Andrew Tate: Πώς ένας ακραίος μισογύνης έγινε νούμερο 1 στο TikTok

Andrew Tate: Πώς ένας ακραίος μισογύνης έγινε νούμερο 1 στο TikTok

Mε κοινό νεαρούς άνδρες και αγόρια, τα βίντεο με τις θλιβερές απόψεις του πρώην πυγμάχου έχουν δισεκατομμύρια views στη δημοφιλή πλατφόρμα

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθεται σε ένα μεγάλο αναπαυτικό κρεβάτι και μιλάει κοφτά και δυνατά με το βλέμμα καρφωμένο στην κάμερα. Στα καλογυμνασμένα του χέρια κραδαίνει μια ματσέτα. «Αν έρθει μια κοπέλα και σε ρωτήσει γιατί την απάτησες, τότε μπαμ, τη μαχαιρώνεις, μπουμ, της χτυπάς το κεφάλι και την αρπάζεις από τον λαιμό. Σκάσε σκ…».

Δεν είναι απλά ένας τυχαίος μισογύνης. Είναι ο Άντριου Τέιτ (Andrew Tate), ο άνδρας που είναι αυτή τη στιγμή το νούμερο 1 στο TikTok, χωρίς να έχει καν λογαριασμό στην πλατφόρμα. Tον φετινό Ιούλιο, ξεπέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κιμ Καρντάσιαν σε αναζητήσεις στο Google.

@drssrawat Toxic Masculinity needs to be taken down #misinformationkills #masogynist #masogyny #masogynists #masogynisticpigs #sexist #feminism #feminist #womanpower #womanpowerment #womanrights #womanrightsmatter #womanrightsarehumanrights #womanrightsfeminism #toxicmasculinity #toxicmen #toxicmasculinitycheck #andrewtate #andrewtatequotes #andrewtate🔥✨ #andrewtatemotivation #andrewtateinspiration #andrewtateteaches #andrewtateedits #andrewtatecourses #andrewtatememes #tate #tatespeech #roevwade ♬ Action Music (Powerful Epic) – PhillipMusic

Ο λογαριασμός του στο Instagram ακολουθεί την κλασική συνταγή του κάθε wannabe και μη influencer: γυμνασμένα μπράτσα, γρήγορα αμάξια, διακοπές σε εξωτικά μέρη, βίλες και τζετ, πούρα και όπλα, ενίοτε αιθέριες παρουσίες.

Είναι αυτά που λέει που τον έχουν κάνει διάσημο τους τελευταίους μήνες, με εκατοντάδες χιλιάδες αγόρια και νέους να ευαγγελίζονται τις απόψεις του. Ανάμεσά τους ότι οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία των ανδρών, ότι τα θύματα των βιασμών πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ότι οι καλύτερες γυναίκες είναι αυτές μεταξύ 18 και 19 γιατί «είναι εύκολο να αφήσεις πάνω τους το στίγμα σου».

Βέβαια, ο 35χρονος πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας δεν περιορίζεται εκεί, καθώς έχει -ψεκασμένες- απόψεις επί παντός επιστητού. Στα βίντεό του μπορεί κάποιος να μάθει ότι ο κορωνοϊός είναι μια απάτη ή ότι χάρη στη φήμη που έχει κερδίσει είναι πλέον… τρισεκατομμυριούχος, ενώ δεν διστάζει να ανοίξει beef και με άλλες διασημότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

View this post on Instagram

A post shared by Emory Andrew Tate III (@cobratate)

Κατά κύριο λόγο, όμως, κυριαρχεί ο μισογυνιστικός οχετός, σε συνδυασμό με «σοφίσματα» για το τι πρέπει να κάνουν οι σωστοί άνδρες και πώς θα γίνουν επιτυχημένοι μέσω του hustling (=όταν δουλεύεις έξυπνα και λίγο για να βγάλεις πολλά και εύκολα χρήματα).

49 δολάρια τον μήνα, μάλιστα, μπορεί κάποιος να μάθει από πρώτο χέρι στο λεγόμενο Hustler’s University πώς ο Τέιτ «προκαλεί και απαιτεί απόλυτη πίστη από τη γυναίκα του». Τo… πρόγραμμα σπουδών είναι «πλούσιο»: από μαθήματα για κέρδη έως και 10.000 δολάρια τον μήνα με επενδύσεις σε crypto, υποδείξεις για το πώς «να μην είσαι κλαψιάρης», μέχρι συμβουλές για την ιδανική αναλογία fans και haters ώστε να γίνει κάποιος διάσημος.

Τα μέλη του Hustler’s University φτάνουν τις 127.000 και κυρίως πρόκειται για άνδρες και αγόρια από 13 ετών από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Πώς το TikTok έγινε πρόσφορο έδαφος για τον μισογυνισμό

Υπολογίζεται ότι τα βίντεο του Άντριου Τέιτ στο TikTok έχουν συνολικά 11,6 δισεκατομμύρια προβολές. Μόνο, τον Αύγουστο τα views στα κλιπάκια του ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι ο ίδιος δεν έχει καν λογαριασμό στο TikTok. Τα περισσότερα βίντεό του αποτελούν στιγμιότυπα από παλιές του συνεντεύξεις, από εμφανίσεις στην πλατφόρμα streaming Twitch ή από τις διαλέξεις στο «πανεπιστήμιό» του.

Οι πιστοί του ακόλουθοι και ευαγγελιστές της εξτρεμιστικής και αλλοπρόσαλλης φιλοσοφίας του είναι αυτοί που έχουν αναλάβει τη «βρώμικη δουλειά».

Με συντονισμένες κινήσεις, πολλοί διαφορετικοί λογαριασμοί με fans του Τέιτ πλημμυρίζουν το TikTok, εκμεταλλευόμενοι τον αλγόριθμο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπετε, ακόμα και αν απλά δεις κάποιο βίντεο στο TikTok – πόσο μάλλον αν πατήσεις like ή share – η πλατφόρμα το εμφανίζει και σε άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα ή background.

Σε αυτό, βέβαια, φταίει και η ίδια η πλατφόρμα. Παρόλο που οι κανόνες του TikTok υποτίθεται πως απαγορεύουν τον μισογυνισμό ή τους διπλούς λογαριασμούς, το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνει και πολλά πράγματα να περιορίσει την ακραία ρητορική του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τέιτ «πουλάει». Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ένα άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter, φαινομενικά καταπάτησε τους ίδιους του τους κανόνες για τον 35χρονο: αν και είχε αποκλείσει και τους τρεις λογαριασμούς του το 2017 λόγω ρατσιστικών σχολίων, φέτος επανέφερε έναν εξ αυτών.

Ποιος είναι ο Άντριου Τέιτ

Μισός Βρετανός και μισός Αμερικανός, o Έμορι Άντριου Τέιτ ο Τρίτος μεγάλωσε σε πλούσια οικογένεια στο Λούτον. Ο πατέρας του είναι διάσημος Αφροαμερικανός σκακιστής, ενώ η μητέρα του έχει ασχοληθεί με το catering.

Από τα 20 μέχρι τα 30 του, διακρίθηκε στο kickboxing σε επαγγελματικό επίπεδο, κερδίζοντας μάλιστα και δύο παγκόσμιους τίτλους. Παράλληλα, έκανε και ένα πέρασμα στις τηλεπωλήσεις.

Το 2016, έγινε διάσημος από τη συμμετοχή του στο βρετανικό Big Brother, από το οποίο διώχτηκε κακήν κακώς μέσα σε μια εβδομάδα. Αιτία ήταν το γεγονός ότι διέρρευσε ένα βίντεο που έδειχνε τον Τέιτ να δέρνει μια γυναίκα με ζώνη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν απλά παιχνίδι κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης.

Έκτοτε, πέρασε ένα διάστημα στην αφάνεια από την οποία έβγαινε ενίοτε λόγω κάποιου σεξιστικού, ρατσιστικού ή ομοφοβικού σχολίου στα social media. Το ένα σχόλιο ακολουθούσε το επόμενο και η μία αντίδραση την επόμενη. Έτσι, σιγά-σιγά και παρά τις αντιδράσεις, οι απόψεις του πρώην πυγμάχου βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε εραστές της alt-right.

Πέρα από αυτά, ο Τέιτ έχει εμφανιστεί στο podcast του Άλεξ Τζόουνς, έχει συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έκανε παρέα με τον υπέρμαχο του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ και έχει φωτογραφηθεί ή έχει συνομιλήσει με άλλες, λιγότερο γνωστές ακροδεξιές προσωπικότητες.

Φυσικά, ο νεαρός άνδρας δεν ήταν «φρόνιμος» ούτε ως προς τη συμπεριφορά του στις γυναίκες: αρκετές τον έχουν κατηγορήσει ανοιχτά για βίαιη συμπεριφορά, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί επίσημα καταγγελίες.

View this post on Instagram

A post shared by Emory Andrew Tate III (@cobratate)

Όταν κάποια στιγμή οι βρετανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες εναντίον του, ο Άντριου και ο αδερφός του Τρίσταν μετακόμισαν στη Ρουμανία όπου ζουν τα τελευταία χρόνια. «Δεν είμαι βιαστής, αλλά μου αρέσει η ιδέα να κάνω ό,τι θέλω», είχε αναφέρει ο ίδιος, ενώ παραδέχτηκε ότι η έρευνα εις βάρος του ήταν εν μέρει ο λόγος που μετακόμισε.

Τα προβλήματα με τον νόμο, όμως, τον ακολούθησαν και στη Ρουμανία. Τον φετινό Απρίλιο, οι αρχές έκαναν έφοδο στην έπαυλη των δύο αδερφών έπειτα από καταγγελία ότι κρατούσαν εκεί με τη βία μια 21χρονη Αμερικανή. Πλέον, αντιμετωπίζουν κατηγορίες trafficking και βιασμού.

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, ο Άντριου Τέιτ και η ακραία ρητορική του έγιναν παγκόσμιο viral.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή