Πώς να φτιάξετε βασιλικά κοκτέιλ και scones

Πώς να φτιάξετε βασιλικά κοκτέιλ και scones

Δεκάδες άρθρα κυκλοφορούν για τη συνήθεια της βασίλισσας να πίνει ένα κοκτέιλ ως απεριτίφ, πριν από το μεσημεριανό

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες άρθρα κυκλοφορούν για τη συνήθεια της βασίλισσας να πίνει ένα κοκτέιλ ως απεριτίφ, πριν από το μεσημεριανό. Το βασικό υλικό του ποτού της είναι το Dubonnet Rouge, ένας αρωματικός, ενισχυμένος οίνος, που παρασκευάζεται από κρασί, μπαχαρικά, σταφίδες, μαύρο τσάι και κινίνη. Δημιουργήθηκε στη Γαλλία περίπου το 1840 από τον χημικό σερ Ζοζέφ Ντιμπονέ και η αρχική του φόρμουλα χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για την ελονοσία. Η κατανάλωσή του κορυφώθηκε την περίοδο της Μπελ Επόκ. Κάποιοι σημειώνουν πως ήταν αγαπημένο ποτό και της βασιλομήτορος. 
Για την παρασκευή του κοκτέιλ χρησιμοποιείται πάντα το κολονάτο κρυστάλλινο ποτήρι που φέρει το βασιλικό μονόγραμμα ER. Το E από το Elizabeth και το R από το Regina, «βασίλισσα» στα λατινικά. Ο λατινικός αριθμός δύο (ΙΙ) υπάρχει μεταξύ του «E» και του «R», ενώ το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου εμφανίζεται πάνω από τα γράμματα και τα στολίζει. Στο ποτήρι μπαίνει ένα μέρος από στιβαρό London Dry Gin και συμπληρώνεται με δύο μέρη Dubonnet. Έχει έντονη γεύση, είναι πικρό και μαζί με το τζιν κάνουν ένα εξαιρετικά ισχυρό αλλά και γευστικό ντουέτο. Στο ποτήρι προστίθεται μία φέτα φρέσκου λεμονιού και δύο κομμάτια πάγου εξαιρετικής ποιότητας, για αργή τήξη. Ένας μπάτλερ το βάζει πάνω στον ασημένιο δίσκο και το προσφέρει στη βασίλισσα. «Μόνο η βασίλισσα πίνει αυτό το κοκτέιλ στο παλάτι», έχει μαρτυρήσει ένας από τους υπηρέτες του Μπάκιγχαμ. 

Οι Βρετανοί διχάζονται για αιώνες σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς ένα scone με μαρμελάδα και αφρατεμένη κρέμα (clotted cream). Πρώτα απλώνεται η κρέμα ή η μαρμελάδα; Ο πρώην σεφ του παλατιού Ντάρεν Μακ Γκρέιντι έδωσε τέρμα στο δίλημμα, βεβαιώνοντας πως στο Μπάκιγχαμ ακολουθούν τον «τρόπο της Κορνουάλης». Πρώτα ανοίγουν στα δύο το ψωμάκι, απλώνουν τη μαρμελάδα και έπειτα προσθέτουν μία γενναία κουταλιά κρέμα. Περισσότερα από 20.000 τεμάχια scones καταναλώνονται κάθε χρόνο στα περίφημα Garden Parties που διοργανώνονται στους βασιλικούς κήπους την άνοιξη και το καλοκαίρι, σύμφωνα με το επίσημο Instagram account του παλατιού. Μάλιστα, με αφορμή τη ματαίωση των κοινωνικών εκδηλώσεων στο Μπάκιγχαμ, εξαιτίας της πανδημίας τον Μάιο του 2020, έδωσαν στη δημοσιότητα τη συνταγή τους. Απαιτούν λίγα και καλά υλικά και ελάχιστο ζύμωμα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι σταφίδες. Προτιμούν αυτές της ποικιλίας Sultana, που δεν περιέχουν κουκούτσι και είναι φυσικά γλυκές. Αν θέλετε να φτιάξετε τα αγαπημένα scones της Ελισάβετ, ιδού η συνταγή: 

ΥΛΙΚΑ 
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 28 γρ. μπέικιν πάουντερ • 94 γρ. βούτυρο αγελάδος • 86 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική • 2 αυγά και 1 ακόμα χτυπημένο ελαφρώς για άλειμμα στο ψήσιμο • 140 ml buttermilk • 100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα, καλυμμένες με ζεστό νερό να μουλιάσουν  για 30 λεπτά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν ελαφρώς, τόσο που να μοιάζουν με ψίχουλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το buttermilk για περίπου 2 λεπτά και προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τη θρυμματισμένη ζύμη. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη. Ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά. Απλώνουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας σε πάχος 2,5 εκ. και κόβουμε με κουπάτ ή με μια μεσαία κούπα τα scones. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά. Περνάμε την επιφάνειά τους με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν σερβίρουμε με αφρατεμένη κρέμα και μαρμελάδα της αρεσκείας μας. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή