Έχουμε τη συνταγή για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
έχουμε-τη-συνταγή-για-να-σταματήσει-η-σ-562067935

Έχουμε τη συνταγή για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων, η Unilever, μέσω των πρωτοβουλιών της Hellmann’s και της Unilever Food Solutions, ανανεώνει τη δέσμευσή τους για τον περιορισμό του food waste και υπενθυμίζουν ότι το φαγητό είναι πολύ καλό για να σπαταληθεί.

Μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού, αξίας περίπου 500 ευρώ, ενώ σχεδόν το 1/3 της τροφής που παράγεται ετησίως στον κόσμο καταλήγει στις χωματερές, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Ο περιορισμός της οικιακής σπατάλης θα μπορούσε να συντελέσει στη μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ των ποσοτήτων των τροφίμων που απορρίπτονται διεθνώς. Πόσα ταπεράκια με φαγητά δεν περιμένουν στο ψυγείο την ώρα που μια κατσαρόλα ετοιμάζει το μεσημεριανό σε κάθε σπίτι; Πόσα φρούτα και λαχανικά σαπίζουν στα καλάθια της κουζίνας και πόσα κιλά ψωμί ξεραίνονται πριν καταναλωθούν; Όλα αυτά καταλήγουν αργά ή γρήγορα στον σκουπιδοντενεκέ και από εκεί στην πλησιέστερη χωματερή.

Έχουμε τη συνταγή για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων-1

Εσύ πόσα ευρώ πέταξες στα σκουπίδια;

Η Hellmann’s, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, υλοποιεί την καμπάνια «Make Taste, Not Waste» μέσω της οποίας βοηθά τους λάτρεις του φαγητού να γίνουν πιο ευρηματικοί, καταλήγοντας να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα αλλά και χρήματα. Άλλωστε, όλοι συμφωνούμε ότι το φαγητό είναι πολύ καλό για να πεταχθεί!

Η Hellmann’s σε συνεργασία με τον γνωστό σεφ Βασίλη Καλλίδη και δημοφιλή δημόσια πρόσωπα όπως ο Λάμπρος Φισφής, η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Ηλίας Γκότσης, δημιούργησε μια σειρά από YouTube videos με έξυπνες ιδέες και πρωτότυπες συνταγές για το πώς να αξιοποιήσει κανείς τα leftovers και να πετύχει zero food waste. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στην Αθήνα και τον δήμο Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, τοποθέτησε ενημερωτικά αυτοκόλλητα σε περισσότερους από 2.000 κάδους απορριμμάτων, σε κεντρικά πάρκα, πλατείες και στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που καλούν τους πολίτες να αναρωτηθούν «Εσύ πόσα ευρώ πέταξες στα σκουπίδια σήμερα;».

Μέσω της καμπάνιας επίσης ενισχύει το έργο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μπορούμε», που εργάζεται για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα, μέσω της διάσωσης και προσφοράς περισσότερων από 130.000 μερίδων τροφίμων. Ακόμη, σε συνεργασία με τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, η Hellmann’s υποστήριξε το πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» της οργάνωσης, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σπατάλη τροφίμων.

Έχουμε τη συνταγή για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων-2

Εδώ το φαγητό έχει αξία

Η Unilever Food Solutions υποστηρίζει από την αρχή το πρόγραμμα Hotel Kitchen του WWF Ελλάς, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος πέτυχε μείωση της σπατάλης έως και κατά 25% στα τρία συμμετέχοντα ξενοδοχεία (Grecotel Cape Sounio, Aquila Rithymna Beach, Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή) το καλοκαίρι του 2019. Φέτος ξεκίνησε η η δεύτερη φάση, του προγράμματος με συμμετοχή έντεκα ακόμη ομίλων και ξενοδοχειακών μονάδων..

Μεταξύ των πολύ σημαντικών διαπιστώσεων του προγράμματος είναι ότι για κάθε πελάτη ξενοδοχείου πετιούνται κατά μέσο όρο περίπου 350 γραμμάρια τροφής την ημέρα, από την προετοιμασία και τον καθαρισμό φρούτων και λαχανικών ως την τελική παράθεση στον μπουφέ και το σερβίρισμα. Όπως διαπιστώθηκε, όμως, η πολύτιμη τροφή δεν χάνεται μόνο στην κουζίνα, αλλά και στο πιάτο των επισκεπτών. Μάλιστα σε περισσότερα από τα μισά ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η σπατάλη στο πιάτο των επισκεπτών κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τη σπατάλη τροφίμων στο μπουφέ πρωινού. Κύριο μέλημα αυτής της δεύτερης φάσης θα είναι η συλλογή δεδομένων μέσα από την καταμέτρηση της σπατάλης, η μείωση και πρόληψή της μέσα από καλές πρακτικές που θα εφαρμοστούν και θα καταγραφούν στα έντεκα αυτά ξενοδοχεία, η συνεργασία με τοπικούς φορείς για τη διάχυση της τεχνογνωσίας και των ευρημάτων.

Επίσης, στόχο του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού μηχανισμού για τους εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο με στόχο τη μεθοδική μείωση της σπατάλης τροφίμων, κάτι που όπως προέκυψε από σχετική έρευνα, επιζητούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 93% (σε δείγμα 342 εργαζομένων). Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών κατά τη διαμονή τους μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης, αλλά και τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που οργανώνει η Unilever Food Solutions για το δίκτυο του κλάδου (UFS All-inclusive Hotels Academy).

Έχουμε τη συνταγή για να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων-3

Οι δεσμεύσεις της Unilever δείχνουν το δρόμο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Η Unilever προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της πέντε χρόνια νωρίτερα από το πλάνο του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μέχρι το 2025 θα μειώσει στο μισό όλα τα απόβλητα τροφίμων σε όλες τις δραστηριότητές της.
  • Δεν θα καταστρέφει τρόφιμα, που μπορούν να καταναλωθούν και δεν θα τα στέλνει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ παράλληλα, με καινοτόμες πρωτοβουλίες και συνεργασίες θα εμπνέει τους καταναλωτές της να σπαταλούν λιγότερα τρόφιμα.
  • Θα βοηθάει βασικούς συνεργάτες και προμηθευτές της στην αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων στις δραστηριότητές τους.

Με δεδομένο ότι το 60% της σπατάλης τροφίμων γίνεται στα σπίτια μας, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις μάρκες της για να βοηθάει τους πελάτες της στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων με εφαρμογές πρωτοποριακής τεχνολογίας πρόληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή