντεπ-Χερντ είχε οριστικοποιηθεί. Ο Τζόνι Ντεπ κέρδισε την απόλυτη κυριότητα της περιουσίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ιδιωτικό νησί του στις Μπαχάμες, αλλά και η συλλογή του από αντίκες αυτοκινήτων και μηχανών. 

Κι ενώ το κεφάλαιο αυτό φαινόταν να έχει κλείσει, η Άμπερ Χερντ το 2018 δημοσίευσε στην Washington Post μια ανοιχτή επιστολή στην οποία μιλούσε για τη σεξουαλική βία που είχε υποστεί, γράφοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Έγινα μια δημόσια φιγούρα που αντιπροσωπεύει την ενδοοικογενειακή βία και ένιωσα την πλήρη πίεση της κουλτούρας μας και της βίας της απέναντι στις γυναίκες που μιλούν». Η ηθοποιός δεν χρειάστηκε να αναφέρει πουθενά το όνομα του Τζόνι Ντεπ, μιας και τον φωτογράφιζε. 

Πράγματι, ο Τζόνι Ντεπ το πήρε προσωπικά, μιας και τον επόμενο χρόνο έκανε μήνυση στην πρώην σύζυγό του ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για συκοφαντική δυσφήμιση προς το πρόσωπο του μέσα από το άρθρο της στην Washington Post, που, όπως είπε, κόστισε στην καριέρα του. Όλοι θυμόμαστε άλλωστε, γιατί είδαμε το Μαντς Μίκελσεν στο τελευταίο «Fantastic Beasts». 

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Σκηνές από έναν γάμο σε κοινή θέα-3
Ο Τζόνι Ντεπ στην τρέχουσα δίκη στη Βιρτζίνια. Φωτ.: Jim Watson/Pool photo via AP

Τον Τζόνι Ντεπ δε χαρακτήρισε κακοποιητή μόνο η πρώην σύζυγός του, αλλά και η βρετανική εφημερίδα The Sun που επίσης μήνυσε ο ηθοποιός, σε δίκη που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020. Η Χερντ βρέθηκε εκεί για να καταθέσει υπέρ της βρετανικής tabloid εφημερίδας. Το επόμενο διάστημα το πρώην ζεύγος επιδόθηκε σε ένα «οφθαλμός αντί οφθαλμού» δικαστικό παιχνίδι, μιας και η Χερντ με τη σειρά της μήνυσε πίσω τον Ντεπ, o οποίος έχασε τελικά τη συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη, χωρίς να έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. 

Στο μεταξύ, δεν ήταν λίγα αυτά που ακούστηκαν αυτό το διάστημα κατά και των δύο πλευρών: στην παραπάνω δίκη, η Άμπερ Χερντ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως ο πρώην σύζυγός της, που αποκάλεσε «Τέρας» την έβριζε, είχε προσπαθήσει να τη σπρώξει με το ζόρι στις σκάλες, όσο φημολογούταν ότι στον κάτω όροφο βρισκόταν η πρώην σύντροφος του Τζόνι Ντεπ, Κέιτ Μος, ενώ είχε κοντέψει και να τη σκοτώσει, όπως λέει, σπρώχνοντάς τη σε σπασμένα γυαλιά αλλά και σε τραπέζι του πινγκ πονγκ. Η αφήγηση περιελάμβανε μέχρι και…σκύλους που έτρωγαν ναρκωτικά και τον Ντεπ να δίνει στην τότε 13χρονη κόρη του χασίς για πρώτη φορά. 

Και κάπως έτσι, η ιστορία των Ντεπ-Χερντ φτάνει στην πολύκροτη δίκη για την οποία μιλούν όλοι σήμερα, αυτή του πρώτου κατά της δεύτερης, που ξεκίνησε στις 11 Απριλίου του 2022 στη Βιρτζίνια. Σε μια προφητική στιγμή, η δικηγόρος της Χερντ είπε πως ο Ντεπ «θα προσπαθήσει να μετατρέψει αυτή τη δίκη σε σαπουνόπερα». 

Τζόνι Ντεπ – Άμπερ Χερντ: Σκηνές από έναν γάμο σε κοινή θέα-4
Η Άμπερ Χερντ στη δικαστική αίθουσα. Φωτ.: Jim Watson/Pool photo via AP

Είτε σαπουνόπερα, είτε ριάλιτι, το σίγουρο είναι ότι η δική που βλέπουμε να τρέχει εδώ και τρεις εβδομάδες μοιάζει απλά με ένα ματάκι στην κλειδαρότρυπα στην πάλαι ποτέ κοινή ζωή του ζευγαριού. 

Στη τρέχουσα, λοιπόν, δίκη έχουν ακουστεί ουκ ολίγα ως τώρα, με τις κατηγορίες να επιρρίπτονται συνεχώς από τον έναν στον άλλο. Σίγουρα σημαντικό στοιχείο για τη δικαιοσύνη αποτελεί το ηχητικό υλικό που υπάρχει από τους καβγάδες του ζευγαριού, μιας και συχνά τους κατέγραφαν. 

Σε ένα τέτοιο ηχητικό απόσπασμα, ακούστηκε η Χερντ να λέει ότι αν ο πρώην σύζυγός της ισχυριζόταν δημόσια ότι εκείνη του έχει φερθεί βίαια, κανείς δεν θα το πίστευε. Ο Ντεπ δήλωσε όμως ενώπιον του δικαστηρίου πως είναι ο ίδιος θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ουσίες και το αλκοόλ δε λείπουν ούτε και τώρα από την εξίσωση, μιας και σύμφωνα με τη Χερντ, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ντεπ γινόταν βίαιος υπό την επήρεια αυτών. Ούτε κατά διάνοια, βέβαια, δεν ήταν οι ουσίες το πιο ακραίο πράγμα που ακούστηκε ως τώρα σε αυτή τη δίκη, μιας και στιγμιότυπα των αφηγήσεων περιλαμβάνουν τον Τζόνι Ντεπ με το πέος του έξω από το παντελόνι αλλά και την Άμπερ Χερντ να αφοδεύει στο κρεβάτι τους. 

Ίσως το να απαριθμήσουμε περισσότερες σκανδαλοθηρικές λεπτομέρειες να μην έχει ιδιαίτερο νόημα, όταν το μόνο και σίγουρο συμπέρασμα που βγαίνει ως τώρα μοιάζει να είναι πως, ανεξαρτήτως πλευρών, αλήθειας και μελλοντικής έκβασης της δικαιοσύνης, τόσο ο Τζόνι Ντεπ όσο και η Άμπερ Χερντ φαίνεται να έχουν οικειοποιηθεί τη ριάλιτι θεατρικότητα που οι ίδιοι άλλωστε προσέδωσαν στην εν λόγω ιστορία, με ένα κατά τ’ άλλα, «τραβάτε με κι ας κλαίω» προσωπείο. 

Κανείς δεν αμφισβητεί την όποια δόση αλήθειας με ολίγη από τρέλα κουβαλούν αυτές οι αφηγήσεις. Αλλά αυτά, ας τα αφήσουμε στη δικαιοσύνη. Εμείς μπορούμε να μιλάμε και να σχολιάζουμε, σαν συμμέτοχοι τηλεθεατές του σόου τους. Όχι της ζωή τους, αλλά το ίδιο του σόου τους. Τα όρια είναι θολά, ε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή