Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα – Ποιες ώρες και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα – Ποιες ώρες και πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μερική έκλειψη Ηλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, η οποία θα είναι ορατή μεταξύ άλλων και στη χώρα μας.

Ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι, η μερική έκλειψη θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη, η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Παρατηρήστε τη μερική έκλειψη από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τα Κέντρα Επισκεπτών Θησείου και Πεντέλης καλούν σήμερα το ευρύ κοινό για την παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου. 
 
Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης από το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, με κατάλληλο και ασφαλή για την όρασή μας εξοπλισμό και διαδικτυακά από το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, απ΄ όπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι YouTube του ΙΑΑΔΕΤ.

Τι είναι η μερική έκλειψη Ηλίου

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας θα συμβεί το 2027.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή